Σε νέα περιπέτεια κινδυνεύει να μπει η Attica Bank, λόγω των καθυστερήσεων στην εφαρμογή του σχεδίου για είσοδο στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα δώσει τη λύση στο πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η τράπεζα, παρά την πρόσφατη ενίσχυση με 70 εκατ. ευρώ από το deal με την Aldridge για τα προβληματικά δάνεια.
Ο προβληματισμός του επενδυτικού κοινού για τις επικείμενες εξελίξεις αντανακλάται ήδη στην τιμή της μετοχής της τράπεζας. Παρότι, θεωρητικά τουλάχιστον, η Attica Bank έχει ένα ισχυρό turnaround story, η μετοχή έπιασε «ταβάνι» για φέτος στις 13 Ιουλίου (0,132 ευρώ) και έκτοτε έχει σημειώσει απώλειες 21,5% (κλείσιμο 17 Αυγούστου: 0,102 ευρώ).
Οι νέες δυσκολίες για την Attica Bank άρχισαν στις 18 Ιουλίου, όταν το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) δεν ενέκρινε το σχέδιο της διοίκησης Πανταλάκη για άμεση εκκίνηση των διαδικασιών αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με είσοδο στρατηγικού επενδυτή, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους.
Προβληματισμός για τον ΕΦΚΑ
Στη συνεδρίαση εκφράσθηκε προβληματισμός για το πώς θα διατηρηθεί, μετά την αύξηση κεφαλαίου, η πλειοψηφική συμμετοχή του ΕΦΚΑ στην τράπεζα. Ο φορέας κοινωνικής ασφάλισης, που πήρε τη θέση του ΤΣΜΕΔΕ, ως βασικός μέτοχος, μετά τις τελευταίες αλλαγές στο ασφαλιστικό, έχει πλέον ποσοστό συμμετοχής οριακά πάνω από το 50%. O μόνος τρόπος να διατηρήσει την πλειοψηφική του συμμετοχή είναι να καλύψει τουλάχιστον κατά το ήμισυ την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου.
Όμως, αν η διοίκηση του ΕΦΚΑ, που δεν είναι ιδιαίτερα «ζεστή» για τη νέα αύξηση κεφαλαίου, αποφάσιζε να συμμετάσχει στην αύξηση, είναι πολύ αμφίβολο αν θα βρισκόταν στρατηγικός επενδυτής να δεσμεύσει ένα πόσο της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ για να πάρει συμμετοχή σε μια τράπεζα, όπου τον πρώτο λόγο στη λήψη αποφάσεων θα είχε ο ΕΦΚΑ, δηλαδή η κυβέρνηση.
Μπροστά σε αυτούς τους προβληματισμούς, το ΚΥΣΟΙΠ έδωσε νέο ραντεβού για να συζητηθεί το θέμα της τράπεζας το φθινόπωρο και αφού πρώτα δώσει συμβουλές για το θέμα ο οίκος Rothchild.
Οι εκκρεμότητες...
Αυτές οι καθυστερήσεις, όμως, μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες για την τράπεζα, που δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει ως το 2018 το στρατηγικό επενδυτή:
- Ως το τέλος του χρόνου, θα πρέπει να έχει βρεθεί λύση στο πρόβλημα με τις προνομιούχες (100 εκατ. ευρώ) του Δημοσίου. Η διοίκηση Πανταλάκη θέλει πάση θυσία να αποφύγει τη μετατροπή τους σε ομόλογα, με αξιοποίηση των σχετικών πρόσφατων ρυθμίσεων Τσακαλώτου, καθώς υπολογίζει ότι το κόστος για την τράπεζα θα είναι πολύ υψηλό και πιθανόν να εκτροχιάσει το επιχειρησιακό σχέδιο, που προβλέπει κερδοφορία από το 2018. Η καλύτερη λύση είναι να αντληθούν κεφάλαια από ιδιώτη επενδυτή για να αποπληρωθούν οι προνομιούχες, χωρίς άλλες επιβαρύνσεις.
- Η Attica Bank έχει μια «κρυφή» εκκρεμότητα από την προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου, καθώς οι εποπτικές αρχές διαπίστωσαν ότι κατά 55 εκατ. ευρώ είχε καλυφθεί με δάνεια από την ίδια την τράπεζα. Χωρίς να είναι άκρως επείγουσα η κάλυψη αυτού του ποσού, καλό θα ήταν να καλυφθεί με νέα κεφάλαια από ιδιώτη επενδυτή, ώστε από το 2018 η Attica Bank, σε συνδυασμό και με την εξόφληση των προνομιούχων, να έχει πολύ πιο υγιή κεφαλαιακή βάση.
...Και η ρευστότητα
Η διευθέτηση όλων αυτών των εκκρεμοτήτων με «καθαρό» τρόπο, δηλαδή με νέα κεφάλαια από ένα σοβαρό ιδιώτη επενδυτή, θα έχει άμεση αντανάκλαση στο βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η τράπεζα, δηλαδή στο ζήτημα της ρευστότητας.
Η Attica Bank παραμένει υπερβολικά εξαρτημένη από τον ELA, χωρίς να έχει καταφέρει ως τώρα να μειώσει σημαντικά αυτή την εξάρτηση, μέσω της προσέλκυσης σημαντικού όγκου νέων καταθέσεων.
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις α’ τριμήνου, «κατά το Α’ τρίμηνο 2017 σε σχέση με την 31/12/2016 οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 111,6 εκατ. ευρώ, ήτοι ποσοστό 5,9% με μικρότερη όμως ένταση από ότι τα προηγούμενα έτη. Κατά το διάστημα από 1/04/2017 έως και την 31/05/2017, οι εκροές των καταθέσεων συνεχίσθηκαν μειώνοντας το υπόλοιπό τους κατά ποσό 2,2 εκατ. ευρώ. Η εξάρτηση από τον ELA κατά την ίδια ημερομηνία (31/05/2017) διαμορφώθηκε στο ποσό των 1.145 εκατ. ευρώ έναντι 1.115 εκατ. ευρώ την 31/03/2017».
Κρέμεται από την Κομισιόν...
Για να έχει επαρκή αποδεκτά ενέχυρα για τη χρηματοδότησή της από τον ELA, η τράπεζα εξέδωσε τον Νοέμβριο 2016 ομόλογο με εγγύηση από το Δημόσιο, ύψους 380 εκατ. ευρώ. Λόγω των δυσκολιών στην προσέλκυση καταθέσεων, το ομόλογο πιθανότατα θα χρειασθεί να ανανεωθεί, με υψηλό κόστος για την τράπεζα και αφού δοθεί ειδική άδεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως και η Τράπεζα της Ελλάδος και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της Φραγκφούρτης, θα παρέμβουν δυναμικά στις συζητήσεις για το μέλλον της Attica Bank, υποστηρίζοντας το σχέδιο Πανταλάκη για «απογαλακτισμό» της τράπεζας από το Δημόσιο…