Στην επαναξιολόγηση του τεκμαρτού τρόπου προσδιορισμού των κερδών των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων θα προχωρήσει το φθινόπωρο το υπουργείο Οικονομικών, μετά τις ισχυρές αντιδράσεις που προκάλεσε η εφαρμογή τους, αλλά και το μήνυμα που έστειλαν μέσω των ευρωεκλογών οι θιγόμενοι επαγγελματίες.
Ήδη, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, τόσο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, όσο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, άφησαν ανοιχτά παράθυρα για υπαναχώρηση και αλλαγές στο σύστημα φορολόγησης των επαγγελματιών.
Την επαναξιολόγηση των τεκμηρίων άφησε ανοιχτή ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, μιλώντας το πρωί στον Σκάι.
«Ο βασικός πυρήνας του νόμου δεν θα αλλάξει» είπε αλλά πρόσθεσε, «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Έχουν υποβάλλει περίπου 80 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες σε σύνολο μισού εκατομμυρίου που εμπίπτουν στη συγκεκριμένη διάταξη του νόμου. Θα δούμε πώς θα πάνε οι φορολογικές δηλώσεις, τι φόρος θα βγει, εάν υπάρχουν περιπτώσεις όπου υπάρχει αδικία που υπάρχει υπερβολικός φόρος λόγω των ποσοστώσεων, λόγω των διαφόρων παραγόντων και μεταβλητών που υπάρχουν μέσα στον νόμο, τον Σεπτέμβριο και μετά θα δούμε εφόσον χρειαστεί εάν θα υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις ή σημειακές παρεμβάσεις».
Ανέφερε επίσης, ότι εφόσον στην πράξη προκύψουν στρεβλώσεις ή αστοχίες κατά την εφαρμογή του νόμου, όπως για παράδειγμα σε κάποιες επαγγελματικές κατηγορίες λόγω μιας μεταβλητής που έχουμε βάλει στον νόμο να προκύψει ένας πολύ μεγάλος φόρος, πολύ-πολύ μεγαλύτερος από τα έσοδα ή τον τζίρο της συγκεκριμένης επιχείρησης, εκεί φυσικά θα γίνει παρέμβαση.
Παραδέχτηκε ότι «κανένας νόμος δεν είναι τέλειος» και ότι «δεν θέλουμε να εξοντώσουμε τον ελεύθερο επαγγελματία».
Όσο για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, ανέφερε ότι «θα κάνουμε σημειακές παρεμβάσεις, θα διορθώσουμε το πρόβλημα και εκεί που υπάρχει φορολογική αδικία θα την αποκαταστήσουμε». Ωστόσο ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να καταργήσουμε σε καμία περίπτωση συνολικά τον νόμο».
Όπως έχει γράψει το Σin, οι αλλαγές που σχεδιάζονται υπό την πίεση των αντιδράσεων των επαγγελματιών, αφορούν στη χρήση των δεδομένων των myDATA για τον προσδιορισμό των εσόδων και των καθαρών κερδών των επαγγελματιών, ώστε να περιοριστούν οι αμφισβητήσεις.
Επίσης, ενδεχομένως μειωθούν οι συντελεστές προσαύξησης των ελάχιστων καθαρών κερδών για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών.
Σε κάθε περίπτωση το βέβαιο είναι ότι το σύστημα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών το 2025 θα είναι εντελώς διαφορετικό, από αυτό που ισχύει φέτος.
Όχι παράταση
Αναφορικά με την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ο κ. Τσάπαλος είπε ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση και πως η προθεσμία λήγει στις 26 Ιουλίου.
Όπως εξήγησε, η διαδικασία υποβολής κινείται ομαλά και έχουν ήδη υποβληθεί πάνω 2,3 εκατ. φορολογικές δηλώσεις επί συνόλου 6,5 εκατ. δηλώσεων που αναμένεται να υποβληθούν.