Πολιτική

«Τορπίλη» στο Brexit από το Ανώτατο Δικαστήριο


Νέα δεδομένα στη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που έκρινε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης χωρίς προηγούμενη έγκριση από το Κοινοβούλιο.
Ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προσβάλει την απόφαση, που χαρακτηρίζεται ιστορικής σημασίας, καθώς το δημοψήφισμα για την έξοδο από την Ε.Ε. αποφασίσθηκε από τη Βουλή και η κυβέρνηση θεωρεί ότι οφείλει να σεβασθεί την εντολή των ψηφοφόρων και να κινήσει τις διαδικασίες εξόδου.
Το σχετικό αίτημα, όπως είχε ανακοινώσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, θα υποβληθεί ως τον Μάρτιο, αλλά αν χρειασθεί να συζητηθεί το θέμα στη Βουλή είναι προφανές ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις.
Πάντως, η απόφαση του Δικαστηρίου προκάλεσε μεγάλη άνοδο της στερλίνας, που ενισχύεται σήμερα κατά 1% έναντι του δολαρίου.
Το μεγάλο πολιτικό ερώτημα είναι αν οι βουλευτές θα σεβασθούν την απόφαση του δημοψηφίσματος, ή αν υπάρχει το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν την ενεργοποίηση του άρθρου 50, μπλοκάροντας το Brexit.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Νομικής στο LSE, Μάικλ Ζάντερ, όλοι οι βουλευτές σήμερα δηλώνουν ότι έχουν συνταγματικό καθήκον να σεβασθούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά αυτό δηλώνεται υπό τις παρούσες συνθήκες. Αν αυτές μεταβληθούν και αν αλλάξουν οι διαθέσεις των πολιτών έναντι του Brexit, έχουν το δικαίωμα, αν όχι το καθήκον, να καταψηφίσουν την έναρξη της διαδικασίας εξόδου.