Πολιτική

Το παζάρι συνεχίζεται με «μπλόκα»


Το κουαρτέτο συνεχίζει τις συναντήσεις του με τους κορυφαίους της κυβέρνησης σήμερα Σάββατο με τα μηνύματα να είναι αμφίσημα για την κοινωνία και την αγορά που βρίσκονται καιρό τώρα σε οικονομικό «κώμα».

Στις 10:00 το πρωί ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση του υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χρ. Βερναρδάκη, ενώ ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση με τον Γ. Κατρούγκαλο, ο οποίος συνεχίζει να διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις για όσους έχουν συντάξιμες αποδοχές μέχρι 1.300 ευρώ, με τις κύριες συντάξεις να μην υφίστανται καμία μείωση και τις επικουρικές να προστατεύονται στοχευμένα. 

Όπως είχε δηλώσει ο κ. Κατρούγκαλος, στην προηγούμενη συνάντηση με τους θεσμούς τέθηκε ο οδικός «χάρτης» της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για το ασφαλιστικό, που αποτελείται από τέσσερις θεματικές ενότητες: Αρχιτεκτονική του συστήματος -ύψος εθνικής σύνταξης και ποσοστά αναπλήρωσης-, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και οι νέες προτάσεις και αλλαγές που κατέθεσε η κυβέρνηση γι' αυτές τις ομάδες, επανυπολογισμός των συντάξεων το 2018 και ο τρόπος εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς, καθώς και οι επικουρικές συντάξεις.

Συγκεκριμένα στο πέρας της τελευταίας συνάντησης ο υπουργός έθεσε τα τέσσερα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι με τους δανειστές όσον αφορά το ασφαλιστικό, αλλά και τις «απόλυτες κόκκινες γραμμές» της ελληνικής πλευράς.

Οι διαφορές βρίσκονται στα εξής θέματα:

-Ο χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος 

-Η ρύθμιση σε θέματα που αφορούν την προσωπική διαφορά στις συντάξεις

-Οι νέες ρυθμίσεις για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες

-Οι επικουρικές 

Η διαπραγμάτευση παραμένει δύσκολη σε όλα τα επίπεδα καθώς οι Θεσμοί προτείνουν ρυθμίσεις «ταξικού» χαρακτήρα, με επιβάρυνση των χαμηλών εισοδημάτων και ελαφρύνσεις για τα υψηλά.

Διαβάστε αναλυτικά: Θεσμοί: Αυξήστε φόρους, αν δεν κόψετε συντάξεις και μισθούς

Διαβάστε επίσης: Κόκκινα δάνεια: Φόρο-καρότο για τους αγοραστές

Έως την ερχόμενη Τρίτη, θα έχουν συμφωνηθεί παρεμβάσεις που αφορούν στο φορολογικό καθεστώς των εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Ωστόσο, τα ανοικτά ζητήματα που αφορούν ποια από τα "κόκκινα" δανείων θα επιτρέπεται να πωλούνται σε μη τραπεζικά ιδρύματα, θα ξανασυζητηθεί μεταξύ των δύο πλευρών στο νέο ραντεβού τους που έχει οριστεί για την προσεχή Τρίτη.

Συγκεκριμένα, εξερχόμενος από τη χθεσινή  συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών ο υπουργός  Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τα κόκκινα δάνεια. Δηλαδή, τις προτάσεις που έχουμε κάνει για τις τρεις κατηγορίες δανείων που επιθυμούμε να παραμείνουν στις τράπεζες, την αναθεώρηση του νόμου Δένδια και το πρόβλημα των χρεών μεγάλων επιχειρήσεων, που έχουν παράλληλα χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες, καθώς και το πώς θα βελτιωθεί ο νόμος για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης ώστε να γίνει πιο λειτουργικός, οι οποίες πάντως θα είναι συμβατές με την πράξη της Τραπέζης της Ελλάδος.

Θέλει αποσαφήνιση και το φορολογικό καθεστώς, η διαγραφή οφειλών από τις τράπεζες, που σήμερα φορολογείται ως εισόδημα. Αυτό θέλει συμπλήρωση και ξεκαθάρισμα. Το ίδιο ισχύει και για την φορολόγηση των εταιρειών αυτών. Μέχρι την επόμενη συνάντηση, που θα γίνει την Τρίτη 15 Μαρτίου, θα έχουν λυθεί αυτά τα ζητήματα. Καθώς υπάρχουν ήδη προχωρημένες διαβουλεύσεις, δεν τίθεται ζήτημα διαφωνίας, απλώς χρειάζεται τεχνική επεξεργασία.

Σε αυτό το στάδιο θα λυθεί επίσης το θέμα των τριών κατηγοριών δανείων για τις οποίες επιθυμούμε εξαιρέσεις. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα καταναλωτικά δάνεια συζητάμε τα όρια που προτείναμε. Τέλος, στόχος είναι να υπάρξει πλήρης εξαίρεση για τρία χρόνια από την πώληση όλων των κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας».

Στη συνέχεια ο υπουργός εξήγησε ότι τα όρια που ανέφερε για τη διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων είναι τα 500.000 ευρώ των επαγγελματικών δανείων τα 250.000 ευρώ και για τα καταναλωτικά δάνεια με όριο είναι τα 20.000 ευρώ.

Επίσης χθες η  πλήρης ανεξαρτητοποίηση της φορολογικής διοίκησης, αποτέλεσε το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων.

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωνε ότι στο συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχουν πλέον ανοιχτά ζητήματα με τους πιστωτές. Ωστόσο, ερωτηθείς για την πρόταση των εκπροσώπων των δανειστών για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, ανέφερε ότι αύριο (σήμερα) η κυβέρνηση θα καταθέσει αντιπρόταση. 

Ενώ δηλαδη η αρχική πρόταση του Ευκλείδη Τσακαλώτου προέβλεπε να διατηρηθεί το έμμεσο αφορολόγητο που ισχύει σήμερα των 9.550 ευρώ, οι δανειστές αντιπροτείνουν, κατάργηση της κλιμακωτής έκπτωσης φόρου και αντικατάστασή της με ένα σταθερό χαμηλό αφορολόγητο που θα ισχύει για όλους, περίπου στις 5 με 5,5 χιλιάδες ευρώ.  

Εν τω μεταξύ όπως εγινε γνωστό αναβλήθηκε για αυριο στις 14.00 η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς με αντικείμενο το δημοσιονομικό πλαίσιο, αντί των 15.00 που είχε αρχικά ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών. Θα έχουν προηγηθεί οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές για τη διοικητική μεταρρύθμιση και το ασφαλιστικό.