Το πρέσινγκ που δέχονται μεγάλες επιχειρήσεις από το Υπουργείο Εργασίας και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας κλπ) για την πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης, έκανε ορισμένες από αυτές ιδιαιτέρως …ευρηματικές.
Το τρυκ λοιπόν, που λανσάρεται το τελευταίο διάστημα κυρίως στους εργασιακούς χώρους της τηλεφωνίας και της πληροφορικής, προκειμένου οι επιχειρήσεις να αποφεύγουν την πληρωμή υπερωριών του προσωπικού, είναι η μετατροπή του 8ωρου σε 9ωρο, μέσω διαλείμματος!
Τι συμβαίνει: οι εργαζόμενοι καλούνται να υπογράψουν συμβάσεις που τους υποχρεώνουν σε ωριαίο διάλειμμα ημερησίως πέραν του 8ωρου. Δηλαδή, ένας εργαζόμενος υποχρεώνεται να βρίσκεται μια ώρα παραπάνω στην εργασία του, χωρίς εννοείται υπερωριακή αμοιβή, με το πρόσχημα ενός διαλείμματος μιάς ώρας. Χρόνου πολύ μεγαλύτερου από αυτόν που συνήθως χρησιμοποιείται (μισή ώρα θεωρείται επαρκής για τις ανάγκες ενός διαλείμματος). Κατά συνέπεια ο εργαζόμενος, που παραδείγματος χάριν έχει ωράριο 9πμ – 5μμ, φεύγει από τη δουλειά του στις 6, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινότητά του.
Συνδικαλιστικοί κύκλοι εκφράζουν ανησυχίες για επέκταση του …υβριδικού 9ωρου και σε άλλους μεγάλους εργασιακούς χώρους, καθώς η εργοδοσία δεν φαίνεται διατεθειμένη να αυξήσει τα ποσά που καταβάλλει για υπερωρίες του προσωπικού.
Το ζήτημα είναι σε γνώση της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, που σύμφωνα με πληροφορίες προτίθεται να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση καθιέρωσης ημίωρου διαλείμματος, εντός του 8ωρου.
Υπενθυμίζεται, ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο ο ΣΕΒ είχε εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του για το νέο σύστημα γνωστοποίησης των υπερωριών. Σε υπόμνημά του τότε στην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε:
«Το ρυθμιστικό πλαίσιο όπως έχει δημιουργηθεί για τη δήλωση της υπερωρίας / υπερεργασίας δημιουργεί προβλήματα στις επιχειρήσεις, όπου, σε συνθήκες πραγματικής παραγωγής, δεν είναι δυνατόν να τηρείται πάντα η αυστηρή διαδικασία της προηγούμενης καταχώρησης, καθότι η υπερεργασία συχνά συνιστά απασχόληση με έκτακτο λόγο / περίσταση, γεγονός που από τη φύση της δεν επιτρέπει πάντοτε να καταχωρηθεί εγκαίρως πριν από την έναρξη πραγματοποίησής της».
Γιάννης Δήμου