Ο Μπόγιαρνς έφτασε, προθέσεις, υποσχέσεις επαναλήφθηκαν με τον πιο επίσημο τρόπο. Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι εδώ αν θα ακολουθήσει τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις της ή θα παραμείνει στα ευχολόγια και στις ευγενείς προθέσεις. Περιμέναμε ως έθνος τον Βάλτερ Μπόργιανς για να μπει τέλος στη φοροαποφυγή, τι είναι αυτό που δεν μπορεί να «επιληφθεί» και να αντιμετωπίσει χρόνια τώρα ο κρατικος μηχανισμός και χρειάζεται «συμπαραστάτες»...
Ο ευγενής σκοπός
Για ακόμη μια φορά ακούσαμε περί στοχεύσεων της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την πρόκληση της φοροδιαφυγής. Το επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Βάλτερ Μπόργιανς, ο οποίος έχει παραδώσει στις ελληνικές αρχές λίστα με Έλληνες καταθέτες στην Ελβετία.
Από κοινού οι δύο άνδρες μετέφεραν μήνυμα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής με τη σημερινή συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς, ο οποίος έφθασε στην Αθήνα για τη φοροδιαφυγή και το βαρύ οικονομικό έγκλημα .
Ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μαξίμου τον κ. Μπόργιανς τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Χαρακτήρισε σημαντικές τις πληροφορίες που η χώρα μας έλαβε και τόνισε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει πληροφορίες και λίστες,αλλά είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει πληροφορίες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τις αξιοποιεί. Μετά τη λίστα Λαγκάρντ έχουμε τη λίστα Μπόργιανς. Είστε διάσημος στην Ελλάδα», ανέφερε ο πρωθυπουργός στον υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας.
Ο κ. Μπόργιαρνς αναφέρθηκε στην εμπειρία που απέκτησε η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία όταν κατά την κρίση που τους είχε πλήξει το 2008 και το 2009, και όταν αξιοποιήθηκαν τέτοιες λίστες αποδίδοντας έσοδα στο δημόσιο. «Καλό θα ήταν να αξιοποιούνται τέτοιες λίστες και όχι μόνο να γίνονται περικοπές δαπανών», σχολίασε ο κ. Μπόργιαρνς όταν άκουσε τον πρωθυπουργό να λέει πως η ελληνική κυβέρνηση συζητά με τους εταίρους για τα έσοδα που θα μπορούσαν να προέλθουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής. «Πολλοί έχουν χάσει τον ύπνο τους με την προσπάθεια της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής», είπε ο πρωθυπουργός.
Υπενθυμίζεται ότι η Κοινή Διακήρυξη Προθέσεων που θα υπογράψει με την Ελληνική κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Νόρμπερτ-Βάλτερ Μπόργιανς η οποία θα αφορά την στενότερη συνεργασία των δύο πλευρών στο πεδίο της πάταξης της φοροδιαφυγής θα περιλαμβάνει και την εκπαίδευση υπαλλήλων του ελληνικού ΣΔΟΕ στα κέντρα εκπαίδευσης του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.
«Μετά από πολλές συνομιλίες που είχαμε, καταλήξαμε στην κοινή διαπίστωση ότι θα ήταν χρήσιμο για τους υπαλλήλους του ελληνικού ΣΔΟΕ εάν παρακολουθούσαν πώς γίνεται ο φορολογικός έλεγχος και ο υπολογισμός των φόρων στη ΒΡΒ, πώς γίνεται ο έλεγχος των υψηλών εισοδημάτων αλλά και των επιχειρήσεων. Επίσης πώς δουλεύει το σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος, πώς αξιολογεί στοιχεία, πώς διεξάγει έρευνες» δήλωνε στη Deutsche Welle ο κ . Μπόργιανς με αφορμή την επίσκεψη του σήμερα στην Αθήνα.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι έπειτα από μια σχετική προετοιμασία, τα σεμινάρια μετεκπαίδευσης των Ελλήνων συναδέλφων μπορούν να ξεκινήσουν σχετικά άμεσα. Το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι να γίνει αυτό «στις αρχές του καλοκαιριού», όπως ανέφερε. Αν και το σχετικό πρόγραμμα περιορίζεται στους καταρχήν 50 υπαλλήλους, στόχος είναι να ακολουθήσουν μελλοντικά και άλλοι, σύμφωνα με τον ίδιο.
«Εάν η Ελλάδα θέλει να διατηρήσει την ικανότητα δράσης, τότε αυτό δεν επιτυγχάνεται μόνον μέσω της μείωσης των δαπανών. Η χώρα πρέπει να είναι σε θέση να κάνει επενδύσεις και να μπορεί να χρηματοδοτεί την κοινωνική συνοχή και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχεις έσοδα. Εάν θέλεις να γίνεται στην Ευρώπη αποδεκτό το αίτημα για παροχή βοήθειας τότε πρέπει να στέλνεις και το μήνυμα ότι φροντίζεις ώστε να επιτυγχάνονται όντως τα έσοδα που μπορούν να επιτευχθούν. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτή η στήριξη θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές», ανέφερε.
Στα τέλη Νοεμβρίου ο κ. Μπόργιανς παρέδωσε στις ελληνικές αρχές λίστα με περισσότερα από 10.000 δεδομένα τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία.
Παπάς και τηλεπερσόνες
Στη συνέντευξη Τύπου με τον γερμανό υπουργό και τον έλληνα αναπληρωτή υπουργό κατά της Διαφθοράς κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο καθώς και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη. ο τελευταίος δεν δεσμεύτηκε λέγοντας κάποιο ποσό το οποίο υπολογίζει πως θα εισπράξει το ελληνικό δημόσιο από τους φοροφυγάδες. Ο ίδιος πάντως επανέλαβε ότι οι έλεγχοι στις επίμαχες λίστες θα αποφέρουν σύντομα θεαματικά αποτελέσματα. Ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι υπάρχουν εκατοντάδες ονόματα στη λίστα Μπόργιανς ενώ ελέγχονται 1.300.000 ΑΦΜ.
Ο Νόρμπερτ-Βάλτερ Μπόργιανς, τόνισε ότι η φορολογική απάτη αποβαίνει σε βάρος των φορολογούμενων πολιτών οι οποίοι περιμένουν μία δίκαιη κατανομή των βαρών. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποτελεί τεκμήριο για τους συνεπείς φορολογούμενους πολίτες ότι δεν είναι «αφελείς» επειδή απλά, πληρώνουν τους φόρους τους. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό για τον πολίτη να γνωρίζει ποια είναι η χρησιμότητα και πως αξιοποιούνται από το κράτος, οι φόροι που καταβάλει. Εξήγησε επίσης ότι οι ηλεκτρονικές λίστες, κινητοποιούν περισσότερους φοροφυγάδες από αυτούς που ήδη περιλαμβάνονται σ’ αυτές.Αυτό προκύπτει από την εκούσια προσέλευσή τους οι οποίοι αυτοκαταγγέλλονται και έτσι «γλυτώνουν» τις ποινικές ευθύνες.
Σε ερώτηση που υποβλήθηκε στον κ. Μπόργιανς σχετικά με το γιατί οι ελληνικές αρχές δεν δέχθηκαν την πρότασή του το 2012, απάντησε: «Δεν μπορώ να γνωρίζω τα κίνητρα που οδήγησαν στις καθυστερήσεις. Ξεκαθαρίζω ότι δεν υπήρξαν δεδομένα το 2012. Πρότεινα συνεργασία για ανταλλαγή εμπειρίας που είχαμε εμείς στη Γερμανία. Αυτή η πρόταση δεν προχώρησε. Υποθέτω λόγω της αμηχανίας που είχε προκαλέσει ήδη η λίστα Λαγκάρντ. Τότε είχα μιλήσει με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών.
Στις αρχές του 2015 μίλησα με τον κ. Βασιλειάδη (Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς) και τον Νοέμβριο του 2015, μέσω της φορολογικής αρχής της Ρηνανίας-Βεστφαλίας αξιοποιήθηκαν αυτά τα δεδομένα. Δεν υπήρξαν μακροσκελείς συζητήσεις και συνεννοήσεις. Εμείς κάναμε μία πρόταση, μία προσφορά που θεωρήσαμε χρήσιμη. Δεν είναι δεσμευτικό να δίνει αποδεκτή μία πρόταση. Φαντάζομαι ότι λόγω της περιρέουσας ατμόσφαιρας από τη λίστα Λαγκάρντ, δεν υπήρχε τότε διάθεση για μία νέα λίστα».
Πάντως, έγινε γνωστό ότι οι πρώτοι 15 από τη λίστα Μπόργιανς, που εντοπίστηκαν ότι δεν έχουν δηλώσει τα εισοδήματά τους εκλήθησαν την Παρασκευή και έδωσαν εξηγήσεις στους οικονομικούς εισαγγελείς... «Δηλώστε τα με συμπληρωματική δήλωση ή προσκομίστε τα απαραίτητα δικαιολογητικά» είναι η συμβουλή των εισαγγελέων. Σε άλλη περίπτωση, αν δηλαδή οι εμπλεκόμενοι δεν πληρώσουν, θα διωχθούν για κακουργηματική φοροδιαφυγή και ξέπλυμα. Μεταξύ των δεκαπέντε που εμφανίστηκαν την ήταν και ο ιερέας από το υπόλοιπο Αττικής, ο οποίος είχε στη λίστα Μπόργιανς κατάθεση 410.000 ευρώ. Για εξηγήσεις καλούνται σύντομα και δυο αδελφές ηθοποιοί αλλά και τηλεπερσόνες.