Πολιτική

Το Σύμφωνο Σταθερότητας «καταβροχθίζει» πρωθυπουργούς


Ένας ακόμα πρωθυπουργός «θυσιάστηκε» στον βωμό της οικονομικής κρίσης. Στην Ιταλία επαναλήφθηκε αυτό που συνέβη τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία: Οι πολιτικές σκληρής λιτότητας που επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας επηρέσαν καθοριστικά  τη στάση των ψηφοφόρων, οδηγώντας τους σε ψήφο αποδοκιμασίας του πολιτικού κατεστημένου.

Το «όχι» του χθεσινού δημοψηφίσματος οφείλεται στα άμεσα προβλήματα και δεν εαποτελεί επιλογή υπέρ ή κατά των συνατγματικών μεταρρυθμίσεων που θέλησε να πραγματοποιήσει ο Ρέντσι, προκειμένου να είναι σε θέση να υλοποιήσει αντιδημοτικά μέτρα και να σώσει τις τράπεζες.

  •  Η οικονομική κρίση δεν έχει ακόμη ξεπερασθεί, πολλοί νέοι έχουν απογοητευθεί και έχουν σταματήσει πλέον να ψάχνουν δουλειά
  • Η Ιταλία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα περιστολής των κρατικών δαπανών, που θα περιορίσουν μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές
  • Το προσφυγικό παραμένει ένα μόνιμο πρόβλημα, που προκαλεί κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις, ενβώ η αντιμετώπιση του συνεπάγεται πρόσθετες δαπάνες

Το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες δεν βοήθησαν  να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Μάλιστα οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ιταλίας  έκαναν τα  προβλήματα χειρότερα. Οι γείτονες της Ιταλίας έκαναν πιο σφιχτά τα σύνορά τους  και στράφηκαν κατά των Ιταλών, κατηγορώντας τους ότι δεν κάνουν αρκετά για να ελέγξουν τα σύνορά τους.

Αποτέλεσμα; Περισσότεροι από 5 στους 10 Ιταλούςπιστεύουν ότι η Ευρώπη κάνει το πρόβλημα της μετανάστευσης στην Ιταλία χειρότερο. Κατά το ίδιο ποσοστό εκτιμούν ότι η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ ζημιώνει την Ιταλία.

Σε ένα εξίσου μεγάλο πρόβλημα, αυτό των τραπεζών, οι σκληροπυρηνικοί της Ευρωζώνης υιοθέτησαν άκαμπτη στάση, επιμένοντας η διάσωση των ιταλικών τραπεζών να γίνει με «bail-in», να επιβαρυνθούν δηλαδή οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και οι καταθέτες.

Η σκληρή στάση που ακολούθησε ο Ρέντσι απέναντι στην Μέρκελ και στο Σύμφωνο Σταθερότητας δεν φαίνεται ότι έπεισαν τους Ιταλούς. Ο Ρέντσι πολύ συχνά ζητούσε περισσότερη ανάπτυξη και "λιγότερη αλλά αποτελεσματική" λιτότητα  στην Ευρώπη.

Με αυτήν τη στάση βρέθηκε στον αντίποδα της Μέρκελ. Το Σεπτέμβριο, στο έκτακτο συμβούλιο κορυφής της Μπρατισλάβα μετά το Brexit, ανέφερε σε ψυχρό τόνο σε κοινή συνέντευξη με τον Ολάντ και τη Μέρκελ:  «Δεν ασπάζομαι τα συμπεράσματά σας». 

Πηγή: prenium.paratiritis.gr