Χρηστικά

Το σχέδιο εξαφάνισης των μετρητών από την αγορά!


Τη μείωση ή και εξαφάνιση της χρήσης των μετρητών από την αγορά θα προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που –κατά πάσα πιθανότητα- ανακοινώνεται σήμερα επισήμως και τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.

Στόχος είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και της διακίνησης του «μαύρου χρήματος» και μέσω των απαγορεύσεων της χρήσης των μετρητών να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος του προϋπολογισμού για την είσπραξη επιπλέον εσόδων ύψους 557 εκατ. ευρώ, απίο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Στο πλαίσιο αυτό το νομοσχέδιο προβλέπει σειρά μέτρων για την προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών με πλαστικό χρήμα, προκειμένου όλες οι πληρωμές να περνάνε μέσω τραπεζών και φυσικά, να ελέγχονται από την Εφορία.

Τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για τον περιορισμό της χρήσης των μετρητών και την προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών, τα οποία θα περιέχονται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο ή θα ενσωματωθούν αργότερα είναι:

  1. Η αύξηση της υποχρέωσης πληρωμής με «πλαστικό χρήμα» τουλάχιστον στο 30% του εισοδήματος, για όλους τους φορολογούμενους, από το 18,75% που ισχύει μέχρι φέτος. Ανώτατο όριο θα είναι το ποσό των 20.000 ευρώ, ρύθμιση που εξυπηρετεί εισοδήματα άνω των 67.000 ευρώ ετησίως, ενώ μέχρι φέτος το όριο είναι 30.000 ευρώ.
  2. Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, υποχρεώνονται να συγκεντρώνουν διπλάσιες αποδείξεις σε σχέση με το ισχύον σύστημα.   
  3. Η επέκταση της υποχρέωσης ηλεκτρονικών αγορών σε όλους τους φορολογούμενους ενώ μέχρι τώρα ήταν μόνο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Από το 2020, υποχρεώνονται στην πραγματοποίηση e-πληρωμών, όλοι οι φορολογούμενοι, δηλαδή και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι εισοδηματίες και όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια.
  4. Όσοι δεν καλύπτουν το όριο των e-αγορών (30% επί του πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματος), θα τιμωρούνται με φόρο 22% επί της διαφοράς του ποσοστού που συγκέντρωσαν και του 30% που ήταν υποχρεωμένοι.
  5. Την καθιέρωση μπόνους για τις e-πληρωμές από από επαγγελματίες με ροπή προς την φοροδιαφυγή. Ειδικότερα, εξετάζεται να νομοθετηθεί, πως οι ηλεκτρονικές πληρωμές στις συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, θα μετρούν διπλά. Δηλαδή μια απόδειξη από μία ταβέρνα αξίας 50 ευρώ, θα μετράει ως 100 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος. Στόχος είναι να δοθεί κίνητρο στους φορολογούμενους να ζητούν αποδείξεις από συγκεκριμένους επαγγελματίες και να διασφαλίζει το κράτος, ότι θα εκδίδουν και απόδειξη και θα δηλώνουν όλα τα έσοδα. Μεταξύ των επαγγελματιών που θα πριμοδοτούνται οι αποδείξεις που εκδίδουν είναι οι ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, μπαράκια, κέντρα διασκέδασης, εμπορικά καταστήματα, συνεργεία αυτοκινήτων, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ελαιοχρωματιστές, οικοδομικά επαγγέλματα γενικά, οι εποχικές δραστηριότητες (θαλάσσια σπορ κ.λπ.), γιατροί, δικηγόροι.
  6. Μειώνεται δραστικά το επιτρεπτό όριο των συναλλαγών με μετρητά. Σήμερα είναι στα 500 ευρώ, ενώ αν η συναλλαγή είναι μεγαλύτερη θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με πλαστικό χρήμα ή με τραπεζική συναλλαγή. Αποφασίστηκε η μείωση του ορίου κάτω από τα 500 ευρώ, με εισηγήσεις να κάνουν λόγο για 100 ευρώ. Οι επιχειρήσεις που θα δέχονται πληρωμές με μετρητά άνω των 100 ευρώ, θα τιμωρούνται με πρόστιμο.
  7. Την αύξηση του προστίμου για την αποδοχή πληρωμών με μετρητά, πάνω από το επιτρεπόμενο όριο, το οποίο σήμερα είναι 100 ευρώ για κάθε συναλλαγή.
  8. Τον μηδενισμό του ορίου πληρωμών με μετρητά μεταξύ των επιχειρήσεων. Σήμερα οι πληρωμές μεταξύ των επιχειρήσεων, μέχρι 500 ευρώ, μπορούν να γίνονται  με μετρητά ενώ τα τιμολόγια μεγαλύτερης αξίας, για να αναγνωριστούν ως δαπάνες θα πρέπει να εξοφλούνται υποχρεωτικά μέσω τραπεζών. Προκειμένου να περιοριστεί αποφασιστικά η χρήση των μετρητών και η φοροδιαφυγή, προωθείται ο μηδενισμός του ορίου πληρωμής με μετρητά στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων.
Διαβαστε επισης