Πολιτική

Το Λονδίνο κυνηγά το βρώμικο χρήμα στην αγορά ακινήτων


Αυστηρά μέτρα σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τη διαφθορά και την εισροή βρώμικου χρήματος στην αγορά ακινήτων επιδιώκει ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον για την περιοχή του Λονδίνου και όχι μόνο. 

Στην σχετική σύνοδο κατά της διαφθοράς αρχηγοί κρατών, ανάμεσά τους οι πρόεδροι του Αφγανιστάν και της Νιγηρίας, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, μεταξύ άλλων, αναμένεται να υπογράψουν διακήρυξη που υπόσχεται την ανάληψη νέων δράσεων. Χωρίς να είναι παράνομη, η πρακτική αυτή έχει μετατρέψει τη λονδρέζικη αγορά ακινήτων σε "καταφύγιο κλεμμένων χρημάτων από όλο τον κόσμο", σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια. Μεταξύ 2004 και 2014, ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας 180 εκατομμυρίων στερλινών αποτέλεσε αντικείμενο αστυνομικών ερευνών για διαφθορά. Η Διεθνής Διαφάνεια εκτιμά ότι εδώ πρόκειται για την "κορυφή του παγόβουνου".

"Το νέο μητρώο για τις ξένες εταιρίες σημαίνει ότι διεφθαρμένα πρόσωπα και χώρες δεν θα μπορούν πλέον να διακινούν, να ξεπλένουν και να κρύβουν βρώμικο χρήμα μέσω της λονδρέζικης αγοράς ακινήτων", δήλωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Η Βρετανία έχει επικριθεί επίσης για την επιείκειά της απέναντι στα λιγότερα "έντιμα" υπερπόντια εδάφη της: περίπου από τις 214.000 εταιρίες που εκπροσωπούνταν από το παναμαϊκό δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca, περισσότερες από τις μισές έχουν την έδρα τους Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Αυτές δεν θα εκπροσωπούνται στο Λονδίνο, ούτε πλέον στον Παναμά.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις