Είναι τέτοια η εξέλιξη της οικονομίας στην Ελλάδα που το κράτος μόνο μέσα από την συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα μπορέσει να βγει από την δεινή κατάσταση που έχει περιέλθει σήμερα και να αποκτήσει καθαρά επιτελικό ρόλο». Αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφερε το Πάνελ του 10ου Insurance Conference με τίτλο Ασφαλιστικές ΣΔΙΤ: Το μέλλον στην συνεργασία του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
της Ελενας Ερμείδου
Ο έλληνας πληρώνει ακριβά την υγεία, οι συντάξεις θα συνεχίσουν να περικόπτονται, οι πολίτες είναι έκθετοι απέναντι στο γεγονός να συμβούν μεγάλες φυσικές καταστροφές και οι αγρότες δεν μπορούν να ακολουθήσουν πρακτικές σοβαρών εξαγωγικών πολιτικών καθώς δεν έχουν καλύψεις.
«Η δημόσια υγεία δεν είναι δωρεάν», τόνισε ο Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, τουναντίον η Ελλάδα πληρώνει 3 φορές περισσότερο από κάθε άλλον Ευρωπαίο πολίτη για την υγεία, συμπλήρωσε ο Δρ. Γιώργος Βελιώτης Γενικός Διευθυντής Ζωής & Υγείας, στον όμιλο Interamerican. Στο ίδιο μήκος κύματος και βάσει των μελετών που έχουν διεξαχθεί και ο Μιλτιάδης Νεκτάριος Καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Ο ίδιος ανέφερε συγκεκριμένα ότι «λέμε για δωρεάν σύστημα υγείας, ο έλληνας πληρώνει το 40% του κόστους της υγείας», συμπληρώνοντας ότι στην Ελλάδα δεν έχουν υλοποιηθεί συνεργασίες μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα «γιατί το πολιτικό σύστημα θα έχανε τεράστια προνόμια» και ότι «ο μόνος τρόπος να βγούμε από την άσχημη αυτή κατάσταση είναι να λειτουργήσουν τα ΣΔΙΤ».
Αναφερόμενο το πάνελ στις συντάξεις, ο κος Νεκτάριος τόνισε πως με πολύ χαμηλότερο κόστος, και εισφορές οι πολίτες θα ελάμβαναν τουλάχιστον τις ίδιες παροχές αν λειτουργούσε το δεύτερος πυλώνας ασφάλισης, -το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, ενώ, αναφερόμενος στις αγροτικές ασφαλίσεις διεμήνυσε ότι στην περίπτωση που υφίσταντο συνεργασία κράτους και ιδιωτικού τομέα, οι αγρότες θα μπορούσαν επικεντρωθούν στην παραγωγική και εξαγωγική διαδικασία αποκλειστικά.
Μιλώντας το πάνελ για το θέμα το φυσικών καταστροφών τονίστηκε ότι στην περίπτωση που συμβεί μία μεγάλου βεληνεκούς καταστροφή στην Ελλάδα, η ήδη οικονομία θα καταρρεύσει τελείως. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει συγκροτήσει οργανισμό φυσικών καταστροφών.
Αναφορά έγινε στην Τουρκία, την γείτονα χώρα, η οποία αυτή την στιγμή διαθέσει capacity 7,5 δισεκ. δολαρίων για να καλύψει σε συνεργασία με ασφαλιστικές, αντασφαλιστικές και το κράτος τον επόμενο σεισμό.
Αν και λόγος έγινε και το ορισμό του πλαισίου συνεργασίας, διευκρινίστηκε ότι το πλαίσιο και η νομοθεσία για πολλά σημεία υπάρχει, δεν υπάρχει ωστόσο, η βούληση αλλά και η γνώση, όπως τόνισε ο καθηγητής Νεκτάριος το κράτος να συντάξει μελέτες.