Πολιτική

Το χρηματιστήριο βλέπει ρίσκο


Με έκδηλη ανησυχία παρακολουθούν οι αγορές τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης-αξιολόγησης, όπου το τοπίο παραμένει θολό και οι διαρρέουσες πληροφορίες δημιουργούν την εντύπωση ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Οι φόβοι και οι προσδοκίες αποτυπώνονται στην πορεία των ελληνικών μετοχών και των ομολόγων, που βρέθηκαν σήμερα εν μέσω «καταιγίδας» - και προφανώς θα παραμείνουν τις επόμενες μέρες.

Τα ομόλογα βγήκαν τελικά… «άβρεχα», ανακτώντας τις απώλειες, αλλά οι μετοχές υπέστησαν μεγάλες ζημίες.  Στο μάτι του κυκλώνα οι τραπεζικές μετοχές, λόγω των εκτιμήσεων ότι ο κλάδος θα επηρεασθεί περισσότερο από ενδεχόμενη αποτυχία του προγράμματος και ίσως χρειασθεί περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση.

Το ριμπάουντ των ομολόγων, που κατέληξε σε αποκλιμάκωση των αποδόσεων των βραχυχρόνιων τίτλων, αποτελεί ένδειξη προσδοκιών για κλείσιμο της αξιολόγησης και διευθέτηση των εκκρεμοτήτων.

Όμως, στο χρηματιστήριο το κλίμα έχει επιδεινωθεί και η τελικά εικόνα της αγοράς συνηγορεί σε περαιτέρω συμπίεση των τιμών. Θετική ένδειξη αποτελεί πάντως η εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης,  με αποτέλεσμα να περιορισθούν οι απώλειες σε μετοχές και δείκτες

Διαβάστε επίσης: Καταιγίδα σε μετοχές και ομόλογα

Οι insiders των ομολόγων

Εκτιμώντας ότι το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται, διεθνή funds και διαχειριστές κεφαλαίων έσπευσαν σήμερα να περιορίσουν την έκθεση τους σε ελληνικά χαρτιά. Οι εσπευσμένες ρευστοποιήσεις προκάλεσαν  μεγάλη πτώση των τιμών μετοχών και ομολόγων. Τις τελευταίες ώρες η εικόνα άλλαξε – στα ομόλογα μάλιστα σημειώθηκε εντυπωσιακή μεταστροφή

Η αλλαγή αυτή οφείλεται σε διαρροή πληροφοριών από τις Βρυξέλλες ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις για να κλείσει η ελληνική "εκκρεμότητα".

Η  απόδοση του διετούς τίτλου που είχε ανεβεί στο 10,05% υποχώρησε  στο 9,30%, 18 μονάδες χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο. Στα χθεσινά επίπεδα (7,71%) επανήλθε η απόδοση του 10ετούς.

Η συνεδρίαση του ΧΑ

Στο χρηματιστήριο η εικόνα εξωραϊστηκε κάπως με την ανάκαμψη του τελευταίου ημιώρου.  Ο Γενικός Δείκτης από -3,13% γύρισε στο -2,01%, τερματίζοντας στις 610,86 μονάδες.

Οι απώλειες του δείκτη FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης περιορίστηκαν από 2,90% σε 1,63%.

Ο δείκτης τραπεζικών μετοχών που υποχωρούσε έως -8,23%, τερμάτισε με απώλειες 5,89%%. Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστη η Πειραιώς (-7,9%). Alpha -6,4%, Eurobank -5,6%, Εθνική -3,6% (ενώ ενδοσυνεδριακά πήγε -9%). Αμετάβλητη η Attica Bank.

Από τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips σε θετικό έδαφος μόνον Coca-Cola (+1,8%), Jumbo (+0,6%) και ΟΠΑΠ (+0,2%).
 Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν:  ΔΕΗ -4,1%,  ΕΛΠΕ και Σαράντης -3%,  ΟΛΠ, Μυτιληναίος και ΜΕΤΚΑ -2,5%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις