Πολιτική

Το «πόκερ» με το νέο «κόφτη» και η αδιαλλαξία του Π. Τόμσεν


Το καλύτερο σενάριο για τις προτάσεις Τσακαλώτου είναι να επανέλθουν οι Θεσμοί στην Αθήνα και να αναδειχθεί η άκαμπτη διαπραγματευτική στάση του Ταμείου

Ελάχιστες προσδοκίες ότι οι προτάσεις Τσακαλώτου για τον «Κόφτη ΙΙ» θα μπορούσαν να κάμψουν τη διαπραγματευτική αδιαλλαξία του Πόουλ Τόμσεν τρέφει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ο βασικός στόχος είναι να «στριμωχθεί» το ΔΝΤ για να επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να βγει θέμα της Ελλάδας ουσιαστικά εκτός ατζέντας του Eurogroup, στις 26 Ιανουαρίου.

Οι νέες ελληνικές προτάσεις φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού ότι βρίσκονται πολύ μακριά από τις υποδείξεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και προορίζονται, αφενός, να καλύψουν τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων δανειστών για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων μετά τη λήξη του προγράμματος και, αφετέρου, να καταδείξουν ότι η ελληνική πλευρά εξαντλεί τα όρια των δυνατοτήτων της για μια συμφωνία με το ΔΝΤ, αλλά η μη επίτευξή της οφείλεται στην απόλυτη ακαμψία του Ταμείου.

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, στις νέες προτάσεις του, «δανείζεται» δύο στοιχεία από τις υποδείξεις του ΔΝΤ (εξάλειψη της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, δραστική μείωση του αφορολόγητου ορίου) και δηλώνει ετοιμότητα να τις ενσωματώσει στο δημοσιονομικό «κόφτη», δηλαδή να εφαρμόσει τα δύο μέτρα μόνο εκ των υστέρων, εάν έχει καταγραφεί απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους. Αποκλείει, έτσι, την προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων, εάν πρώτα δεν φανεί ότι επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις του Ταμείου για αποκλίσεις από το στόχο.

Η μόνη υποχώρηση που θα μπορούσε να κάνει για άμεση νομοθέτηση μέτρων, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, είναι να εφαρμοσθεί άμεσα μια περικοπή του αφορολόγητου ορίου χαμηλότερα από τα 7.000 ευρώ, δηλαδή πολύ λιγότερο από όσο έχει προτείνει το Ταμείο (5.000 ευρώ).

Όμως, το ΔΝΤ έχει προτείνει κάτι εντελώς διαφορετικό: μια πλήρη αναμόρφωση του συμφωνημένου με τους Ευρωπαίους προγράμματος. Ο Π. Τόμσεν έχει εξηγήσει ότι θέλει να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια για μείωση των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου κατά 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) ως και το 2018 και να αποφασισθεί ότι αυτή η εξοικονόμηση θα επιτευχθεί κυρίως με μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου ορίου. Δηλαδή, το Ταμείο θέλει μέτρα ποσοτικοποιημένο σε αυτές τις δύο κατευθύνσεις, που θα νομοθετηθούν και θα εφαρμοσθούν άμεσα.

Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι η απόκλιση μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον είναι τόσο μεγάλη, που η διοίκηση του Ταμείου εξακολουθεί να επιμένει ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει νέα αποστολή της Ντέλια Βελκουλέσκου στην Αθήνα. Αυτός είναι και ο σοβαρότερος κίνδυνος, στην παρούσα φάση: να μην έλθουν οι Θεσμοί για νέα διαπραγμάτευση και η ενημέρωση προόδου που θα γίνει στο Eurogroup να είναι κενή περιεχομένου, αποτρέποντας οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση για την Ελλάδα.

Πρώτος στόχος η επάνοδος των Θεσμών

Στόχος του Ευκλείδη Τσακαλώτου, με την αναμενόμενη υποστήριξη Γαλλίας και Κομισιόν, είναι να διαμορφωθεί στο αυριανό Euro Working Group κλίμα υπέρ της επανόδου των Θεσμών στην Αθήνα, με το επιχείρημα ότι οι νέες ελληνικές προτάσεις είναι σοβαρές και αξίζει να συζητηθούν σε ένα νέο γύρο εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεων. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος νέος στόχος: να ανακοινωθεί ημερομηνία επιστροφής των θεσμών.

Στην επόμενη φάση, εάν το ΔΝΤ επιμείνει, όπως αναμένεται, στις αρχικές του θέσεις, η ελληνική πλευρά θα μπορεί να επιχειρηματολογήσει υπέρ της συνέχειας του προγράμματος χωρίς το Ταμείο, τονίζοντας ότι η Αθήνα εξάντλησε τα όρια υποχωρήσεων που μπορεί να κάνει, ενώ το ΔΝΤ επιμένει σε μέτρα που ξεφεύγουν εντελώς από τη συμφωνία του καλοκαιριού 2015, βασίζοντας μάλιστα τις προτάσεις του σε αναξιόπιστες προβλέψεις για αποκλίσεις από τους στόχους, τη στιγμή που ως τώρα όλες οι ανάλογες εκτιμήσεις του έχουν διαψευσθεί.

Με αυτή την επιχειρηματολογία, που η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι αρκετά ισχυρή, στόχος είναι να βρεθεί απομονωμένος ο Β. Σόιμπλε στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 20 Φεβρουαρίου, και να δεχθεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, χωρίς να έχει συμφωνηθεί η επάνοδος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Μένει να αποδειχθεί αν μπορεί η κυβέρνηση να κερδίσει αυτό το στοίχημα, καθώς η γερμανική πλευρά καλείται να εγκαταλείψει μια δική της «κόκκινη γραμμή», τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις