Πολιτική

Τον αγνοεί η ελληνική κυβέρνηση και του απαντά η Κομισιόν


Ο Σπύρος Πρίφτης είναι ενας απλός πολίτης, κάτοικος ενος μικρού χωριού στο νησί της Κέρκυρας, με την ονομασία Αχαράβη, και με επάγγελμα Κουρέας, ή μάλλον καλύτερα,προσπάθησε να ανοίξει ενα κουρείο, αλλα έπεσε πάνω στον ελληνικό κρατικό παραλογισμό, με τα κλειστά επαγγέλματα,οπως είναι και το επάγγελμα του κουρέα-κομμωτή, με πτυχίο απο Σχολές Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών, και εδώ ξεκινάει η «oδύσσειά» του για να ανοίξει ενα απλό  κουρείο στην Κέρκυρα, φθάνοντας να στείλει επιστολή μέχρι και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αφού τον αγνόησαν επιδεικτικά η εκάστοτε Ελληνικές Κυβερνησή, Οχι όμως η ΕΕ,και το ΔΝΤ!

Είναι απίστευτο κι όμως αληθινό, καθώς ο Κερκυραίος κουρέας, έλαβε απάντηση από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,καθώς και απο πολλούς άλλους Αξιωματούχους-Επιτρόπους, οπώς της κα Bieńkowska, Aρμόδιος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά της ΕΕ, οπου και απάντησε σε μικρό χρονικό διάστημα, στην επιστολή του Σ.Πρίφτη, καταφέρνοντας ο κερκυραίος κουρέας,κατι Πανευρωπαικό, οπώς είναι η αξιολόγηση και αναθεώρηση των Επαγγελματικών Προσόντων σε όλες της χώρες της ΕΕ, και κυρίως της Ελλάδας! Δείτε την ακόλουθη επιστολή:

Αγαπητέ κ Πρίφτη,

Σας ευχαριστούμε για το email σας της 20ης Απριλίου 2016 που απευθύνεται στην κα Bieńkowska, Aρμόδιος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά.

Πρώτα απ 'όλα, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω για την επιστολή που ελάβατε από τον κ Martin Frohn, Προϊστάμενος της Μονάδας που είναι υπεύθυνος για τα επαγγελματικά προσόντα στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς της 5ης Μαΐου 2015, απαντώντας σε e-mail σας, για  τον Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  κ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ!

Στην επιστολή αυτή, σας ενημέρωσε ότι  το δικαίωμα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ασκούν οικονομική-επαγγελματική δραστηριότητα σε οποιοδήποτε κράτος μέλος αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα που κατοχυρώνεται από την Συνθήκη. Ωστόσο, εντός των ορίων των αρχών της μη διάκρισης και της αναλογικότητας, κάθε κράτος μέλος είναι ελεύθερο να εξαρτά την πρόσβαση σε ένα συγκεκριμένο νόμο, που καθορίζει την κατοχή ειδικών επαγγελματικών προσόντων, που συνήθως είναι ο επαγγελματικός τίτλος που εκδίδεται σε αυτό τον εθνικό νόμο. Αν αυτό αποτελεί εμπόδιο στην ελεύθερη πρόσβαση των επαγγελμάτων και αντιτίθεται στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έχουν θεσπίσει κανόνες για τη διευκόλυνση της αμοιβαίας αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων μεταξύ των κρατών μελών, στην οδηγία 2005/36 / ΕΚ του Συμβουλίου, της 7ης Σεπτεμβρίου 2005».

Σε διαφορετικά μηνύματα σας διαμαρτύρεστε για τον τρόπο που η Ελλάδα διοργανώνει-κατοχυρωνη τα επαγγέλματα ,και ειδικότερα, ότι η πρόσβαση σε πάρα πολλά επαγγέλματα στην Ελλάδα, είναι ανοιχτή μόνο σε όσους έχουν αποκτήσει πτυχίο σε μια τεχνική σχολή αναγνωρισμένη από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Αυτό αφορά επίσης και το επάγγελμα του κουρέα / κομμωτή, για τα οποία έχετε αποκτήσει ένα πτυχίο από ένα ιδιωτικό σχολείο. Δεδομένου ότι τα εν λόγω διπλώματα δεν αναγνωρίζονται, και ως εκ τούτου δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος, και ότι επιπλέον υπάρχει μια απαίτηση των δύο ετών προυπηρεσιας-πρακτικής, πριν από το άνοιγμα ενός κουρείο / κομμωτήριο, για να ειναι σε θέση να ασκούν νόμιμα το επάγγελμα στην Ελλάδα.

Σας ενημερώνουμε οτι η Επιτροπή έχει αναλάβει τα τελευταία δύο χρόνια μαζί με τα κράτη μέλη, το λεγόμενο άσκηση αμοιβαίας αξιολόγησης, η οποία περιελάμβανε επίσης ιδιαίτερα το επάγγελμα του κουρέα / κομμωτή (για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην http://ec.europa.eu/growth/single-market/services/free-movement-professionals/transparency-mutual-recognition/index_en.htm) και επί του παρόντος διεξάγει μια ανάλυση της μεταφοράς των αναθεωρημένων Επαγγελματικών Προσόντων της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο για τις οποίες η προθεσμία έληξε τον Ιανουάριο του 2016. Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή θα εξετάσει επίσης τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα, κυρίως οι λόγοι που περιορίζουν την πρόσβαση σε επαγγέλματα καθώς και της αναλογικότητας τους. Ωστόσο, κατά την άποψη του αριθμού των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων στην Ελλάδα αυτή η άσκηση είναι ακόμα σε εξέλιξη και αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να αναφέρει κατά πόσον θα υπάρξουν ιδιαίτερες συνέπειες για το επάγγελμα του κουρέα / κομμωτή.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις