Χρηστικά

Το τρυκ για την παράκαμψη της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας!


Την παράκαμψη της εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας επιχείρησαν ορισμένες επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας ένα τρυκ, το οποίο όμως εντόπισαν έγκαιρα οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και το μπλόκαραν σε συνεργασία και με το υπουργείο Εργασίας.

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας καταγράφει την κατηγορία και τις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων και αποτρέπει (ή περιορίζει) τις παράνομες και (απλήρωτες) υπερωρίες και την υπερεργασία.

Για το λόγο αυτό δεν επιθυμούν οι επιχειρήσεις τη χρήση της και προβάλουν διάφορες δικαιολογίες, ενώ ένας επιπλέον λόγος για την αποφυγή της χρήσης της είναι η πρόσθετη γραφειοκρατική και λογιστική δουλειά που απαιτεί για την εγκατάσταση των μηχανισμών και τη σύνδεσή της με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και την αποστολή δεδομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά την επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας από τις αρχές του 2024 και σε άλλους κλάδους επιχειρήσεων, ορισμένες εξ αυτών επιχείρησαν να εξαιρεθούν, με τη χρήση ενός τρυκ.

Συγκεκριμένα, ενώ ο κλάδος τους έπρεπε υποχρεωτικώς να ενταχθεί στο σύστημα, επιχείρησαν να γλιτώσουν την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας, με την αλλαγή ΚΑΔ.

Δηλαδή πριν την εφαρμογή του μέτρου προχώρησαν σε αλλαγή ΚΑΔ, επιλέγοντας εκείνο που δεν υποχρεούται στην εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας.

Ωστόσο, με «ντιρεκτίβα» που εκδόθηκε από το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ξεκαθαρίζεται ότι «δεν υφίσταται διαδικασία απένταξης από την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας για λόγους αλλαγής ΚΑΔ».

Πρόκειται για επιχειρήσεις οι οποίες διέθεταν και δευτερεύοντα ΚΑΔ τον οποίο επιχείρησαν να τον καταστήσουν πρωτεύοντα.

Ωστόσο, το τρυκ αυτό εντοπίστηκε και με την απόφαση του υπουργείου Εργασίας μπλοκαρίστηκε, καθώς θεωρήθηκε άκυρη η αλλαγή ΚΑΔ και οι επιχειρήσεις που μηχανεύτηκαν το συγκεκριμένο κόλπο αναγκάστηκαν τελικά να ενταχθούν στο σύστημα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

Ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2024 η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας επεκτάθηκε στη Βιομηχανία, με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας, στα πετρελαιοειδή και τα ορυχεία, και στο Λιανεμπόριο, σε πιλοτική μορφή αρχικά και από τον Απρίλιο υποχρεωτικά.

Ειδικότερα, για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της βιομηχανίας, οι διοικητικές κυρώσεις σε περίπτωση που δεν εφαρμόζεται το μέτρο, ισχύουν από την 1η Απριλίου 2024, καθώς προβλέπεται περίοδος χάριτος 3 μηνών, ενώ για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο του λιανεμπορίου η περίοδος χάριτος είναι 4 μήνες και οι κυρώσεις θα επιβάλλονται από τις 2 Μαΐου 2024.

Επίσης, για τις μικρές επιχειρήσεις της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου, με αριθμό εργαζομένων έως 10, οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα θα επιβάλλονται από την 13η Μαΐου 2024.

Σημειώνεται ότι το πρόστιμο ανέρχεται στα 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο και επιβάλλεται όταν κάποιος εντοπιστεί να συνεχίζει να εργάζεται, ενώ υπάρχει σήμανση από την Κάρτα, ότι έχει αποχωρήσει από την εργασία του.

Όμως, για να επιβληθεί πρόστιμο πρέπει ή να γίνει επιτόπιος έλεγχος στην επιχείρηση και στον εργαζόμενο ή να διαπιστωθούν αναντιστοιχίες ωραρίων με σημάνσεις κάρτας ή με τη μισθοδοσία.

Διαβαστε επισης