Μυστήριο καλύπτει τη ροή των πιστώσεων από το πρόγραμμα δανεισμού ΤΕΠΙΧ ΙΙ, που παρέχει κρατική επιδότηση επιτοκίου για δύο χρόνια για δάνεια έως 500.000 ευρώ και απευθύνεται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς υποβλήθηκε τεράστιος αριθμός αιτήσεων, αλλά οι εγκρίσεις και εκταμιεύσεις γίνονται με αργούς ρυθμούς και δεν φθάνουν στην αγορά.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναγνώρισε πριν λίγες ημέρες (μιλώντας στον ΣΚΑΪ) ότι ο αριθμός των δανείων που έχουν ήδη εκταμιευθεί είναι μικρός, καθώς πρόκειται για περίπου 2.500 δάνεια. Τόνισε ότι υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των τραπεζών, οι οποίες έχουν δεσμευθεί να αφιερώσουν περισσότερο προσωπικό στην αξιολόγηση αιτήσεων για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί και προανήγγειλε σημαντικές εκταμιεύσεις στην αγορά μέσα στον Ιούλιο.
Όμως, πληροφορίες που μεταδίδονται από λογιστές επιχειρήσεων αναφέρουν ότι το πρόβλημα με το ΤΕΠΙΧ ΙΙ δεν είναι μόνο οργανωτικό - διαχειριστικό και δεν συνδέεται μόνο με τη δυνατότητα των τραπεζών να επεξεργασθούν γρήγορα τις δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, αλλά έχει σχέση και με τις επιλογές που γίνονται από τις τραπεζικές διοικήσεις για την κατανομή των νέων δανείων, με βασικά κριτήρια όχι τη διάχυση των πιστώσεων σε μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων, αλλά την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση καλών πελατών από την κατηγορία των μεγαλύτερων επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα, ώστε να περιορίζονται και οι κίνδυνοι για νέα «κόκκινα» δάνεια.
Με άλλα λόγια, οι τράπεζες δανείζουν κατά προτεραιότητα τις πιο μεγάλες από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δικαιούνται επιδότηση και δίνουν νέα δάνεια που κινούνται στις περισσότερες περιπτώσεις όσο πιο κοντά γίνεται στο πλαφόν των 500.000 ευρώ, ακολουθώντας τον κανόνα «περισσότερα δάνεια σε λιγότερους» και αφήνοντας «εκτός νυμφώνος» τις μικρότερες επιχειρήσεις. Παράλληλα, συμφωνούν σε πολλές περιπτώσεις με τις επιχειρήσεις που δανειοδοτούνται να δεσμεύουν ένα μεγάλο μέρος του δανείου ως κατάθεση (cash collateral), με αποτέλεσμα από ένα δάνειο 500.000 ευρώ, για παράδειγμα, τα 200.000 ευρώ να μένουν στην τράπεζα, ενισχύοντας το υπόλοιπο καταθέσεων που εμφανίζει, αλλά χωρίς να φθάνουν στην αγορά.
Δάνεια με πολιτικά κριτήρια;
Ο οικονομολόγος Παναγιώτης Αλεβιζάκης, μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος ως Εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.), αναφέρθηκε με άρθρο του σε αυτό το πρόβλημα, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι ενδεχομένως να υπάρχει και πολιτική διάσταση στο θέμα, καθώς, όπως σημειώνει, «οι φήμες οργιάζουν και λέγεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του ΤΕΠΙΧ ΙΙ πήγε σε μεγάλες επιχειρήσεις φιλικά προσκείμενες στην πολιτική ηγεσία».
Ο κ. Αλεβιζάκης τονίζει ότι «οφείλει η κυβέρνηση να ελέγξει τις τράπεζες αν έκαναν χρήση της δύναμης τους και απέσπασαν μέρος των χρηματοδοτήσεων ως καταθέσεις, αφού βοά η αγορά και λέγεται ότι γνωστές συστημικές τράπεζες δανειοδότησαν επιχειρήσεις με τη δέσμευση ότι θα δώσουν το μέγιστο ποσό ( 500.000 €), με την προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι θα διατηρήσουν το ποσό των 200.000 € στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς!».
«Πλέον όλων αυτών», προσθέτει ο κ. Αλεβιζάκης, «στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ ενώ η συμμετοχή του κράτους είναι κατά 40%, οι τράπεζες ζητούν εγγυήσεις στο σύνολο του ποσού χρηματοδότησης. Αυτό είναι μια αστοχία της κυβέρνησης η οποία δεσμεύτηκε ότι θα πληρώσει τόκους δυο ετών και επιτρέπει στις τράπεζες να παίρνουν εγγυήσεις στο σύνολο (100%) του ποσού δανειοδότησης».
Οι όροι του ΤΕΠΙΧ ΙΙ
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που ενεργοποιήθηκε για να υποστηριχθεί η ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα στην κρίση, καλύπτει κάθε χρηματοδοτική ανάγκη των επιχειρήσεων, με μηδενικό επιτόκιο για το 40% του δανείου για δύο χρόνια, χάρη στην άτοκη συμμετοχή κεφαλαίων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) κάθε νομικής μορφής (ατομικές, Ι.Κ.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε., Α.Ε.), σε οποιοδήποτε στάδιο λειτουργίας και εάν βρίσκονται (νεοσύστατες και μη) και οι οποίες πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
- Aπασχολούν έως 250 εργαζομένους, σε Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (Ε.Μ.Ε.)
- Εμφανίζουν 50.000.000 ευρώ ετήσιο κύκλο εργασιών ή ενεργητικό έως 43.000.000 ευρώ.
- Έχουν έδρα, λειτουργούν και θα επενδύσουν εντός της ελληνικής επικράτειας.
- Δεν υπερβαίνουν το όριο των ενισχύσεων που θέτει ο Κανόνας De Minimis, “περί ενισχύσεων ήσσονος σημασίας”.
- Είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες.
- Δραστηριοποιούνται σε όλους τους οικονομικούς κλάδους της ελληνικής επικράτειας, πλην ορισμένων εξαιρέσεων.