Οικονομία

Το βαπόρι απ΄ την Περσία…


Τις διαδρομές που ακολουθούν τα τσιγάρα και από τη νόμιμη και φορολογημένη οδό εκτρέπονται στους δρόμους του λαθρεμπορίου αποκαλύπτει το ΣΔΟΕ.

Οι διαπιστώσεις της ελεγκτικής υπηρεσίας ανάγκασαν το υπουργείο Οικονομικών να νομοθετήσει τον περασμένο Ιούλιο, τη συνυπευθυνότητα των καπνοβιομηχανιών, ώστε όταν γίνεται λαθρεμπόριο με προϊόντα τους, θα τιμωρούνται με βαριά πρόστιμα, όταν εντοπίζονται ποσότητες άνω των 50.000 τεμαχίων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι καπνοβιομηχανίες οφείλουν να παρακολουθούν οι ίδιες τις διαδρομές των τσιγάρων που παράγουν και να ελέγχουν τους παραλήπτες και εάν τα προϊόντα τους θα καταλήξουν στο λαθρεμπόριο.

Το βαπόρι απ’ την Περσία

Τις μεθόδους με τις οποίες γίνεται το λαθρεμπόριο τσιγάρων αποκαλύπτει το ίδιο το ΣΔΟΕ από την εμπειρία του από τους ελέγχους. Ειδικότερα, σε ότι αφορά στις μεθόδους λαθρεμπορίας στα βιομηχανοποιημένα καπνά, οι συνηθέστεροι τρόποι λαθρεμπορίας που έχουν εντοπισθεί στη χώρα μας κατά τη διακίνηση καπνικών προϊόντων, αφορούν στην πλειοψηφία τους τσιγάρα και είναι οι ακόλουθοι:

  1. Με την κύρια άφιξη στο λιμάνι του Πειραιά εμπορευματοκιβωτίων (containers) από λιμάνια της Μεσογείου (συνήθως από Κύπρο, Μάλτα και Αίγυπτο), από την Ουκρανία και την Κίνα, από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και από άλλες γειτονικές χώρες. Η μέθοδος που συνήθως ακολουθείται είναι να αποστέλλονται με νόμιμο τρόπο, από ελληνική βιομηχανία, τσιγάρα μέσα σε εμπορευματοκιβώτια. Στον τόπο προορισμοί, τα τσιγάρα ανασυσκευάζονται και επαναποστέλλονται στη χώρα μας, αφού τοποθετηθούν στο πίσω μέρος άλλων εμπορευματοκιβωτίων, στο μπροστινό μέρος των οποίων τοποθετούνται εμπορεύματα, συνήθως μικρής αξίας, π.χ. χαρτοκιβώτια με πλαστικά προϊόντα, γυαλικά είδη, χαρτοπετσέτες κλπ, και μάλιστα κατά τέτοιο τρόπο που δεν προδιαθέτει τις ελληνικές αρχές να ερευνήσουν το σύνολα του περιεχόμενου των εμπορευματοκιβωτίων. Με αυτό τον τρόπο, και αφού δηλωθεί στο τελωνείο εισαγωγής ότι το περιεχόμενο των εμπορευματοκιβωτίων αποτελείται στο σύνολο του από είδη με χαμηλή δασμολόγηση, τα καλυμμένα τσιγάρα καταλήγουν τελικά αφορολόγητα στην εγχώρια κατανάλωση.
  2. Με τη λαθραία διακίνηση τσιγάρων (τρίτων χωρών) από ελεύθερη ζώνη χώρας της EE, μέσω ελεύθερης ζώνης της Ελλάδας, συνήθως τον Πειραιά, προς τρίτες χώρες ή άλλες χώρες της Ε.Ε. Στην περίπτωση αυτή, τα containers εμφανίζονται στο δηλωτικό που κατατίθεται κατά την εκφόρτωση τους στην ελεύθερη ζώνη του Πειραιά με περιεχόμενο προϊόντα μικρής αξίας, ενώ στην πραγματικότητα είναι πλήρη με τσιγάρα ή με το κανονικό τους φορτίο που είναι τσιγάρα. Τα εμπορευματοκιβώτια αυτά είτε μεταφορτώνονται σε άλλα πλοία και εξάγονται σε τρίτες χώρες, απ' όπου επανεισάγονται λαθραία με διάφορους τρόπους σε χώρες της Ε.Ε. (κατασκευή παρεκκλίνοντας από το δρομολόγιο τους, τα ξεφορτώνουν συνήθως σε παράνομες αποθήκες.
  3. Με την τοποθέτηση των τσιγάρων σε ειδικά διασκευασμένες κρύπτες φορτηγών αυτοκινήτων, τα οποία κατά την είσοδο τους στην Ελλάδα από όμορες χώρες, συνήθως από Αλβανία, δηλώνονται ως κενά φορτίου.
  4. Με την εξαγωγή στις όμορες χώρες (Αλβανία, Σκόπια κλπ) τσιγάρων, σε πολλές περιπτώσεις πρόχειρα συσκευασμένων (σε πλαστικούς σάκους απορριμμάτων), τα οποία φορτώνονται μαζί με άλλα προϊόντα μικρής αξίας). Στην περίπτωση αυτή τα τσιγάρα τοποθετούνται στο πίσω μέρος του φορτηγού, ενώ στο μπροστινό τοποθετούνται τα άλλα εμπορεύματα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι αδύνατος ο έλεγχος του συνόλου του περιεχομένου του φορτηγού από τους τελωνειακούς υπαλλήλους των συνόρων. Το αποτέλεσμα είναι τα τσιγάρα να εισάγονται λαθραία στις όμορες χώρες και στη συνέχεια να διοχετεύονται με διαφόρους τρόπους σε άλλα κράτη των Βαλκανίων ή της EE.
  5. Με τη λαθραία εισαγωγή και διακίνηση στη χώρα όλο και μεγαλύτερων ποσοτήτων παραποιημένων (απομιμητικών) τσιγάρων, που προέρχονται κυρίως από την Κίνα.

Συνυπεύθυνες οι καπνοβιομηχανίες!

Αν εντοπιστεί παρτίδα με λαθραία τσιγάρα ελληνικής καπνοβιομηχανίας και η ποσότητα είναι πάνω από 50.000 τεμάχια, τότε επιβάλλονται πρόστιμα και στην καπνοβιομηχανία.

Τερματίζεται έτσι το καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο οι καπνοβιομηχανίες κάνουν τα στραβά μάτια, ενώ τώρα υποχρεούνται να ελέγχουν όλο το κύκλωμα διάθεσης των τσιγάρων τους.

Ειδικότερα από τον Ιούλιο, η νομοθεσία προβλέπει:

  • Οι επιχειρήσεις καπνικών προϊόντων (οι αδειοδοτημένες καπνοβιομηχανίες, τα αδειοδοτημένα επαγγελματικά εργαστήρια, οι εισαγωγείς βιομηχανοποιημένων καπνών από τρίτη χώρα και οι παραλήπτες βιομηχανοποιημένων καπνών από άλλο κράτος-μέλος) οφείλουν να κοινοποιούν κατάλογο των εμπορικών τους σημάτων ή των σημάτων για τα οποία διαθέτουν άδεια χρήσης προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς και τα στοιχεία γνησιότητας, όπως τροποποιούνται και ισχύουν. Για κάθε ημέρα καθυστέρησης στην υποβολή του καταλόγου των εμπορικών σημάτων επιβάλλεται από το αρμόδιο Τελωνείο πρόστιμο 100 ευρώ με ανώτατο όριο τις 5.000 ευρώ. Ο κατάλογος αυτός υποχρεωτικά επανυποβάλλεται επικαιροποιημένος απ’ όλους τους ανωτέρω εντός μηνός από την προσθήκη ή διαγραφή εμπορικού σήματος.
  • Οι επιχειρήσεις καπνικών προϊόντων υποχρεούνται σε πληρωμές αποζημιωτικής φύσης προς το ελληνικό Δημόσιο οφειλόμενες εξ αντικειμενικής ευθύνης σε κάθε περίπτωση που κατάσχονται γνήσια βιομηχανοποιημένα καπνά τους, σε ποσότητες 50.000 τεμαχίων και άνω.

Εάν τα κατασχεθέντα βιομηχανοποιημένα καπνά είναι λαθραία βιομηχανοποιημένα καπνά της επιχείρησης, τότε επιβάλλεται αμελλητί, με καταλογιστική πράξη του προϊσταμένου του αρμοδίου Τελωνείου, η υποχρεωτική πληρωμή προς το ελληνικό Δημόσιο:

  • Ποσού ύψους με το 100% των φόρων και δασμών που θα βεβαιώνονταν εάν τα λαθραία βιομηχανοποιημένα καπνά της επιχείρησης καπνικών προϊόντων είχαν διατεθεί νόμιμα προς ανάλωση στο έδαφος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
  • Εάν τα γνήσια βιομηχανοποιημένα καπνά της επιχείρησης που έχουν κατασχεθεί εντός ενός ημερολογιακού έτους στην Ελληνική Επικράτεια, ανέρχονται σε συνολικό αριθμό που υπερβαίνει τα 20.000.000 τεμάχια, η επιχείρηση προβαίνει σε συμπληρωματική πληρωμή ποσού ίσου με το 200% του ποσού των φόρων και δασμών επί του συνόλου των ποσοτήτων που έχουν κατασχεθεί εντός του έτους.
  • Εφόσον η ποσότητα των κατασχεμένων βιομηχανοποιημένων καπνών ανέρχεται σε συνολικό αριθμό που υπερβαίνει τα 40.000.000 τεμάχια, η επιχείρηση θα προβαίνει σε συμπληρωματική πληρωμή ποσού ίσου με το 400% του ποσού των φόρων και δασμών επί του συνόλου των ποσοτήτων που έχουν κατασχεθεί εντός του έτους αυτού, οι οποίοι θα βεβαιώνονταν εάν τα βιομηχανοποιημένα καπνά της επιχείρησης είχαν διατεθεί νόμιμα προς λιανική πώληση στο έδαφος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Οι προϋποθέσεις του καταλογισμού δεν συντρέχουν αν τα λαθραία βιομηχανοποιημένα καπνά εκλάπησαν από τρίτους ή διέφυγαν της κατοχής της επιχείρησης από λόγους ανωτέρας βίας. Τα γεγονότα αυτά πρέπει να αποδεικνύονται επαρκώς από τις επιχειρήσεις καπνικών προϊόντων.

Διαβαστε επισης