Πολιτική

Το ΚΚΕ δεν θα πάρει μέρος στην ψηφοφορία για προανακριτική κατά του Παπαγγελόπουλου


Τη θέση του ότι το σκάνδαλο του φαρμάκου πρέπει να διαλευκανθεί πλήρως και να υπάρξει έρευνα σε βάθος, επανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, στη συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για τη συγκρότηση επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως ανακοίνωσε το ΚΚΕ, θα συμμετέχει στη συζήτηση και στην ειδική επιτροπή όταν αυτή θα συγκροτηθεί, αλλά δεν πρόκειται να πάρει μέρος στην αποψινή ψηφοφορία, διότι δεν θέλει να παίξει στο παιχνίδι αποπροσανατολισμού και συγκάλυψης του μεγάλου και πραγματικού σκανδάλου, που δεν είναι άλλο από τη μεταφορά μεγάλο μέρους της φαρμακευτικής δαπάνης στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι το ΚΚΕ θα αποχωρήσει από την ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης αν επιχειρηθεί συγκάλυψη της ουσίας του σκανδάλου, αν δηλαδή, επαναληφθεί η τακτική που είχε εφαρμοστεί και στην προηγούμενη επιτροπή για την υπόθεση Novartis.

«Υπάρχει μια τεράστια συμφωνία ανάμεσα στα τρία κόμματα, τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τι ΚΙΝΑΛ: η συνέχιση της αντιλαϊκής ταξικής πολιτικής, της πολιτικής που επιβάλλει η ΕΕ, της πολιτικής που ικανοποιεί τις ανάγκες του κεφαλαίου, που κάνει όλο και πιο δύσκολη τη θέση του λαού» είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η συζήτηση για το σκάνδαλο της Novartis, ανέδειξε τα ζητήματα που θα συνέβαλαν στη διαλεύκανση της υπόθεσης και στην απόδοση των πολιτικών και των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών, όπου υπήρχαν.

Ο κ. Καραθανασόπουλος επανέλαβε ότι η έρευνα για την υπόθεση Novartis, θα έπρεπε να είναι ουσιαστική, να έχει περιλάβει και την αυτοπρόσωπη εμφάνιση όλων των μαρτύρων, συμπεριλαμβανομένων και των προστατευόμενων μαρτύρων, και να διερευνηθούν τα βαθύτερα αίτια του σκανδάλου στο χώρο του φαρμάκου και συνολικά όλων των παραγόντων που δημιούργησαν το ζήτημα και που δεν είναι άλλοι από τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών για τα μερίδια αγοράς και για τα κέρδη.

«Για το ΚΚΕ, το μεγάλο σκάνδαλο είναι, ότι ενώ υπάρχουν δυνατότητες, τόσο μικρότερος είναι ο βαθμός ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών και ότι ευρύτατα λαϊκά στρώματα ζουν κάτω από συνθήκες ανέχειας», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι το βασικό σκάνδαλο είναι το σύστημα που υπηρετούν τα κόμματα που κυβέρνησαν, δηλαδή η εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών, της υγείας και του φαρμάκου, ο σφοδρός ανταγωνισμός των πολυεθνικών.

Ιδίως για τις σπατάλες στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου, στο οποίο αναφέρονται τα κόμματα, ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε, ότι ενώ η δημόσια δαπάνη στην Ελλάδα υπολείπεται σε σχέση με την ΕΕ, με τα αντιλαϊκά μέτρα που ελήφθησαν η ιδιωτική δαπάνη εκτοξεύθηκε, και επί ΣΥΡΙΖΑ και πέρασε στις πλάτες του ελληνικού λαού και μεγάλο μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης πέρασε στις τσέπες των λαϊκών στρωμάτων.

«Ποιος πιστεύει ότι η ανάδειξη του σκανδάλου της Novartis δεν είχε σχέση με την ενόχληση των ΗΠΑ από τον ανταγωνισμό των γερμανικών εταιρειών;», σχολίασε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι αυτός ο πόλεμος και ανελέητος ανταγωνισμός, δεν έχει άλλο αντικείμενο από το πού θα διανεμηθούν τα κέρδη και γι' αυτό βγάζει ο ένας τα άπλυτα του άλλου στη φόρα.

Ιδίως για την υπόθεση Novartis, o βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι με κύρια ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, η υπόθεση έκλεισε στην προανακριτική που είχε συσταθεί στην προηγούμενη βουλευτική περίοδο, χωρίς καμία εξέταση μαρτύρων και στοιχείων - και εξελίχθηκε έτσι η υπόθεση αυτή, σε μια στείρα αντιπαράθεση, βολική και για τη ΝΔ και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για το ΠΑΣΟΚ.

«Υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν παρεμβάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης στην ηγεσία της Δικαιοσύνης» είπε ακόμη ο βουλευτής του ΚΚΕ και τόνισε ότι η επιλογή της από την εκάστοτε κυβέρνηση, μπορεί να αποτελέσει μοχλό για να ασκείται πίεση και παρέμβαση στο χώρο της Δικαιοσύνης. Γι΄ αυτό το ΚΚΕ έχει ζητήσει η επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης να μην γίνεται από την κυβέρνηση, αλλά από ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα. «Συνεπώς, τα περί ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης χρησιμοποιούνται ως άλλοθι στους διπολικούς καυγάδες», είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος που επανέλαβε ότι πρέπει να είναι πλήρης η κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος.