Ελλάδα

Το "παλαιότερο αρπακτικό ζώο" πήρε το όνομά του από τον Ντέιβιντ Ατένμπορο


Ένα απολίθωμα ενός πλάσματος 560 εκατομμυρίων ετών, το οποίο οι ερευνητές πιστεύουν ότι ήταν το πρώτο αρπακτικό ζώο, πήρε το όνομά του από τον Βρετανό φυσιοδίφη και ραδιοτηλεοπτικό παραγωγό Ντέιβιντ Ατένμπορο (David Attenborough).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το δείγμα, που ονομάστηκε Auroralumina attenboroughii, είναι το «αρχαιότερο πλάσμα που είναι γνωστό ότι έχει σκελετό. Σχετίζεται με την ομάδα που περιλαμβάνει κοράλλια, μέδουσες και ανεμώνες».

«Πιστεύεται ότι οι σύγχρονες ομάδες ζώων όπως οι μέδουσες εμφανίστηκαν πριν από 540 εκατομμύρια χρόνια στην έκρηξη της Κάμβριας», δήλωσε ο Δρ Φίλιπ Ουίλμπι (Phil Wilby), παλαιοντολόγος στο Βρετανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. «Αλλά αυτό το αρπακτικό είναι προγενέστερο κατά 20 εκατομμύρια χρόνια». Είπε ότι ήταν «πολύ συναρπαστικό» να μάθουμε ότι το απολίθωμα είναι ένα από τα πολλά που ίσως κρατούν το κλειδί για το «πότε ξεκίνησε η περίπλοκη ζωή στη Γη».

Το απολίθωμα βρέθηκε στο δάσος Charnwood κοντά στο Λέστερ στην κεντρική Αγγλία, όπου ο Ντέιβιντ Ατένμπορο πηγαίνει εκεί για απολιθώματα. Ο 96χρονος δήλωσε ότι ήταν «πραγματικά χαρούμενος».
 
Η Frankie Dunn, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τόνισε ότι το δείγμα είναι πολύ διαφορετικό από άλλα απολιθώματα που βρέθηκαν στο δάσος Charnwood και σε όλο τον κόσμο. «Αυτό είναι σαφώς σκελετικό, με χοντρά πλοκάμια που κυμάτιζαν στο νερό μαζεύοντας την τροφή που πέρναγε, όπως αυτό που κάνουν τώρα τα κοράλλια και οι θαλάσσιες ανεμώνες».

Το πρώτο μέρος του ονόματος του πλάσματος είναι από τα λατινικά και σημαίνει το «φανάρι της αυγής», σε αναγνώριση της τεράστιας ηλικίας του και της ομοιότητάς του με αναμμένο πυρσό.

Η έκρηξη της Κάμβριας, που συνέβη περίπου μεταξύ 541 και 530 εκατομμυρίων ετών πριν, ήταν μια εξελικτική έκρηξη που είδε την εμφάνιση μιας μεγάλης ποικιλίας ζώων. Πολλά πλάσματα εξέλιξαν σκληρά μέρη του σώματος, όπως κελύφη ανθρακικού ασβεστίου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, γράφει το δημοσίευμα του ΑP.