Το ράλι των ελληνικών ομολόγων, οι αυξημένες τιμές και η πτώση των αποδόσεων οδήγησαν αυτομάτως στην βελτίωση της εικόνας της κεφαλαιακής επάρκειας (SCR) των ασφαλιστικών. Οι τιμές τους αυξήθηκαν κατά 20% σε σχέση με το 2016 και η ελάχιστη κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών πάνω από 15% σε σχέση με τα τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματα στις 30 Ιουνίου.
Αυτή την στιγμή οι ελληνικές ασφαλιστικές φέρεται να έχουν γράψει στα βιβλία τους υπεραξίες περίπου 200 εκατ. ευρώ κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό αφού λόγω των περιορισμών κίνησης κεφαλαίων από το 2015, οι ελληνικές ασφαλιστικές δεν μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα το μείγμα του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου.
Στο ταμπλό των κερδισμένων από το ράλι των ελληνικών ομολόγων είναι και τα συνταξιοδοτικά ταμεία (pension funds) διεθνώς που έχουν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα και τα ασφαλιστικά προϊόντα τακτικών καταβολών, (unit – linked).
Διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου αλλά με ελαφρώς αυξημένο ρίσκο έχουν επιτύχει οι ασφαλιστικές μέσω των δημοσίων εγγραφών ΟΠΑΠ και Μυτιληναίου που πραγματοποιήθηκαν στις 30 Ιουνίου 2017.
Υπενθυμίζεται ότι EUROLIFE ERB Life Insurance S.A. προέβη την 27.6.2017 σε αγορά 10.307 κοινών ομολογιών της Εταιρείας, συνολικής αξίας 10.307.000,00 ευρώ της «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.»
Παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, η ελληνική ασφαλιστική αγορά εμφανίζει επάρκεια κεφαλαίων καλής ποιότητας, καθώς το 92% των επιλέξιμων κεφαλαίων ταξινομούνται στην υψηλότερη κατηγορία ποιότητας (Κατηγορία 1). Η Κεφαλαιακή Απαίτηση Φερεγγυότητας (SCR) για το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς στις 31.12.2016 διαμορφώθηκε σε 1,73 δισεκ. ευρώ, με τα συνολικά επιλέξιμα ίδια κεφάλαια να ανέρχονται σε 2,72 δισεκ. ευρώ. Επιπροσθέτως, η συνολική Ελάχιστη Κεφαλαιακή Απαίτηση (MCR) διαμορφώθηκε σε 634 εκατ. ευρώ, με τα αντί στοιχα συνολικά επιλέξιμα ίδια κεφάλαια να ανέρχονται σε 2,55 δισεκ. ευρώ και να αφο ρούν εξολοκλήρου κεφάλαια Κατηγορίας 1.
Στην περαιτέρω βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειας (SCR) και των επιδόσεων φερεγγυότητας των ασφαλιστικών θα βοηθήσει και η επόμενη αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους ξένους οίκους αξιολόγησης.
Ελενα Ερμείδου