Πολιτική

Το «μαύρο» σενάριο για το Eurogroup στις 7 Δεκεμβρίου


Το ενδεχόμενο να μπλοκάρει η ανοικτή αντιπαράθεση ΔΝΤ - Γερμανίας τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος από το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου αποτελεί για την Αθήνα το «μαύρο» σενάριο στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, καθώς θα μπλοκαριστεί και η συμμετοχή των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, με συνέπεια να «παγώσουν» επ’ αόριστον οι εισροές επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα.

Του Νώντα Χαλδούπη

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, πέρα από τα δύο βασικά σενάρια (να μετέχει ή να μην μετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα) υπάρχει ένα τρίτο: «να μην υπάρξει απόφαση και αυτό είναι το χειρότερο», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι «το να μη ληφθεί απόφαση δημιουργεί αβεβαιότητα και δεν μας αφήνει να προσελκύσουμε επενδύσεις, να υπάρχει ένα καθαρός δρόμος και να ξέρουν όλοι τι γίνεται. Να μην ξέρουν όλοι ότι υπάρχει, ότι έχει σκιαγραφηθεί μια λύση. Αυτό είναι το χειρότερο. Δηλαδή αν γίνει κάτι τέτοιο δεν θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση. Αν είσαι επενδυτής στο Λονδίνο και σου πουν ότι η λύση θα βρεθεί το καλοκαίρι τότε θα πεις και εγώ θα αποφασίσω να επενδύσω το καλοκαίρι. Αν η λύση βρεθεί το Δεκέμβρη θα αποφασίσεις το Δεκέμβρη. Άρα, η όποια καθυστέρηση είναι ό,τι χειρότερο».

Όπως έχει ήδη αναφέρει το sofokleousin.gr σε προηγούμενο σχετικό ρεπορτάζ, η κυβέρνηση περιμένει με αγωνία την έγκριση, πιθανότατα τον Ιανουάριο, της συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση (QE), παρότι δεν θα είναι πολύ μεγάλου ύψους οι αγορές ελληνικών τίτλων που θα γίνουν από την ΕΚΤ, επειδή αυτό θα δώσει ένα πολύ ισχυρό «σήμα» στους επενδυτές του Λονδίνου για τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές. 

Δευτερογενώς, η αναθέρμανση του διεθνούς ενδιαφέροντος για ελληνικές αξίες αναμένεται ότι θα επιταχύνει και την απόφαση Ελλήνων επενδυτών και αποταμιευτών να επαναφέρουν κεφάλαια από το εξωτερικό και τα στρώματα στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ώστε να πάρει βαθιές ανάσες μετά τη μεγάλη εκροή που άρχισε στα τέλη του 2014 και κόστισε περισσότερα από 40 δισ. ευρώ σε απώλειες καταθέσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συμμετοχή στο QE έχει γίνει βασικό σημείο αναφοράς στην πραγματοποίηση των αισιόδοξων σχεδιασμών του οικονομικού επιτελείου για αναθέρμανση της ανάπτυξης το 2017, ώστε να φθάσει ή και να ξεπεράσει το στόχο του 2,7%, που έχει τεθεί με τον προϋπολογισμό.

Αν αναβληθούν οι αποφάσεις για το χρέος στις 7 Δεκεμβρίου, ο Μάριο Ντράγκι θα έλθει σε δύσκολη θέση, αφού έχει δεσμευθεί ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν θα περιληφθούν στο QE, εάν δεν διαπιστωθεί ότι είναι βιώσιμο το χρέος, με ειδική μελέτη που θα γίνει από την ΕΚΤ, ανεξάρτητα από την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, που θα γίνει από το ΔΝΤ.

Παρότι ο κ. Ντράγκι έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση, μέσω του Γ. Στουρνάρα, ότι δική του πρόθεση είναι να περιληφθούν τα ομόλογα στο QE, μια διατήρηση της εκκρεμότητας για το χρέος δύσκολα θα του επιτρέψει να προωθήσει θετικές αποφάσεις για την Ελλάδα στο συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας, όπου θεωρείται βέβαιο ότι θα κρατήσει πολύ σκληρή στάση κατά της χώρας μας η Bundesbank.

Αντίθετα, ακόμη και αν το χρέος δεν κριθεί βιώσιμο από το ΔΝΤ και το Ταμείο δεν μετάσχει στο πρόγραμμα της Ελλάδας, ο κ. Ντράγκι θα μπορούσε να εισηγηθεί θετικά για την ένταξη στο QE, στην περίπτωση που αναλάβουν τη δέσμευση οι υπουργοί Οικονομικών ότι θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Με μια πολιτική δέσμευση αυτής της μορφής, η ΕΚΤ θα μπορούσε να «ανάψει πράσινο» για το QE, γι’ αυτό και μοναδικό καταστροφικό σενάριο θεωρείται αυτό της αναβολής των αποφάσεων, την οποία η ελληνική πλευρά δηλώνει ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει, πρωτίστως μέσω της έγκαιρης ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, ως τα μέσα του Νοεμβρίου.

Πάντως, η κόντρα ΔΝΤ - Γερμανίας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος του Ταμείου, Ντέιβιντ Λίπτον διαψεύδει, μιλώντας στη σημερινή έκδοση της Süddeutsche Zeitung, τους ισχυρισμούς Σόιμπλε περί συμφωνημένης συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Όπως τονίζει ο Λίπτον, δεν υπάρχει τέτοια  συμφωνία και το Ταμείο συνεχίζει να απαιτεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Απαντώντας με μεγάλη αυστηρότητα στις προβλέψεις Σόιμπλε ότι το Ταμείο μέχρι το τέλος του έτους θα έχει συμφωνήσει, ο Λίπτον τονίζει χαρακτηριστικά: «Το ΔΝΤ δεν επιτρέπει να του θέτουν κανενός είδους διορίες».