Πολιτική

Το Μαξίμου «θάβει το τσεκούρι του πολέμου» με Στουρνάρα


Συμβιβασμό με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αναζητούν κατεπειγόντως Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών, πριν από την κρίσιμη γενική συνέλευση της Attica Bank στις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα επιδιώξει να αξιοποιήσει τις ηθικές «αντανακλάσεις» της υπόθεσης του ΚΕΕΛΠΝΟ στον Γιάννη Στουρνάρα, για να ασκήσει πίεση για την έξοδό του από την ΤτΕ.

 Του Νώντα Χαλδούπη

Μετά τη μακρά σύγκρουση για την Attica - που άρχισε το καλοκαίρι, όταν η ΤτΕ απαίτησε την αποπομπή των δύο κορυφαίων διοικητικών στελεχών της τράπεζας απειλώντας με διορισμό επιτρόπου, και κορυφώθηκε με την απόρριψη του Γεράσιμου Σαπουντζόγλου για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου - η κυβέρνηση «θάβει το τσεκούρι του πολέμου» με τον κ. Στουρνάρα, για να επιτύχει δύο βασικούς στόχους:

1. Να συνεχίσει η Attica την ομαλή πορεία της χωρίς διορισμό επιτρόπου, που θα την έθετε υπό τον πλήρη έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος. Σημειωτέον ότι το πρώτο βήμα για το διορισμό επιτρόπου έγινε με την απόφαση της ΤτΕ να επιβάλει προσωρινή απαγόρευση στις χορηγήσεις δανείων από την Attica Bank. Οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν δραματικά, εάν ως τη γενική συνέλευση την ερχόμενη Τρίτη δεν έχει λυθεί το θέμα της διοίκησης με τρόπο που να βρίσκει σύμφωνο την ΤτΕ.

2. Να αποφευχθεί επιδείνωση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μια κρίσιμη περίοδο διαπραγματεύσεων με τους διεθνείς πιστωτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Power game κυβέρνησης- Στουρνάρα

Η στάση της ΕΚΤ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μάριο Ντράγκι ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον Γ. Στουρνάρα για τον έλεγχο στην επιχείρηση της συζύγου του.

Αποφάσισε να μην προχωρήσει σε κάποια παρέμβαση υποστήριξης του διοικητή της ΤτΕ, κρίνοντας ότι ο έλεγχος έγινε με πρωτοβουλία ανεξάρτητων από την κυβέρνηση δικαστικών λειτουργών. Ελαβε επίσης υπόψη τις διαβεβαιώσεις από το Μαξίμου ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις με τον κεντρικό τραπεζίτη.

Όμως, αν η αντιπαράθεση συνεχισθεί σε υψηλή ένταση, εκφράζονται φόβοι ότι ο κ. Ντράγκι τελικά θα αναγκασθεί να παρέμβει. Σ' αυτή την περίπτωση, η αναπόφευκτη επιδείνωση του κλίματος θα επηρεάσει τη στάση της ΕΚΤ στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση, την ώρα μάλιστα που είχαν ήδη εμφανισθεί τα πρώτα «σύννεφα» με τη διάψευση των δηλώσεων Στουρνάρα περί υποστήριξης «100%» των ελληνικών θέσεων για το πλεόνασμα από την ΕΚΤ.

Λύση με Θ. Πανταλάκη

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση αποδέχθηκε τον Θεόδωρο Πανταλάκη ως νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Attica Bank και ήδη δρομολογούνται οι διαδικασίες για να εγκριθεί ο διορισμός του από τη γενική συνέλευση της τράπεζας. Ο κ. Πανταλάκης ήταν μία από τις επιλογές της κυβέρνησης - όχι η πρώτη, αλλά έχει την εμπιστοσύνη του Γ. Στουρνάρα.

Αυτό θα επιτρέψει να κλείσει αμέσως η διοικητική εκκρεμότητα στην τράπεζα, εξαιτίας της οποίας θα μπορούσε να τεθεί υπό επιτροπεία, παρότι διαθέτει επαρκή κεφαλαιακή βάση.

Αμέσως μετά το διορισμό Πανταλάκη, κυβερνητικές πηγές αναμένουν ότι ο κ. Στουρνάρας θα αποκαταστήσει την κανονική λειτουργία της τράπεζας, αίροντας την προσωρινή απαγόρευση χορήγησης νέων δανείων.

Βέβαια, ουδείς αρνείται ότι θα μπορούσαν να εμφανισθούν νέες δυσάρεστες εκπλήξεις από τη διαδικασία ελέγχου του χαρτοφυλακίου δανείων, ή από την προσπάθεια νέας αύξησης των εποπτικών κεφαλαίων, κατά 70 εκατ. ευρώ, με έκδοση τίτλων υπέρ επενδυτικής εταιρείας, στην οποία θα εκχωρηθεί και η διαχείριση χαρτοφυλακίου προβληματικών δανείων 1 δισ. ευρώ.

Αδύνατη η «εκπαραθύρωση»

Σε ό,τι αφορά τον κ. Στουρνάρα και τις ευρύτερες δυσκολίες στη συνεργασία της κυβέρνησης μαζί του, θα πρέπει να αποκλεισθεί κάθε ενδεχόμενο να επιχειρήσει η κυβέρνηση να τον οδηγήσει στην έξοδο από την ΤτΕ με αφορμή την υπόθεση της συζύγου και τις ηθικές «αντανακλάσεις» που μπορεί αυτή να έχει στο πρόσωπό του.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το Μαξίμου, απαντώντας σε σκληρή σχετική ανακοίνωση της ΝΔ, υπερασπίσθηκε με απόλυτο τρόπο την ανεξαρτησία του κεντρικού τραπεζίτη, θέλοντας να υποδηλώσει ότι δεν παρεμβαίνει, ούτε προτίθεται να παρέμβει στο έργο του.

Επίσης, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας στην επιχείρηση της συζύγου του κ. Στουρνάρα, το Μαξίμου δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στη συνεργασία με τον κεντρικό τραπεζίτη. Απέφυγε μάλιστα να σχολιάσει την αιχμηρή ανακοίνωση της συζύγου του, που άφηνε υπονοούμενα για την κυβέρνηση, τονίζοντας: «Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο πραγματικός στόχος είναι ο σύζυγός μου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες και επιλογές».

Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση πλέον αντιλαμβάνονται ότι η «θωράκιση» που παρέχει το Ευρωσύστημα στους εθνικούς κεντρικούς τραπεζίτες είναι τόσο ισχυρή, που αποκλείει κάθε δυνατότητα κυβερνήσεων και πολιτικών δυνάμεων να τους απομακρύνουν χωρίς τη θέλησή τους.

Χαρακτηριστικό, ίσως, είναι το περυσινό παράδειγμα της Κύπρου, όπου ο πρόεδρος Αναστασιάδης και όλα τα κόμματα συμφώνησαν ότι να απομακρυνθεί η διοικητής της κεντρικής τράπεζας για σοβαρό ηθικό θέμα, αλλά η ΕΚΤ ακύρωσε τις πρωτοβουλίες τους και η κ. Γιωρκάτζη παραμένει στη θέση της...