Χρόνια πριν, ο πόλεμος στο Ιράκ έσβησε από τον χάρτη την πλειονότητα των εργοστασίων που παρήγαν το δημοφιλές στους Ιρακινούς «αράκ», το αντίστοιχο της ελληνικής ρακής και του ούζου. Ήταν στη συγκυρία εκείνη, που η «Ποτοποιία - Οινοποιία Θράκης», με έδρα την Κομοτηνή, ξεκίνησε την αποστολή του ούζου της στην ιρακινή αγορά, πετυχαίνοντας έτσι να καταλαμβάνει σήμερα εντυπωσιακό μερίδιο αγοράς, της τάξης του 85%, στη συγκεκριμένη χώρα.
Ειδικότερα, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Βάιος Κουδουμάκης: «Μεταξύ άλλων παραγόντων, η επιτυχία της εταιρείας στο Ιράκ, είναι κυρίως θέμα timing. Κάναμε το άνοιγμα στην αγορά τη στιγμή που λόγω του πολέμου είχε καταστραφεί η πλειοψηφία των εργοστασίων που παρήγαγαν το αράκ, το αντίστοιχο ούζο που συνηθίζεται να πίνουν στο Ιράκ» . Έτσι, διανύοντας σήμερα περισσότερα από 2.400 χιλιόμετρα, τα ούζο «7» και «8» Θράκης, κατακλύζουν ολοένα και περισσότερο την ιρακινή αγορά, με τις πωλήσεις μάλιστα να αυξάνονται συνεχώς, τόνισε ο ίδιος, και πρόσθεσε ότι πέρυσι επετεύχθη αύξηση πωλήσεων κατά 10,5% έναντι του 2016.
Η «Ποτοποιία - Οινοποιία Θράκης», βασιζόμενη στις εξαγωγές της, όχι μόνο κατάφερε να μην έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, αλλά παρουσιάζει σταθερή ανοδική πορεία. Οι εξαγωγές της εταιρείας αντιπροσωπεύουν το 87,6% του όγκου παραγωγής της και έχει παρουσία σε Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Ρωσία, Εσθονία, Βουλγαρία, πΓΔΜ, Κύπρο, ΗΠΑ, Αυστραλία, Ισραήλ και Ιράκ.
Στόχος της εταιρείας, σύμφωνα με τον κ. Κουδουμάκη είναι «η διεύρυνση του πελατολογίου μας στο εξωτερικό, η είσοδος στην τουριστική αγορά και η ανάπτυξη και παραγωγή νέων προϊόντων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νέας γενιάς».
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο κ. Κουδουμάκης επισήμανε ότι η εταιρεία στοχεύει σε αύξηση των εξαγωγών σε χώρες με λιγότερη κατανάλωση, όπως Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία και πΓΔΜ και σε είσοδο στην τουριστική αγορά της Ελλάδας «όχι με απευθείας πώληση σε ξενοδοχεία, αλλά μέσω εμπορικών επιχειρήσεων που εξυπηρετούν τις μονάδες και ανάπτυξη προϊόντων με λιγότερη αλκοόλη». Κατά τον κ.Κουδουμάκη, η εταιρία επιχειρεί την ανάμειξη παραδοσιακών ποτών - ούζο, τσίπουρο, ποτό τύπου μπράντι - με φυσικά ελληνικά προϊόντα, όπως μέλι ή με διάφορα λικέρ. Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσπάθειες για να καθιερωθεί στην αγορά η ελληνική βότκα και το ελληνικό τζιν.
«Συνεχίζεται αμείωτη» η φοροδιαφυγή στο τσίπουρο
Στο μεταξύ, τη θέση του ότι η φοροδιαφυγή στο τσίπουρο «συνεχίζεται αμείωτη», διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος της «Ποτοποιία - Οινοποιία Θράκης» και όπως σημείωσε «βάσει μελέτης του ΙΟΒΕ, 18 εκατ. λίτρα τσίπουρου διακινούνται παράνομα έναντι 5-7 εκατ. λίτρων επίσημα δηλωθέντων». Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Κουδουμάκη, «μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα με τα παρανόμως εισαγόμενα αλκοολούχα ποτά από τις γειτονικές χώρες και παρά τις προσπάθειες των τελωνειακών υπαλλήλων και τις επιτυχίες τους, δυστυχώς η κατάσταση δεν έχει καν βελτιωθεί και το λαθρεμπόριο συνεχίζεται».
Επενδύσεις και οικονομικά στοιχεία
Σύμφωνα με τον κ. Κουδουμάκη, η εταιρεία έχει υποβάλει αίτημα για την εξασφάλιση χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ 2014-2020, ποσού ύψους 700.000 ευρώ, για κτιριακές εγκαταστάσεις και νέο μηχανολογικό εξοπλισμό, προκειμένου μεταξύ άλλων «να πετύχουμε αύξηση παραγωγής τσίπουρου σε ποσοστό 15% περίπου», όπως διευκρίνισε.
Η εταιρεία, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Ποτοποιίας - Οινοποιίας Θράκης» το 2017 είχε συνολικό όγκο παραγωγής 3.340 λίτρα άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης, από 3.182 το 2016.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, το 2017 ο κύκλος εργασιών της έκλεισε στα 19,678 εκατ. ευρώ, από 10,134 εκατ. ευρώ το 2016 (+2,3%), με μικτά κέρδη 10,040 εκατ. ευρώ, από 9,59 εκατ. ευρώ (+5,03%) και κέρδη προ φόρων 1,218 εκατ. ευρώ, από 910 χιλιάδες ευρώ (+33,7), ενώ διανεμήθηκε μέρισμα 0,60 ευρώ/μετοχή. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κουδουμάκης επισήμανε «φέτος, αναμένουμε να κλείσουμε στα περσινά επίπεδα».
Η «Ποτοποιία - Οινοποιία Θράκης» ιδρύθηκε το 1977 στην Κομοτηνή από την συγχώνευση 17 μικρότερων ποτοποιιών. Η επιχείρηση απασχολεί 75 άτομα και παρά την κρίση δεν έχει προβεί σε μειώσεις μισθών ή απολύσεις, ενώ συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία της Μακεδονίας και της Θράκης, λόγω της προμήθειας από τις περιοχές αυτές πρώτων υλών και υλικών.
Για την εξασφάλιση δε της άψογης λειτουργίας και ποιότητας, η εταιρεία έχει αναπτύξει και εφαρμόζει αυστηρά πιστοποιημένα συστήματα διασφάλισης ποιότητας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ISO 22000 και IFS FOOD STANDARD. Επίσης, η εταιρεία είναι πιστοποιημένη με ISO 9001:2005 για το χημικό εργαστήριο