Πολιτική

Το νέο Μνημόνιο αλλάζει τον «χάρτη» των εργασιακών


Αυστηρό το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού. Οι Θεσμοί προειδοποιούν με νέα μέτρα στο τομέα της Υγείας

 Ιδιαίτερα αυστηρό είναι το πλαίσιο που θέτει το συμπληρωματικό Μνημόνιο για τα εργασιακά ζητήματα, τα οποία θα τεθούν προς διαπραγμάτευση από το Φθινόπωρο. Οι Θεσμοί ζητούν εναρμόνιση της ελληνική εργατικής νομοθεσίας με το κοινοτικό δίκαιο, εξέλιξη που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο «καθεστώς» των ομαδικών απολύσεων αλλά και στις συλλογικές συμβάσεις. Στο συμπληρωματικό Μνημόνιο γίνονται αυστηρές προειδοποιήσεις για τον τομέα της Υγείας, ενώ καταγράφεται και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των ψηφισθέντων μέτρων για το ασφαλιστικό, με κύριο άξονα τις συντάξεις.

Για τα εργασιακά, αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα που θα βρεθεί στην κορυφή της «πυραμίδας» των συζητήσεων, κατά την δεύτερη αξιολόγηση, το νέο Μνημόνιο περιγράφει με σαφήνεια τις προθέσεις των δανειστών. Η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι τον Σεπτέμβριο να καταθέσει ένα σχέδιο, που θα εναρμονίζει την εργατική νομοθεσία της χώρας με την ευρωπαϊκή, στα πεδία των ομαδικών απολύσεων, των συλλογικών συμβάσεων αλλά και του συνδικαλιστικού νόμου.

Για τις ομαδικές απολύσεις οι δανειστές έχουν αποσαφηνίσει εδώ και καιρό, ότι επιθυμούν το «άνοιγμά» της και την αλλαγή του ισχύοντος «καθεστώτος» που επικρατεί στην χώρα μας. Προς αυτή την κατεύθυνση και με γνώμονα όσα καταγράφονται στο συμπληρωματικό μνημόνιο, οι Θεσμοί αναμένεται να ασκήσουν σημαντικές πιέσεις στη κυβέρνηση, για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων.

Σε ότι αφορά στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού, έχει συγκεκριμένους βασικούς άξονες. Αρχικά για τις κύριες συντάξεις, προβλέπεται ότι  οι τρέχουσε θα «παγώσουν, έως ότου η αξία τους να γίνει ισοδύναμη με τις νέες συντάξεις, που υπολογίζονται  βάση των ενιαίων κανόνων. Επίσης το ΕΚΑΣ καταργείται σταδιακά έως το Δεκέμβριο του 2019 ξεκινώντας από την κορυφή 20% των δικαιούχων, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και τις επικουρικές συντάξεις. Ειδικότερα προβλέπονται μειώσεις των επικουρικών που θα φτάσουν συνολικά τα 300 εκατομμύρια ευρώ το 2016, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα στο ΕΤΕΑ.

Κατώτατος μισθός

Επιπρόσθετα οι δανειστές «απαγορεύουν» στη κυβέρνηση να προχωρήσει αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ζητούν να μην επιστρέψει στις ρυθμίσεις του παρελθόντος συμπεριλαμβανομένου και του άρθρου 103 του Νόμου 4172/2013 που προβλέπει ότι από 1/12017 ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από την κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Προειδοποιήσεις για νέα μέτρα στην Υγεία

Στο συμπληρωματικό Μνημόνιο οι δανειστές κάνουν ιδιαίτερα μνεία στον τομέα της Υγείας, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν επιπρόσθετες περικοπές στις δαπάνες, σημειώνοντας μάλιστα ότι ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να είναι προβληματικός και ελλειμματικός. Οι θεσμοί  καλούν την κυβέρνηση, να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των τιμών των φαρμάκων με στόχευση τα γενόσημα και αναπροσαρμόσει τις διαδικασίες ελέγχου των προϋπολογισμών των νοσοκομείων. Μάλιστα προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξουν άμεσα και απτά αποτελέσματα, τότε θα επιβληθούν νέα σκληρά μέτρα.

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις