Πολιτική

Το πόρισμα των γκάλοπ: Αυτοδύναμη η ΝΔ, «κινούμενη άμμος» τα μικρά κόμματα


Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει με σχετική άνεση την αυτοδυναμία – Πού θα κινηθούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Το «πόρισμα» των δημοσκοπήσεων για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, δεν φέρνει εκπλήξεις, σαρωτικές ανακατατάξεις και εντυπωσιακές μεταβολές, σε σχέση με τον πρώτο εκλογικό γύρο. 

Η Νέα Δημοκρατία εδραιώνει την κυριαρχία της και κατακτά με σχετική άνεση την αυτοδυναμία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακάμπτει αλλά διατηρεί απόσταση ασφαλείας από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη κινείται περίπου στα ίδια επίπεδα με εκείνα της 21ης Μαίου,  το ΚΚΕ εμφανίζεται ελαφρώς ενισχυμένο, ενώ η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου εξασφαλίζει με ευκολία την παρουσία της στη Βουλή.

«Κινούμενη» άμμος» θυμίζει το σκηνικό που διαμορφώνεται για τα μικρά κόμματα που διεκδικούν την είσοδό τους στη Βουλή. Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά: πεντακομματική Βουλή χωρίς τα μικρά κόμματα, επτακομματικά με είσοδο των «Πλεύση Ελευθερίας» και «Νίκη, ακόμη και οκτακομματική με το ΜεΡΑ 25 του Γιάννη Βαρουφάκη να εισέρχεται στη Βουλή.

Η ΝΔ και οι άλλοι...

Σ’ ό,τι αφορά στα υψηλά πατώματα, η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αδιαμφισβήτητη. Με τον αέρα της μεγάλης σε εύρος νίκη που κατήγαγε στον πρώτο γύρο, η ΝΔ επικεντρώθηκε στο μείζον εκλογικό στόχο που ήταν η αυτοδυναμία. Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων υποστηρίζει ότι τον πετυχαίνει, χωρίς, μάλιστα, να… αγχωθεί ιδιαίτερα. Ακολουθώντας την ίδια επικοινωνιακή συνταγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες φαίνεται πως ξόρκισαν το «φάντασμα» των τρίτων εκλογών, εκμεταλλευόμενοι και το σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, χάρη στο οποίο θα λάβει το «κλιμακωτό μπόνους εδρών».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η διεκδίκηση της πρωτιάς ήταν εκ προοιμίου μια ουτοπική επιλογή, μετά το καταστροφικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου. Ο στρατηγικός στόχος που τέθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προχώρησε σε αναδιάταξη-αναδιοργάνωση προσώπων και πολιτικών κατευθύνσεων, ήταν η ενίσχυση των ποσοστών του κόμματος. Τα γκάλοπ δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λίγες πιθανότητες να εμφανίσει μια ισχυρή δυναμική και να επανακάμψει, αντιθέτως υπάρχουν δημοσκοπήσεις που τον εμφανίζουν να υποχωρεί κι άλλο στις προτιμήσεις του εκλογικού κοινού. 

Το ΠΑΣΟΚ κινείται περίπου στα ίδια ποσοστά (11,6%) με τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ενώ το ΚΚΕ (7,23%) συνεχίζει να κατευθύνεται σταθερά προς τα πάνω. Η Ελληνική Λύση παρά τους ισχυρούς ανταγωνιστές στο ευρύτερο δεξιό χώρο (Νίκη) και δη στο προνομιακό εκλογικό έδαφός της, τη Βόρεια Ελλάδα, αναμένεται να λάβει ένα ποσοστό πέριξ του 4%.

Ρευστό σκηνικό για τα μικρά κόμματα - Από πεντακομματική έως οκτακομματική Βουλή

Το σκηνικό είναι ιδιαιτέρως ρευστό για τα υπόλοιπα κόμματα που διεκδικούν με καλές πιθανότητες την είσοδό τους στη Βουλή. Η Πλεύση Ελευθερίας φαινόταν να δημιουργεί μια ισχυρή τάση που της εξασφάλιζε το προνομιούχο 3%, ωστόσο οι εσωτερικοί κλυδωνισμοί και η σφοδρή κριτική που δέχθηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου από πρώην συνεργάτες της, ίσως να της κοστίσει στην κάλπη. Η «Νίκη», το κόμμα έκπληξη των πρώτων εκλογών με έντονο θρησκευτικό «αποτύπωμα», πατριωτικό χαρακτήρα και σημαίνουσα παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα, βρίσκεται στις παρυφές του 3% και θα δώσει μάχη για να εισέλθει στη Βουλή. 

Ορισμένα γκάλοπ εμφανίζουν και το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη (2,63%), να κινείται ανοδικά, χτυπώντας την πόρτα της Βουλή, λαμβάνοντας ώθηση από αριστερούς ψηφοφόρους, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, που θα το επιλέξουν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. 
Κινητικότητα προκύπτει για το κόμμα «Σπαρτιάτες», το οποίο έλαβε προσφάτως την υποστήριξη του χρυσαυγίτη Κασιδιάρη και αντλεί ψήφους από την ακροδεξιά και την εθνικιστική δεξαμενή.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα