Πολιτική

Τον στόχο για χαμηλότερα πλεονάσματα στηρίζει η ΕΚΤ


Στήριξη στις προτροπές της Τράπεζας της Ελλάδος και στις επιδιώξεις της κυβέρνησης για χαμηλότερους στόχους στα πλεονάσματα με στόχο την μεγαλύτερη ανάπτυξη φέρεται να παρέχει η ΕΚΤ σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση απο τα σημερινά δρώμενα της συνάντησης των εκπροσώπων των Θεσμών με τον επικεφαλής, κ. Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι αυτό είναι ένα θέμα που αφορά εν γένει τις αποφάσεις του Eurogroup, οι ίδιες πηγές όμως ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Η ΕΚΤ είναι 100% μαζί μας».

Από την άλλη πλευρά, παραλήπτες "μηνυμάτων" δεν ήταν μόνο οι δανειστές αλλά και η ελληνική κυβέρνηση, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ετέθη επί τάπητος το ζήτημα των καθυστερήσεων που παρατηρούνται όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις. Εν πάσει περιπτώσει, το βασικό ζητούμενο της συνάντησης ήταν το φλέγον ζήτημα των κόκκινων δανείων, η κατάσταση των τραπεζών και η γενικότερη εικόνα της οικονομίας. 

Από τα πρώτα στοιχεία, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤτΕ αναμένει για φέτος ύφεση 0,3% και πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,8% του ΑΕΠ αλλά για τα 2017 εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα τρέξει 2,5% , καθώς «τα πιο πολλά έχουν ήδη γίνει, λίγα έχουν μείνει ακόμη», όπως αναφέρεται.

Οι γενικές διαπιστώσεις για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με ότι συζητήθηκε στη συνάντηση, είναι ικανοποιητικές και ενθαρρυντικό είναι το στοιχείο ότι επέστρεψαν στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα 4,6 δισ ευρώ, ενώ εκφράστηκε η αισιοδοξία πως θα αποτυπωθούν στους σχετικούς δείκτες το επόμενο διάστημα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία.

Έξι funds για τα κόκκινα δάνεια

Ιδιαίτερα έντονες είναι οι διεργασίες για την πώληση/διαχείριση των κόκκινων δανείων κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι 6 funds, για την ώρα, φέρεται να έχουν δηλώσει επισήμως το ενδιαφέρον τους προς την Τράπεζα της Ελλάδας για να λάβουν την σχετική άδεια. 

Λίγο μετά την συνάντηση με το κυβερνητικό επιτελείο οι εκπρόσωποι των Θεσμών είχαν συνάντηση με τον διοικητή της ΤτΕ ώστε να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το νομικό πλαίσιο που διαμορφώνεται. Υπενθυμίζεται πως παράλληλα ο υπ. Οικονομίας Γ. Σταθάκης επιδιώκει στις επαφές με τους θεσμούς να επισπευθεί ο καθορισμός του θεσμικού πλαισίου για τον εξωδικαστικό διακανονισμό των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και οφειλών προς το Δημόσιο.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως οι Θεσμοί δίνουν μεγάλη βαρύτητα για την νομική κάλυψη που θα έχουν οι αρμόδιοι και τα τραπεζικά στελέχη που θα υπογράφουν τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια. Οι ίδιες πηγές τονίζουν επίσης και τις αλλαγές που απαιτούνται στη νομοθεσία - όπως αναφέρεται - που αφορά την "αποβολή" των μετόχων των εταιριών που δεν συναινούν στην υπαγωγή εξυγίανσης των δανείων.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα θ' απασχολήσει έντονα και το επόμενο διάστημα κυβέρνηση - Θεσμούς και ΤτΕ καθώς ο χρόνος για την διευθέτηση του ζητήματος πιέζει.