Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η επένδυση στο Ελληνικό καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού επαναφέρει στο προσκήνιο την προσπάθεια κήρυξης του πρώην αεροδρομίου σε χώρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Το ζήτημα επανέρχεται την ώρα που η παραχώρηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού έχει πάρει την άγουσα για ψήφιση από τη Βουλή, υπό την πίεση των προθεσμιών που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές για την αποδέσμευση της υποδόσης των 2,8 δισ. της πρώτης αξιολόγησης. Το νομοσχέδιο βρίσκεται στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης προς τελική επεξεργασία και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, με πιθανή ημερομηνία ψήφισης την 26η Σεπτεμβρίου. Πριν δηλαδή από τα τέλη του μήνα, οπότε και λήγει η προθεσμία για την ολόκληρη των προαπαιτουμένων, ένα εκ των οποίων αποτελεί. Παραμένει ακόμα άγνωστο το κατά πόσον η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, και κυρίως το Μαξίμου, θα αποδεχθεί την εισήγηση του υπουργείου Πολιτισμού για τη συμπερίληψη της προαναφερθείσας διάταξης.
Είναι άγνωστο εάν τελικά η επίμαχη διάταξη θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο. Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στα κείμενα που δόθηκαν στην τρόικα δεν υπήρχε. Κάτι ανάλογο είχε κάνει η κυβέρνηση και στην κύρωση της σύμβασης πώλησης του ΟΛΠ, όταν και τότε είχαν περιληφθεί διατάξεις εκτός του πλαισίου συμφωνίας με την Cosco. Υπό την πίεση της τρόικας και των Κινέζων, οι διατάξεις αποσύρθηκαν τελικά.
Το νομοσχέδιο, που τιτλοφορείται «Κύρωση της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Ελληνικό Α.Ε. και της από 19.07.2016 τροποποιητικής σύμβασης και ρύθμιση λοιπών συναφών θεμάτων», οδεύει προς τη Βουλή 22 μήνες μετά την υπογραφή της πρώτης σύμβασης μεταξύ του επενδυτικού σχήματος υπό τη Lamda Development, που ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής, και του ελληνικού Δημοσίου.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η Lamda Development ανακηρύχθηκε πλειοδότρια, με προσφορά 915 εκατ. ευρώ, ενώ ο επενδυτής αποδέχεται να διασφαλίσει ότι η Ελληνικό Α.Ε. θα υλοποιήσει επενδυτικό σχέδιο συνολικής αξίας, κατ’ ελάχιστο, 4,589 δισ.
Στην αιτιολογική έκθεση του κυρωτικού νόμου η κυβέρνηση εμφανίζεται να αναγνωρίζει πως «πέρα από τα άμεσα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν για το Δημόσιο, εξίσου σημαντικά αναμένεται να είναι και τα έμμεσα οφέλη, όπως η αναβάθμιση των εκτάσεων του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά, εντός του οποίου αναμένεται να επενδυθούν αμιγώς ιδιωτικά κεφάλαια χωρίς τη δέσμευση δημόσιων πόρων».
Επιπλέον, κάνει αναφορά στη μελέτη του ΙΟΒΕ (Ιούλιος 2016) η οποία μιλάει για δημιουργία 90.000 θέσεων εργασίας από το έργο αλλά και για συμβολή στο ΑΕΠ σε ορίζοντα 25ετίας που μπορεί να φθάσει τις 2,4 ποσοστιαίες μονάδες.
Τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου
Το σχέδιο νόμου για την κύρωση της σύμβασης που αφορά στην αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό εστάλη στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης προς τελική διαμόρφωση.
Στη συνολική έκταση του αξιοποιούμενου ακινήτου που τελεί υπό τη διοίκηση και διαχείριση της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. ανέρχεται σε 6.205.677,31τ.μ. και συνιστά τον Μητροπολιτικό Πόλο του Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, ο επενδυτής αποδέχεται να διασφαλίσει ότι η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ θα υλοποιήσει επενδυτικό σχέδιο συνολικής αξίας 4,5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ο αγοραστής αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ να υλοποιήσει και ολοκληρώσει έργα και υποδομές δημοσίου ενδιαφέροντος εντός συγκεκριμένων χρονικών πλαισίων, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα πάντοτε με την υποχρέωση για την ανάπτυξη του Ακινήτου σε συμμόρφωση με το Επιχειρηματικό Σχέδιο και το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης.
Άμεσα οφέλη θα προκύψουν και από τα δημοσιονομικά έσοδα του έργου, τα οποία δεν περιορίζονται στο τίμημα για την αξιοποίηση της περιοχής, αλλά επεκτείνονται και σε πόρους από την άμεση και έμμεση φορολόγηση της οικονομικής δραστηριότητας και του πλούτου που αναμένεται να δημιουργηθεί. Τα φορολογικά έσοδα από την κατασκευαστική δραστηριότητα και τη λειτουργία των επιμέρους επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κατά την περίοδο της μελέτης αναμένεται να πλησιάσουν τα 14,1 δισ. ευρώ.
Τέλος, το Ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να εισπράξει έσοδα από τον επικείμενο διαγωνισμό αδειοδότησης του καζίνο, καθώς και από τους φόρους παιγνίων σε ετήσια βάση, ενώ θα εξοικονομήσει και τις ετήσιες δαπάνες για τόκους λόγω της σχετικής απομείωσης του δημόσιου χρέους.