Διεθνή

Το Μάλι ζητά εξηγήσεις για ενδεχόμενη επέμβαση του ΝΑΤΟ


Ο πρεσβευτής της Ισπανίας κλήθηκε από την κυβέρνηση του Μάλι να δώσει εξηγήσεις για τη δήλωση του Ισπανού υπουργού Εξωτερικών  ότι «δεν αποκλείει» το ενδεχόμενο να αποσταλεί στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ στη χώρα αυτή.

«Καλέσαμε σήμερα τον πρεσβευτή της Ισπανίας στο υπουργείο Εξωτερικών για να διαμαρτυρηθούμε εντόνως για αυτές τις δηλώσεις» ανέφερε ο Αμπντουλάγιε Ντιό, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση ORTΜ.

Ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Χοσέ Μανουέλ Άλβαρες δεν απέκλεισε την Πέμπτη την πιθανότητα μιας αποστολής του ΝΑΤΟ στο Μαλί. «Όχι, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε (…) Εάν ήταν αναγκαίο και εάν υπήρχε απειλή για την ασφάλειά μας, ασφαλώς θα το κάναμε», είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό RNE, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξήχθη στη Μαδρίτη.

«Οι δηλώσεις αυτές είναι απαράδεκτες, μη φιλικές, σοβαρές», επειδή «ενθαρρύνουν μια επίθεση εναντίον μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας. Ζητήσαμε εξηγήσεις, μια διευκρίνιση αυτής της θέσης, από την ισπανική κυβέρνηση», είπε ο Ντιοπ.

«Ο (Ισπανός) υπουργός πρέπει να θυμάται ότι η σημερινή κατάσταση ανασφάλειας και εξάπλωσης της τρομοκρατίας στο Σαχέλ συνδέεται κυρίως με την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, της οποίας πληρώνουμε ακόμη τις συνέπειες», πρόσθεσε.

«Η Ισπανία δεν ζήτησε κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ, ούτε οποιαδήποτε άλλη στιγμή, μια επέμβαση, αποστολή ή οποιαδήποτε δράση της συμμαχίας στο Μαλί» απάντησε η πρεσβεία της χώρας στο Μαλί.

Το απόγευμα, ο υπουργός Εξωτερικών του Μαλί ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ισπανό ομόλογό του ο οποίος «διέψευσε» ότι υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στη χώρα αυτή με την οποία η Μαδρίτη διατηρεί «φιλικές σχέσεις συνεργασίας».

Το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ αναφέρει για πρώτη φορά ότι οι περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και του Σαχέλ είναι «στρατηγικής σημασίας» για τη συμμαχία, ενώ κάνει επίσης λόγω για τις απειλές της τρομοκρατίας και της παράτυπης μετανάστευσης.

Η Ισπανία φοβάται ότι η αστάθεια στο Σαχέλ, όπου δρουν πολλές τζιχαντιστικές οργανώσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα