Επιφυλακτικότητα και αρνητική διάθεση αποτυπώνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς παραμένουν αβέβαιες οι προοπτικές στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ενώ τα στοιχεία για την αύξηση του δανεισμού ELA έχουν αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για τις τράπεζες.
Μετά από δύο εβδομάδες συσσώρευσης σε μικρό εύρος τιμών, η αγορά παίρνει σήμερα σαφή πτωτική κατεύθυνση. Οι δείκτες παραμένουν πάντως σε περιοχές κρίσιμων στηρίξεων, οι οποίες θα τεθούν σε δοκιμασία στις δύο επόμενες συνεδριάσεις.
Σημαντική παράμετρος για την πορεία των blue chips – και συνολικά της αγοράς – είναι το αυριανό κλείσιμο των Παραγώγων, όπου ισχυρά χαρτοφυλάκια έχουν σημαντικές ανοιχτές θέσεις και θα κινηθούν συνδυαστικά στη σποτ αγορά για να τις προστατεύσουν. Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι αυτό μπορεί να αυξήσει τη μεταβλητότητα, με αποτέλεσμα να αυξηθεί και το ρίσκο βραχυχρόνιων κινήσεων.
H αξιολόγηση και οι τράπεζες
Η συνέχεια θα εξαρτηθεί κυρίως τα αποτελέσματα στο Eurogroup της Δευτέρας. Οι πληροφορίες και οι ενδείξεις δημιουργούν την εντύπωση ότι συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει και ότι το σίριαλ της αξιολόγησης μπορεί να συνεχισθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου.
Πάντως η αγορά εκτιμά ότι η αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες - αναμένει όμως το γεγονός και δεν σπεύδει να το προεξοφλήσει, όπως έκανε πολλές φορές το τελευταίο τρίμηνο.
Αρνητικό καταλύτη αποτελούν τα στοιχεία για την χρήση του ELA. Το γεγονός ότι ο δανεισμός αυξάνεται μετά από αρκετούς μήνες σταδιακής μείωσης, αποτελεί «καμπανάκι εγρήγορσης» που καθιστά περισσότερο επιφυλακτικούς τους επενδυτές για τις μετοχές του τραπεζικού τομέα.
Παράλληλα, έντονη νευρικότητα προκλήθηκε και από τα διάφορα σενάρια που διακινήθηκαν με αφορμή την επίσκεψη της επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί, η οποία συνάντησε τον Γ. Στουρνάρα και τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών. Έκδηλη άλλωστε παραμένει η ανησυχία για την αύξηση των κόκκινων δανείων.
Συσσώρευση χαμηλότερα
Αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά θα μπει πάλι σε διαδικασία συσσώρευσης σε χαμηλότερα επίπεδα. Ως επικρατέστερο σενάριο σε βραχυχρόνιο ορίζοντα βλέπουν την κίνηση του Γενικού Δείκτη στη ζώνη μεταξύ 635 και 620 μονάδων, όπου εντοπίζεται η επόμενη σημαντική στήριξη.
Ο Γενικός Δείκτης κινείται τώρα περί τις 634 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,75%. Τις ίδιες ποσοστιαίες απώλειες καταγράφει ο FT25 στις 1.692,5 μονάδες.
Βουτιά -1,80% σημαιώνει ο τραπεζικός δείκτης. Eurobank, Alpha και Attica -2,4%, Εθνική και Πειραιώς -1,2%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips, με θετικό πρόσημο Lamda +1%, Σαράντης +0,8% Follie και Motor Oil +0,4%.
Με τις μεγαλύτερες απώλειες Ελλάκτωρ -2,6%, Βιοχάλκο -2,3%, ΜΕΤΚΑ -2%, Μυτιληναίος 1,7%, ΔΕΗ -1,5%.