Και όμως η Γερμανία χρειάζεται... μετανάστες. Το δημογραφικό, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Γερμανία. Ο ρυθμός γεννήσεων είναι χαμηλός - το 2009 μόνο τρεις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ είχαν λιγότερα παιδιά ανά γυναίκα - έτσι ο πληθυσμός της συρρικνώνεται και γηράσκει ταχέως, με αποτέλεσμα ένα μικρότερο εργατικό δυναμικό και μειωμένη φορολογική βάση.
Αυτή η δημογραφική αλλαγή θα διαταράξει την ισορροπία μεταξύ καθαρών συνεισφερόντων και καθαρών αποδεκτών εντός του εθνικού «πληρωμής επί τη αποχωρήσει» (pay-as-you-go) συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ενός παζαριού μεταξύ των γενεών που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950.
Η μοναδική λύση ήταν να αυξηθεί η μετανάστευση και το Βερολίνο χρησιμοποίησε αρχικά την κρίση του ευρωπαϊκου Νότου -και όχι μόνο- για να αντιμετωπίσει αυτή την βραδυφλεγή βόμβα. Σίγουρα είχε την απαραίτητη εμπειρία.
Τα μεγάλης κλίμακας προγράμματα επισκεπτών-εργαζομένων της δεκαετίας του 1960 και των αρχών της δεκαετίας του 1970, τα οποία έφεραν τους μετανάστες κατά κύματα από την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Μεσόγειο, ήταν μία χρήσιμη κληρονομιά. ´Ετσι η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη δεν απέδωσε μόνο κέρδη από τα... ομόλογα, αλλά και από τα καραβάνια των ευρωπαίων -και όχι μόνο, που αναζήτησαν καλύτερη τύχη στη Γερμανία.
Για πολλούς αυτή η απότομη άνοδος της μετανάστευσης προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη, με δεδομένη τη φήμη της Γερμανίας ως μια χώρα που δεν είναι ιδιαίτερα φιλόξενη στους μετανάστες (το οποίο συνόψισε η Μέρκελ στο σχόλιο της το 2010 ότι η πολυπολιτισμικότητα έχει «εντελώς αποτύχει»).
Το 2013 το κύμα της μετανάστευσης προς τη Γερμανία γιγαντώθηκε. Ενώ το 2012 εγκαταστάθηκαν στη χώρα 1,08 εκατομμύρια μετανάστες, το 2013 ο αριθμός τους ανήλθε σε 1,23 εκατομμύρια. Μετά από οκτώ χρόνια που συστελλόταν, ο πληθυσμός της Γερμανίας αυξάνεται.
Πολλοί αναλυτές είχαν επισημάνει στο παρελθόν, ότι οι ελλείψεις σε εξειδικευμένους εργαζόμενους, ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο θα έπρεπε να αντιμετωπίσει άμεσα η Γερμανία προκειμένου να εξακολουθήσει να έχει τον ηγετικό της ρόλο στην παγκόσμια οικονομία.
Μάλιστα μελέτες ανέφεραν, ότι μέχρι το 2020 η δυναμική γερμανική οικονομία θα βιώσει την έλλειψη ενός εκατομμυρίου εργαζομένων ειδικευμένων στους τομείς τής επιστήμης, της μηχανικής, των μαθηματικών και της τεχνολογίας. Εκτιμάται μάλιστα, με βάση τη σημερινή δημογραφική εξέλιξη, ότι μέχρι το 2030 οι κενές θέσεις εργασίας θα φτάσουν τα 4 εκατατομμύρια.
Αλλά δεν είναι μόνο ο ευρωπαϊκός νοτος που μετανάστευσε τα προηγούμενα χρόνια στην Γερμανία.Μια σημαντική φυγή καταγράφεται τα τελευταία χρόνια από την Ουγγαρία. Η χώρα έγινε μέλος της ΕΕ το 2004 με τη μεγάλη διεύρυνση κατά δέκα χώρες. Οι χαμηλοί μισθοί, η υψηλή φορολογία, η γραφειοκρατία, το κλίμα αναξιοκρατίας και η διαφθορά δημιουργούν αδιέξοδα. Για πολλούς ο μόνος δρόμος είναι η φυγή από τη χώρα.
Η Βρετανία αποτελεί την βασική χώρα υποδοχής των Ούγγρων μεταναστών, ενώ αρκετοί επιλέγουν για ένα νέο ξεκίνημα τη Γερμανία και την Αυστρία.Το 80% των μεταναστών είναι ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών. Το 28% εξ αυτών είναι πτυχιούχοι πανεπιστημίου ενώ από όσους παραμένουν στην Ουγγαρία, μόνο το 28% κατέχει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αν και δεν υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία, υπολογίζεται πως από το 2009 μέχρι το 2013 έφυγαν από την Ουγγαρία 300 με 400 χιλιάδες άνθρωποι.
Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι περισσότεροι μετανάστες του 2013 στη Γερμανία προήλθαν, όπως και τις περασμένες χρονιές, από την Πολωνία. Από αυτή την χώρα εγκαταστάθηκαν το 2013 στη Γερμανία 197.000 άνθρωποι, ένας αριθμός αυξημένος κατά 7 % σε σχέση με το 2012. Την ίδια χρονιά, σημαντική αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των μεταναστών από τη Ρουμανία (139.000) και τη Βουλγαρία (61.000).
TECHin
Όταν η Γη ήταν... μία παγωμένη μπάλα στο διάστημα
Γνωρίζουμε τη Γη ως τον γαλάζιο και πράσινο πλανήτη που είναι τώρα. Φαίνεται όμως ότι κάποτε ήταν μια τεράστια, παγωμένη μπάλα που ταξίδευε στο διάστημα. Ειναι δύσκολο να το φαν ...