Πολιτική

Το τούρκικο παζάρι με τους πρόσφυγες


Το 40% των προσφύγων που πήραν από την αρχή της χρονιάς τον δρόμο προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω της λεγόμενης βαλκανικής οδού δεν έχουν «ρεαλιστική προοπτική» για χορήγηση ασύλου ή καθεστώτος προστασίας εντός της ΕΕ. Όπως σημειώνεται, σύμφωνα με την υπηρεσία φύλαξης των συνόρων Frontex τον Ιανουάριο μόλις το 39% των μεταναστών που έφτασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία ήταν Σύροι. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Σεπτέμβριο του 2015 ανερχόταν σε 69%. Τους τελευταίους μήνες έχει καταγραφεί  σημαντική αύξηση του αριθμού των Ιρακινών και Αφγανών.

Επίσης, σημειώθηκε αύξηση του ποσοστού μεταναστών από τις χώρες του Μαγκρέμπ (Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία), οι οποίοι, όπως σημειώνει στο δημοσίευμα, θεωρούνται κατά κανόνα οικονομικοί μετανάστες.Επισημαίνεται ότι, σχεδόν 70.000 μετανάστες έφθασαν στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας από τις αρχές Ιανουαρίου – αυτό ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Η ΕΕ έχει υποσχεθεί ως αντάλλαγμα στην Τουρκία αρκετα δις ευρώ για τη μέριμνα των προσφύγων στη χώρα, ωστόσο ότι παρ' όλες τις εκκλήσεις προς την Τουρκία μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί σχεδόν τίποτα.Και αυτό είναι φυσικό αφού οι πρόσφυγες για την ηγεσία της Τουρκίας αποτελούν κομβικό σημείο της νεοθωμανικής της πολιτικής.

Σε μια συνέντευξή του στο CNN, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Δύση για το θάνατο του  3χρονου, του οποίου η εικόνα συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Για τις τουρκικές Αρχές, η διευκόλυνση της φυγής των προσφύγων -έστω και μόνο κάνοντας τα στραβά μάτια στην έξοδό τους- είναι πολιτικά σκόπιμη.

Η προθυμία της Τουρκίας να διευκολύνει την μετανάστευση των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών συνδέεται ως ένα βαθμό και με την νεοθωμανική πολιτική που ακολουθούν τόσο ο  Ερντογάν  όσο και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.Και οι δύο  ακολούθησαν μια εξωτερική πολιτική που προβάλλει την τουρκική επιρροή διεθνώς, κυρίως μέσω θρησκευτικών ιδρυμάτων.

Το ότι η Τουρκία είναι τώρα διατεθειμένη να μεταφέρει πρόσφυγες από την Μέση Ανατολή που επιθυμούν να μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη, βοηθά να επιτευχθεί αυτός ο στόχος κατά την άποψη της τουρκικής ελίτ. Η Hurriyet Daily ανέφερε ότι ο Νταβούτογλου είπε σε εκπροσώπους των προσφύγων  στις 19 Σεπτεμβρίου, «Καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους που θέλουν να πάνε στην Ευρώπη από την Τουρκία ή από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Εμείς δεν θα σταματήσουμε όποιον είναι πρόθυμος να φύγει.

Eίμαστε έτοιμοι να σας στείλουμε ακόμα και με αεροπλάνα, όχι από την ξηρά σε κάθε χώρα που θα σας δεχτεί». Με το να διευκολύνει την μετακίνηση των «Σύριων αδελφών», αντί να μπλοκάρει την έξοδό τους ή να συλλαμβάνει τους διακινητές, η τουρκική κυβέρνηση δημιουργεί έναν νέο πολιτικό σώμα στην Ευρώπη.

Ο Ερντογάν επικρίνει τακτικά την Ευρώπη για αυτό που αντιλαμβάνεται ως ισλαμοφοβικές τάσεις της , και το πρόγραμμα της Άγκυρας για τα τζαμιά είναι ένας τρόπος για την καταπολέμησή τους. Όπως δήλωσε ο Ερντογάν στο διπλωματικό σώμα της Τουρκίας τον Ιανουάριο 2015: «Η ισλαμοφοβία, για την οποία εφιστούμε συνεχώς την προσοχή και προειδοποιούμε, αντιπροσωπεύει μια σοβαρή απειλή στην Ευρώπη ... Όσοι κουνάνε το δάχτυλό τους και επιπλήττουν την Τουρκία πρέπει να δουν ότι έχουν να κάνουν με μια νέα Τουρκία, μια μεγάλη Τουρκία». Η δημιουργία μιας νέας, μεγάλης Τουρκίας επιτυγχάνεται με την παροχή βοήθειας για την επανεγκατάσταση μιας μεγάλης, συμπαθούσης κοινότητας Σύριων «αδελφών» -χαρακτηρισμός που χρησιμοποιείται συχνά από τους Τούρκους ηγέτες.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr