Επικαιρότητα

Το κράτος παίζει το ρόλο του ασφαλιστή αλλά δεν αποζημιώνει


Την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων αποκατάστασης στο λιμάνι της Κω και στην καταβολή των αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις της Κω που επλήγησαν από το σεισμό καταγγέλλει ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, θέτοντας ερώτηση για την «διαδρομή» των αποζημιώσεων προς τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης

της Ελενας Ερμείδου

Αγνωστό, σύμφωνα με τον κον Κονσόλα παραμένει το από πού θα προέλθουν οι πόροι που θα απαιτηθούν για την υλοποίηση των έργων αποκατάστασης στο λιμάνι του νησιού από τον σεισμό της 21ης Ιουλίου 2017, προκαλώντας ζημιές στις υποδομές του νησιού και σε επιχειρήσεις. Πολλές επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές, αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους, στην διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία  της Περιφέρειας 164 επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές με το συνολικό κόστος των ζημιών ανέρχεται στο ποσό των 684.106,98 ευρώ. Από αυτές, οι 614.403,58 ευρώ αφορούν στις ζημιές σε εμπορεύματα, οι 65.529,99 ευρώ αφορούν στις ζημιές στον εξοπλισμό και οι 4.173,41 ευρώ στις ζημιές σε οχήματα επιχειρήσεων. Στο νησί, παρά την έκτακτη ανάγκη, ούτε τα έργα αποκατάστασης στο λιμάνι έχουν ξεκινήσει ούτε έχουν χορηγηθεί οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους επιχειρηματίες.

Ως εκ τούτων η Περιφέρεια εκφράζει ανησυχία για τις πηγές από τις οποίες θα προέλθουν οι πόροι για τη χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης στο λιμάνι και για το, αν θα δοθούν οι αποζημιώσεις στις επιχειρήσεις και αυτό γιατί η κυβέρνηση, ως τονίζεται διέθεσε το αποθεματικό του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που υπήρχε στον προϋπολογισμό του 2016 για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών σε άλλους σκοπούς όπως: Εξόφληση οφειλών  του δημοσίου, χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, εξόφληση οφειλομένων υπερωριών δημοσίων υπαλλήλων, επιχορήγηση ΔΕΚΟ για να καλύψουν τις οφειλές τους, εξόφληση των χρεών  του Μεγάρου Μουσικής, χορήγηση προνοιακών επιδομάτων, καταβολή προστίμων που έχουν επιβληθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις χωματερές αλλά και σε άλλους σκοπούς.

Η διαρκής επιβάρυνση των φορολογούμενων

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κατατάσσεται στα πλούσια κράτη του κόσμου δεν έχει ακόμα διαμορφώσει βιώσιμο μοντέλο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Το κράτος παίζει το ρόλο του ασφαλιστή χωρίς να γνωρίζει το αντικείμενο και χωρίς να έχει τους πόρους για να αποζημιώνει. Αποζημιώνει συνήθως με ένα μικρό ποσό 30% με 40% της ζημιάς, επιβαρύνοντας έμμεσα τους φορολογούμενους, με χρονοβόρες διαδικασίες και με κριτήρια, όχι πάντα αντικειμενικά, σύμφωνα με στοιχεία από την αγορά ιδιωτικής ασφάλισης.

Κάτι που ισχύει σε όλο τον κόσμο είναι η συνεργασία ασφαλιστικών, αντασφαλιστικών και κράτους, ώστε να εξασφαλιστούν οι αποζημιώσεις, χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός,

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει την υψηλότερη συχνότητα στην Ευρώπη, τόσο στις πυρκαγιές των δασών όσο και στις πλημμύρες και τους σεισμούς (1η θέση στη Μεσόγειο και στην 6η θέση παγκοσμίως), χωρίς να έχει δημιουργήσει υποδομές για την αντιμετώπιση των κινδύνων αυτών.

Τέλος, στην περίπτωση που οι λύσεις έναντι φυσικών καταστροφών δεν δίδονταν μέσα το σύστημα δημόσιας διοίκησης, όχι μόνο δεν θα επιβαρύνονταν ο κρατικός προϋπολογισμός και οι φορολογούμενοι, αλλά το κράτος θα είχε σημαντικά οφέλη από το φόρο επί των ασφαλίστρων καθώς για κάθε ασφαλιστικό συμβόλαιο, εισπράττει φόρο 15% αλλά και άλλους αυξημένους φόρους από τις ασφαλιστικές.

Επίσης οι αποζημιώσεις θα ήταν ταχύτατες, αντικειμενικές ενώ θα έπεφτε σημαντικά και το κόστος ασφάλισης με το που θα αυξάνονταν η βάση της ασφάλισης.