Πολιτική

Το σχέδιο Σαμαρά-Βενιζέλου και ο ρόλος Αλαφούζου


 Επανεμφάνιση με νόημα τόσο για τον Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και τον Αντώνη Σαμαρά, οι οι οποίοι δηλώνουν παρών στο πολιτικό σκηνικό και στέλνουν τα δικά τους μηνύματα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό για την επόμενη ημέρα.

Το γεγονός ότι η επανεμφάνισή τους γίνεται με μια ημέρα διαφορά αλλά και των δύο από το συγκρότημα Αλαφούζου έχει τη δική του σημειολογία, καθώς τόσο ο ΣΚΑΙ αλλά και η Καθημερινή στήριξαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος βλέπει με καλό μάτι την προσέγγιση ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας την και με τη σημερινή του παρέμβαση στέλνει μήνυμα στη Φώφη Γεννημάτα.  Ο κ. Βενιζέλος στις δηλώσεις χαρακτήρισε ως «λάθος» την τοποθέτηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά ότι «μας χωρίζει άβυσσος με τη ΝΔ», ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικός και για τη διαγραφή του βουλευτή Λεωνίδα Γρηγοράκου.

«Ήταν λάθος το "άβυσσος". Άβυσσος δε μας χωρίζει με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ ή τις δυνάμεις που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Άβυσσος μας χωρίζει μόνο με τη Χρυσή Αυγή», τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΙ.

Ερωτηθείς μάλιστα αν μετά τη δήλωση αυτή φοβάται τυχόν διαγραφή του, όπως ο Λ. Γρηγοράκος, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε στους δημοσιογράφους ότι «προφανώς κάνετε χιούμορ».
Σχολιάζοντας τη διαγραφή Γρηγοράκου, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως «ο κ. Γρηγοράκος έκανε μία πράξη και θα κριθεί αρμοδίως.Διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ και συμμετέχει στις διεργασίες της παράταξης».

Διαβάστε επίσης:  Squeeze out του Κέντρου, εκλογικός νόμος για κυβερνήσεις συνεργασίας

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς με το χθεσινό του άρθρο στην Καθημερινή θεωρεί ότι «τις μεγάλες φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις κατά του λαϊκισμού και του κρατισμού» είναι πεδίο ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού της Ελλάδας.

Ο πρώην πρωθυπουργός, προσθέτει ότι εκεί μπορούν «να συμπέσουν άνθρωποι που προέρχονται από τον χώρο της Δεξιάς, του Κέντρου ή της Αριστεράς, άνθρωποι που είναι αντίθετοι με τον κρατισμό, άνθρωποι που έχουν αηδιάσει από τον λαϊκισμό και κοιτάνε μπροστά».

Παράλληλα εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπίζεται μαχητικά όχι μόνον την κυβερνητική του πορεία αλλά συνολικά τον τρόπο που πολιτεύτηκε από το 2009 και επιμένει ότι ηττήθηκε από τον λαϊκισμό. Επίσης, δηλώνει «παρών» στις πολιτικές εξελίξεις. «Θα μπορούσα να πω σήμερα: Εγώ έκανα το χρέος μου, τώρα πια αναγνωρίζεται η προσφορά μου, συνεπώς πηγαίνω σπίτι μου. Δεν έχω αυτό το δικαίωμα. Μόνο όταν επανέλθει και σταθεροποιηθεί η χώρα στην τροχιά που την είχαμε βάλει, θα θεωρήσω ότι έχω κάνει το χρέος μου».

Εξάλλου μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το «σύστημα Σαμαρά» ενεπλάκει στις εσωκομματικές εκλογές και ειδικά στο β’ γύρο στήριξε την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα άνθρωπου του Σαμαρά να παίρνουν θέσεις «κλειδιά» στην επόμενη ημέρα της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως είχε αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο του το Sofokleousin.gr στα σχέδια της Συγγρού είναι ένα squeeze out  - συγκέντρωση και απόσυρση από το παιχνίδι – των δυνάμεων του Κέντρου καθώς το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμά  ότι σε συνθήκες πόλωσης και δικομματισμού θα μπορεί να κερδίσει εκλογικές μάχες και να επανέλθει στην εξουσία.


 Το αντίθετο ακριβώς επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας εγκαταλείψει τον στόχο διεύρυνσης-επικυριαρχίας στον κεντρώο χώρο:  Θέλει να δώσει δυνατότητα επιβίωσης σε κεντρογενή κόμματα κι άλλους πολιτικούς σχηματισμούς, ώστε να αποτελέσουν ανάχωμα στη ΝΔ και παράλληλα να υπάρχουν δυνατότητες σχηματισμού συμμαχικών κυβερνήσεων, χωρίς να είναι αναγκαίος ένας «μεγάλος συνασπισμός» των δύο πρώτων κομμάτων.

Ήδη με την εκλογή Μητσοτάκη στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, υπάρχουν αναταράξεις σε ΠΑΣΟΚ και Πότάμι με στελέχη τους να βλέπουν με θετικό μάτι μια συνένωση δυνάμεων. Η Φώφη Γεννημάτα έβαλε διαχωριστική γραμμή τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία τη χωρίζει άβυσσός ενώ παράλληλα θέλοντας να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προχώρησε και στη διαγραφή Γρηγοράκου.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης από τη δική του πλευρά στη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Μητσοτάκη θέλοντας να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στον πολιτικό φορέα που ηγείται φρόντισε να στείλει μήνυμα συνεννόησης αλλα και πολιτικής αυτοτέλειας για το Ποτάμι.

Χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του τόνισε ότι «είναι χρήσιμο, όχι μόνο για να αισθανόμαστε εμείς καλά, αλλά για να αισθάνεται ασφάλεια η κοινωνία ότι υπαρχουν κάποιοι άνθρωποι αποφασισμένοι, παρά τις διαφορές τους να συμπλεύσουν για κάποιες μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να στείλουμε στον απογοητευμένο μας λαό, που φοβάται ότι θα πηγαίνουμε από παρακμή σε παρακμή.  Υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων, και θα τα λέμε πού συμφωνούμε και πού διαφωνούμε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις»...