ΕΥΖην

Το χόμπι δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Και ορίστε γιατί


 Χόμπι; Μα τι είναι αυτά που λες; Ποιος έχει χρόνο -και χρήμα- για χόμπι; Υποψιάζομαι ότι αυτή ήταν η πρώτη σκέψη πολλών από εσάς όταν είδατε τον τίτλο. Όντως, στις μέρες μας όλοι μας είμαστε αβάσταχτα πολυάσχολοι. Ανάμεσα σε έναν κυκεώνα από εισερχόμενα e-mails, επαγγελματικές υποχρεώσεις, τα απαραίτητα για τη συντήρηση του σπιτιού, τα παιδιά και τόσα πολλά άλλα, που να βρεις χρόνο και για κάτι ευχάριστο και απολαυστικό; Σωστά; 

Δεν ήταν πάντα έτσι όμως… Αν κοιτάξουμε λίγο πίσω, θα δούμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν εμείς - και εάν τότε ήμασταν «νεαροί και ανέμελοι» και οι άνθρωποι που είχαν τότε την ηλικία που έχουμε εμείς τώρα- είχαμε ελεύθερο χρόνο και τον αξιοποιούσαμε ευχάριστα. Τι συνέβη λοιπόν και άλλαξε αυτό;

Η αλήθεια είναι ότι δεν άλλαξε και τόσο. Και τώρα έχουμε ελεύθερο χρόνο. Απλώς μας έχει γίνει συνήθεια να τον σπαταλάμε, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι είμαστε απασχολημένοι με κάτι. Facebook κλπ social media, email, zapping στην τηλεόραση χωρίς να παρακολουθούμε πραγματικά– διάλεξε το δικό σου «δηλητήριο».

Το πιθανότερο είναι ότι, όταν ξυπνάς το πρωί, δεν έχεις σκοπό να σπαταλήσεις τόσο πολύτιμο χρόνο της ημέρας σου π.χ στα social media ή στην tv, αλλά συχνά… συμβαίνει. Ε, λοιπόν, αυτός είναι χρόνος τον οποίο μπορείς να αξιοποιήσεις περνώντας πολύ καλύτερα και κάνοντας κάτι πραγματικά καλό για τον εαυτό σου! Συμφωνείς;

Μήπως τελικά δεν είμαστε τόσο πολυάσχολοι όσο νομίζουμε; Το «έχω πολλή δουλειά» ή «είμαι στο τρέξιμο» έχει γίνει κάτι σαν «έμβλημα τιμής» στην εποχή μας, σαν να είναι μία ένδειξη αρετής και σημαντικότητας. Έχουμε κάνει τα πάντα για να πειστούμε ότι είμαστε υπερ-απασχολημένοι –και ότι αυτό είναι φυσιολογικό.

Μην τσιμπάς! Σίγουρα έχεις χρόνο για ένα χόμπι –ή δύο. Και όχι μόνο έχεις χρόνο, αλλά τα χρειάζεσαι κιόλας επειγόντως. Και ορίστε γιατί:

Σε βοηθούν να ορίζεις το χρόνο σου

Σύμφωνα με το νόμο του Πάρκινσον, «η δουλειά εκτείνεται τόσο, όσο χρειάζεται για να γεμίσει τον χρόνο που είναι διαθέσιμος για την ολοκλήρωσή της». Με απλά λόγια, κάθε δουλειά τείνει να σου πάρει όσο χρόνο έχεις. Εάν όμως εσύ είχες προγραμματισμένο το απόγευμα ένα μάθημα Pilates ή κιθάρας, συνάντηση σε μία ομάδα ανάγνωσης βιβλίων ή οτιδήποτε άλλο σου αρέσει, το πιθανότερο είναι ότι θα είχες ολοκληρώσει τις δουλειές της ημέρας σου πολύ πιο γρήγορα. Με τον τρόπο αυτό τα χόμπι δημιουργούν περισσότερο χρόνο, προάγοντας την αποδοτικότητα. 

Τα χόμπι δίνουν ροή

Μπορεί η «εύκολη λύση» για τον ελεύθερο χρόνο να είναι κάτι στατικό, όπως το internet, η τηλεόραση ή να βγούμε για ένα καφέ, ωστόσο η δράση είναι αυτό που μας αναζωογονεί πραγματικά, οι δραστηριότητες που μας δίνουν «ροή». Εάν κάποια στιγμή «ξέχασες τον εαυτό σου» κάνοντας ένα σπορ, ένα έργο τέχνης ή κάποια άλλη δραστηριότητα που σε απορρόφησε εντελώς, τότε έχεις βιώσει τη ροή. Ο χρόνος περνάει γρήγορα, η προσωπικότητα μπαίνει στην άκρη και βυθίζεσαι απόλυτα σε αυτό που κάνεις. Εάν, για παράδειγμα, χορεύεις, τότε «δεν είσαι πια ο χορευτής, γίνεσαι ο χορός», όπως έλεγε και ο Ινδός μύστης Osho. Τα χόμπι και ειδικά αυτά που «ακονίζουν» τις δεξιότητές μας, προάγουν αυτή την ευφορική κατάσταση ύπαρξης.

Ευνοούν νέες κοινωνικές επαφές

Ενώ κάποια χόμπι είναι μοναχικά, πολλά άλλα μας φέρνουν σε «κοινότητες», ομάδες ή τάξεις. Συναντάμε ανθρώπους που διαφορετικά δε θα γνωρίζαμε, με τους οποίους μοιραζόμαστε ίδια ενδιαφέροντα και μπορούμε να δημιουργήσουμε πολύτιμες ανθρώπινες σχέσεις. Αμέτρητες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι κοινωνικές επαφές αποτελούν ένα βασικό στοιχείο της ευτυχίας και μίας ζωής με νόημα.

Καταπολεμούν το στρες

Φαντάσου μία σκληρή ημέρα στο γραφείο, όπου ενώ κατέβαλλες υπερπροσπάθεια, τελικά σε «κατσάδιασε» άσχημα ο προϊστάμενός σου. Εάν επιστρέφοντας στο σπίτι ανοίξεις την τηλεόραση, θα σου αποσπάσει την προσοχή για λίγο, αλλά δεν θα επανορθώσει το στρες και την άσχημη ψυχολογία σου. Φαντάσου τώρα μετά από την προαναφερόμενη εργασιακή ημέρα να πήγαινες για ποδόσφαιρο, χορό ή μία τάξη κεραμικής. Θα είχε μεγάλη διαφορά, έτσι δεν είναι; 

Βελτιώνουν την αυτο-εικόνα σου

Συνεχίζοντας με την προηγούμενη ιστορία, πέραν του πόσο ευχάριστα θα πέρναγες το χρόνο σου με ένα χόμπι μετά τη δουλειά, η αίσθηση ταυτότητάς σου δεν θα περιοριζόταν στον «υπάλληλο που μόλις δέχθηκε επίπληξη». Θα αισθανόσουν ότι είσαι επίσης ο αθλητής, χορευτής ή καλλιτέχνης. Έτσι, ένα πλήγμα σε μία πτυχή της «ταυτότητάς» σου δεν είναι τόσο σημαντικό. Δεν υπάρχει τόση ταύτιση. 

Τα οφέλη «μεταδίδονται» σε όλους τους τομείς της ζωής

Εάν αφιερώνεις κάποιες ώρες την εβδομάδα σε κάτι που αισθάνεσαι ότι πραγματικά σε εμπνέει και σε αναζωογονεί, μην εκπλαγείς όταν δεις ότι μέρος του ενθουσιασμού και της καλής σου διάθεσης «μεταδίδεται» και στην εργασιακή, οικογενειακή και κοινωνική σου ζωή. Είναι βέβαιο!

Οπότε, τι θα διαλέξεις για χόμπι σου; Δεκτές όλες οι απαντήσεις, εκτός από το «χμ, ίσως κάποτε, όταν τα παιδιά μεγαλώσουν ή όταν πάρω σύνταξη κλπ…».

Αννίτα Νιάκα