Οικονομία

Το σχέδιο για τη ΔΕΗ


Σε άμεση προτεραιότητα αναγορεύει η κυβέρνηση την στήριξη-αναστήλωση της ΔΕΗ, με τρόπο που δεν θα επιβαρύνει τους καταναλωτές ούτε το Δημόσιο και παράλληλα θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε «κομμάτι» της εταιρείας ή σημαντικό ποσοστό μετοχών της να μπορεί να δοθεί μελλοντικά σε στρατηγικό επενδυτή, έναντι ικανοποιητικού τιμήματος.

Η «συνταγή» διαμορφώνεται σταδιακά σε ενδοκυβερνητικές συζητήσεις και σε διαβουλεύσεις με  στελέχη της εταιρείας, παράγοντες του ενεργειακού τομέα και τραπεζίτες που έχουν άριστη γνώση της οικονομικής κατάστασης και των προβλημάτων της εταιρείας.

Βασικό στοιχείο αυτής της φόρμουλας που ετοιμάζεται, είναι η πώληση μειοψηφικού ποσοστού (έως 40%) της θυγατρικής εταιρείας δικτύων (ΔΕΔΔΗΕ). Η διάθεση αυτών των μετοχών εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει στη ΔΕΗ ποσόν της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ, που θα αποτελέσει τονωτική ένεση στα ταμεία της, θα της εξασφαλίσει  επαρκή ρευστότητα και θα της επιτρέψει να μειώσει τον δανεισμό και τις χρηματοοικονομικές δαπάνες της.
 Η εισροή φρέσκου χρήματος θα επιτρέψει επίσης στη ΔΕΗ να προχωρήσει σε επενδύσεις που θα συμβάλουν στη μείωση του λειτουργικού κόστους, διευρύνοντας τα περιθώρια μεικτού κέρδους της.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Για τον ΔΕΔΔΗΕ μπορεί εύκολα να βρεθούν στρατηγικοί επενδυτές, καθώς – παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει – είναι κερδοφόρος επιχείρηση, με δυνατότητες περαιτέρω εντυπωσιακής βελτίωσης των επιδόσεων της. Στις τελευταίες χρήσεις τα ετήσια λειτουργικά κέρδη ήταν της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ.
 Η αξία των παγίων της υπερβαίνει το 1,5 δισ.ευρώ, αντιπροσωπεύοντας επενδύσεις σε δίκτυα που δεν μπορούν να γίνουν τώρα από ιδιώτες.
Δεδηλωμένο ενδιαφέρον για την απόκτηση συμμετοχής  στην εταιρεία υπάρχει από κινεζικούς κολοσσούς του ενεργειακού τομέα. «Σκοντάφτει» όμως σε άμεσους και έμμεσους περιορισμούς που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση.
 Στη λίστα των ενδιαφερομένων περιλαμβάνονται και πολλοί ευρωπαϊκοί ενεργειακοί όμιλοι, με εμπειρία στη διαχείριση ηλεκτρικών δικτύων, οι οποίοι συνεργάζονται με ελληνικές επιχειρήσεις.

Τα άμεσα μέτρα

Όμως η διαδικασία πώλησης στρατηγικού ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ θα απαιτήσει  χρόνο – και τα προβλήματα της ΔΕΗ δεν… περιμένουν.  Το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει λοιπόν κινήσεις για την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας της εταιρείας:

  1. Συστηματικό κυνήγι για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων από λογαριασμούς κατανάλωσης ρεύματος με προτεραιότητα  τους μεγαλοοφειλέτες και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές
  2.  Τιτλοποίηση  και πώληση απαιτήσεων, ώστε να εισπραχθούν γρήγορα σημαντικά ποσά, έστω και με αρκετά μεγάλη έκπτωση από τις ονομαστικές απαιτήσεις
  3. Καταβολή μέρους των οφειλών του κράτους προς τη ΔΕΗ από  την επιδοτούμενη ηλεκτροδότηση των νησιών και τα φθηνά τιμολόγια των ευπαθών ομάδων (ΥΚΩ). Πριν από τις εκλογές, η Ρυθμιστική Αρχή απεφάνθη ότι το κράτος χρωστά στη ΔΕΗ 195 εκατ. ευρώ μόνον για το 2011 - οι συνολικές υποχρεώσεις του είναι πολλαπλάσιες.
  4.  Αναδιάρθρωση δανειακών υποχρεώσεων, σε συνδυασμό με ομολογιακές εκδόσεις  χαμηλού επιτοκίου – χαμηλότερου από αυτό που πληρώνει σήμρα η ΔΕΗ στις ελληνικές τράπεζες.

Θα γίνουν επίσης «παρεμβάσεις εξορθολογισμού της λειτουργίας της, με δομικά μέτρα», όπω προανήγγειλε στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Τα βασικά σημεία αυτού του συνολικού σχεδίου στήριξης και αναστήλωσης της ΔΕΗ θα παρουσιάσει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Διαβαστε επισης