Πολιτική

Το κράτος το «σκάει». Από το παράθυρο οι ιδιωτικές συντάξεις


Πιεζόμενη από την αντιπολίτευση, τα συνδικάτα  και τη λαϊκή δυσφορία, η κυβέρνηση προσπαθεί  να κλείσει γρήγορα το ασφαλιστικό, εξασφαλίζοντας τη συναίνεση των δανειστών πάνω σε ένα σχέδιο ρυθμίσεων που θα επιφέρουν τις μικρότερες δυνατές απώλειες συντάξεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ο,τι κι αν περιλαμβάνει το τελικό σχέδιο που θα συμφωνηθεί με τους Θεσμούς, ειναι βέβαιο ότι τα προβλήματα του συστήματος και η αβεβαιότητα θα συνεχισθούν, καθιστώντας μελλοντικά αναγκαία  την ενίσχυση του ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης. Το ζήτημα μπαίνει «από το παράθυρο» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπου όμως ο κλάδος δεν εκπροσωπείται.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος στις 15 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχει κατατεθεί στο Ασφαλιστικό στην Βουλή, αφού πρώτα συμφωνήσουν οι δανειστές. Στις 18 Ιανουαρίου θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση από τους δανειστές. Στόχος της κυβέρνησης το ασφαλιστικό να έχει ψηφιστεί στις 5 Φεβρουαρίου ή στις 12, ώστε  να ακολουθήσει η αξιολόγηση του Κουαρτέτου και εν συνεχεία να υπάρχει πιθανότητα αναβάθμισης της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης (στις 26 Φεβρουαρίου από την Moody’s και στις 11 Μαρτίου  από την Fitch).

Η κατάσταση των ασφαλιθστικών Ταμείων δείνει ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα χρειάζεται ριζική αναμόρφωση, με εξορθολογισμό ισφορών-παροχών, αναπροσαρμογή ορίων ηλικίας, περιστολή της εισφοροδιαφυγής, εξασφάλιση ομαλής ροής εσόδων κλπ.

Συμπληρωματικά θα μπορούσε να λειτουργήσεικαι η ιδιωτική ασφάλιση, καλύπτοντας τα κενά και τις αδυναμίες του συστήματος κοινωνικών ασφαλίεων.

Το κυβερνητικό σχέδιο για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού προβλέπει αύξηση εισφορών, που θα επιβαρύνειο μη μισθολογικό κόστος και εθα οδηγήσει σε διόγκωση της μαύρης εργασίας. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για μείωση της φορολογίας και καμία συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης συμπληρωματικά της κοινωνικής.

Περικοπές και εισφορές χωρίς σχέδιο ανάπτυξης

Ο υπολογισμός των συντάξεων βάσει των μέσων αποδοχών όλης της ασφαλιστικής περιόδου και με το χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης, οδηγεί σε μειώσεις που ξεπερνούν κατά περίπτωση  το 15%. Ο νόμος 3863/2010 που ήταν αντίθετος ο Σύριζα προέβλεπε μεσοσταθμικές μειώσεις 7% μετά το 2035. Όπως επίσης αν είχε εφαρμοστεί ο νόμος Γιαννίτση το οποίον ο Σύριζα το χαρακτήριζε αντιλαϊκό τώρα δεν υπήρχαν κενά στο ασφαλιστικό και οι συνταξιούχοι δεν θα είχαν έρθει αντιμέτωποι με το χάος και οι φτωχότερες μάζες θα είχαν καλύτερο επίπεδο ζωής. 

Δεν υπάρχει χρήμα για τα επαγγελματικά ταμεία

Σήμερα το νέο σχέδιο για το ασφαλιστικό προβλέπει μειώσεις στις κύριες και επικουρικές και εγγυάται μόνο την κύρια σύνταξη σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη τύπου. Παράλληλα, τόνισε ότι όλοι δεν έχουν επικουρική σύνταξη, ούτε σήμερα υπάρχουν προβλέψεις για συμπληρωματικές παροχές που θα μπορούσαν να υπάρξουν στο πλαίσιο του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης (νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου) γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα.

Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μεταξύ των άλλων εξαρτάται από την είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης στο συνταξιοδοτικό σύστημα  με την εφαρμογή του 2ου και 3ου Πυλώνα ασφάλισης, τις Επαγγελματικές Συντάξεις από κοινοπραξίες ασφαλιστικών ζωής με θεσμικούς επενδυτές, και της Ιδιωτικής Ασφάλισης προαιρετικού χαρακτήρα, αντίστοιχα.

Οι Επαγγελματικές Ασφαλίσεις είναι ένα τέτοιο σχήμα, που έχει αναπτυχθεί με επιτυχία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα ο θεσμός των Επαγγελματικών Ασφαλίσεων δεν είναι διαδεδομένος, καθώς το νομοθετικό καθεστώς που τις διέπει (ν. 3029/2002) είναι πολύπλοκο και έχει αποδειχτεί στην πράξη αναποτελεσματικό.

Επιπλέον, ουσιαστικά αποκλείει τη δραστηριοποίηση του ασφαλιστικού κλάδου στην άσκηση Επαγγελματικών Ασφαλίσεων. Η ασφαλιστική αγορά διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία και πολύχρονη εμπειρία στον τομέα παροχής προϊόντων σύνταξης.

Το Solvency II σώζει
Επιπλέον, με την εφαρμογή του νέου αυστηρότατου θεσμικού πλαισίου Solvency II από 1.1.2016 και την αυστηρή εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και της υπέρ- εποπτείας διασφαλίζεται απόλυτα η φερεγγυότητα του κλάδου.

Αν και αναμένεται η σύμφωνη γνώμη των δανειστών προκειμένου να κατατεθεί το νομοσχέδιο στην Βουλή των Ελλήνων, οι εξελίξεις δείχνουν ότι το ασφαλιστικό δεν θα λυθεί άμεσα.