Άμυνα & Διπλωματία

Τοποθέτηση γεφυρών σε περιοχές της Αρμενίας από τη ΔΙΚΑΦΚΑ του ΓΕΕΘΑ


Έπειτα από αίτημα της Αρμενίας μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. και συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, με τον Αρμένιο ομόλογό του Suren Papikyan στην Ουάσιγκτον (4/12/2024), οκταμελές κλιμάκιο μηχανικών της ΔΙΚΑΦΚΑ του ΓΕΕΘΑ, με επικεφαλής τον διοικητή της Αντιστράτηγο Μιχαήλ Κλούβα, τοποθέτησε σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, προσωρινές σπονδυλωτές γέφυρες τύπου «ΜΠΕΛΕΫ M2» σε περιοχές της περιφέρειας Lori της βόρειας Αρμενίας.

Πρόκειται, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για περιοχές που είχαν πληγεί από τις πρωτοφανείς πλημμύρες στη χώρα, τον Μάιο του 2024.

Προηγήθηκε η αποσυναρμολόγηση γέφυρας μήκους 200 μέτρων από την περιοχή της Σίνδου, η οποία αποτελούσε τμήμα του οδικού δικτύου του νομού Θεσσαλονίκης έως το 1990, όταν και αντικαταστάθηκε από νέα γέφυρα, κατασκευασμένη από σκυρόδεμα.

Δεδομένου του περιβαλλοντικού κινδύνου που υπήρχε λόγω της αποσάθρωσης των θεμελίων, έγινε αποκαθέλκυση - με χρήση μέσων Μηχανικού του ΓΕΕΘΑ - της μεταλλικής γέφυρας, η οποία κατατμήθηκε σε τρεις διαφορετικές συλλογές, που μεταφέρθηκαν στην Αρμενία, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στη συνέχεια κατασκευάστηκε η πρώτη γέφυρα στο χωριό Karkop (επί του ποταμού Debed) και η δεύτερη στο χωριό Hobardzi (επί του μικρότερου ποταμού Gargar).

Σε επίσκεψή του στην περιοχή, ο δήμαρχος Alaverdi D. Ghumashyan ευχαρίστησε για τα έργα και τόνισε τη σημασία τους για την περιοχή, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Απομένει η τοποθέτηση τρίτης γέφυρας στο χωριό Aymur, επίσης επί του ποταμού Debed και σε μικρή απόσταση από το Karkop.

Η αποστολή, πέραν της ανθρωπιστικής της πτυχής και της βοήθειας στον φίλο λαό της Αρμενίας, συνιστά επίσης συνεργασία στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας, σε μια περίοδο κατά την οποία η κλιματική κρίση γίνεται ολοένα και περισσότερο εμφανής, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Επισημαίνεται πως στην πληγείσα περιοχή υπάρχει ελληνική παρουσία από τον 19ο αιώνα, ιδίως στην κωμόπολη Alaverdi, η οποία είναι και η έδρα της ελληνικής κοινότητας.

Διαβαστε επισης