Άμυνα & Διπλωματία

Το Σκοπιανό, ο Μπαλτάκος, η Σπυράκη και οι ΑΝΕΛ


Καταλυτικό ρόλο στις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις διαδραματίζει και θα συνεχίσει να διαδραματίζει το Σκοπιανό, αφού οι καθημερινές αποκαλύψεις και οι νέες πτυχές του, προκαλούν διαρκείς ανατροπές.

Η Συμφωνία των Πρεσπών μοιάζει μετέωρη μετά το δημοψήφισμα, η οποία από την υπογραφή της έχει πιέσει δημοσκοπικά τον ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον στο πρώτο διάστημα, όπως επίσης και τους ΑΝΕΛ, ενώ έδωσε χώρο στη ΝΔ να «στριμώξει» την κυβέρνηση.

Ωστόσο η επικοινωνιακή στρατηγική της ΝΔ λαβώθηκε από το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ, το οποίο αποκάλυψε δύο συναντήσεις της εκπροσώπου του κόμματος Μαρίας Σπυράκη με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ. Ταυτόχρονα απέκτησε έναν ακόμη πονοκέφαλο. Το κόμμα του Τάκη Μπαλτάκου και του Δημήτρη Καμμένου, που θα δοκιμάσει την κάθοδό του στον πολιτικό στίβο, με κεντρικό θέμα στη στρατηγική του το Σκοπιανό και γενικότερα τα εθνικά θέματα.
Επίσης, η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη στη  ΔΕΘ ότι «η μεγάλη μάχη θα πρέπει να δοθεί για τη γλώσσα και την εθνότητα, να σας πω γιατί: γιατί το όνομα θα ξεχαστεί πολύ γρήγορα», δεν ήχησε καλά στα αυτιά των ευρισκόμενων στα δεξιά του κόμματος.

Τόσο οι επαφές της Μαρίας Σπυράκη με τον Ζόραν Ζάεφ, όσο και η ρεαλιστική παραδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη για το όνομα, δίνουν την ευκαιρία σε πολιτικούς σχηματισμούς με πιο ακραίες θέσεις να κατηγορήσουν τη ΝΔ για διγλωσσία στο Σκοπιανό, ότι άλλα λέει επισήμως και άλλα πράττει και πως οι ίδιοι είναι οι γνήσιοι εκφραστές των οραμάτων των «Μακεδονομάχων».

Το νέο κόμμα με την επωνυμία «Δύναμη Ελληνισμού» που παρουσιάστηκε χθες και το οποίο θα συμμετάσχει στις επόμενες ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές, με «δυνατό ψηφοδέλτιο» όπως λένε στη Βόρεια Ελλάδα, θα πλευρίσει από τα «δεξιά» τη ΝΔ.

Είναι προφανές ότι θα «ψαρέψει» στους ψηφοφόρους που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ, στη Χρυσή Αυγή, αλλά και στους ΑΝΕΛ, με αιχμή το Σκοπιανό, που βρίσκεται εν εξελίξει.

Η ΝΔ εμφανίζεται να απορρίπτει πλήρως τη συμφωνία των Πρεσπών δηλώνοντας ότι θα πράξει οτιδήποτε να μην περάσει. Μόλις χθες ο πρόεδρος του κόμματος επανέλαβε την θέση του ότι δεν θα κυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών, ούτε τώρα, ούτε στην επόμενη Βουλή, ενώ ζήτησε εκλογές ώστε ο λαός να επικυρώσει τη συμφωνία. Τις εκλογές η ΝΔ δεν τις ζητεί για το Σκοπιανό, καθώς είναι ένα αίτημα που έχασε το νόημά του, αφού υποβάλλεται διαρκώς εδώ και 4 χρόνια, για διάφορα ζητήματα, χωρίς αποτέλεσμα.

Ωστόσο μετά τη δημιουργία του νέου κόμματος, εκτιμάται ότι η ΝΔ θα διατηρήσει την επιθετική της ρητορική απέναντι στη συμφωνία, αλλά και ίσως κινηθεί και περισσότερο προς δεξιά ώστε να μην αφήσει χώρο στο κόμμα Μπαλτάκου – Καμμένου.

Ο πολιτικός καταλύτης

Στην κυβέρνηση η Συμφωνία των Πρεσπών κόστισε δημοσκοπικά στην αρχή ενώ με τις νεότερες δημοσκοπήσεις που έδειξαν ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ και μείωση της ψαλίδας με τη ΝΔ, δείχνουν ότι η επίδραση αμβλύνεται. Δεν ισχύει το ίδιο για τον κυβερνητικό εταίρο τους ΑΝΕΛ οι οποίοι πιέζονται και θα πιεστούν ακόμη περισσότερο από το κόμμα Μπαλτάκου.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί τριγμούς, αλλά είναι ελεγχόμενοι προς το παρόν και μέχρι να έρθει η συμφωνία στη Βουλή. Η έλευση της συμφωνίας θα πυροδοτήσει τη ρήξη και την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.

Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις διεργασίες που απαιτούνται στα Σκόπια, η συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή περί τον Απρίλιο ή Μάιο. Μέχρι τότε θα συνεχιστεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εκτός απροόπτου.

Σε περίπτωση που η συμφωνία έρθει στη Βουλή και δεν την ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ θα πέσει η κυβέρνηση; Είναι ένα ερώτημα, στο οποίο οι κυβερνητικοί απαντούν: Όχι.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει οπωσδήποτε να εφαρμοστεί η συμφωνία γιατί πιστεύει ότι είναι επωφελής για την Ελλάδα λύνει μια εκκρεμότητα άνω των 25 ετών και σε καμία περίπτωση «δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να διαλυθεί το κράτος των Σκοπίων».

Στην περίπτωση που δεν ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ τη συμφωνία, πληροφορίες λένε πως υπάρχουν εφεδρείες. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, θα την ψηφίσει ενώ παρόμοια στάση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τηρήσουν οι υπουργοί Τέρενς Κουίκ και Έλενα Κουντουρά. Ακόμη υπάρχει το Ποτάμι που δεν την απορρίπτει, αλλά και ανεξάρτητοι βουλευτές.

Επίσης, ένα «στοίχημα» είναι το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Η ηγεσία του είναι κατά της συμφωνίας σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις. Ωστόσο απομένει να φανεί στην ψηφοφορία στη  Βουλή, πόσο συμπαγής είναι η κοινοβουλευτική του ομάδα, καθώς δεν αποκλείονται αποσκιρτήσεις. Πόσο μάλλον, όταν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν στασιμότητα και συμπίεση των ποσοστών, οι εκλογές είναι σε ορίζοντα το πολύ ενός έτους, δηλαδή άμεσα και οι πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτές.

Διαβαστε επισης