Πολιτική

Το ΚΙΝ.ΑΛ γίνεται «αναπαλαιωμένο» ΠΑΣΟΚ χωρίς Παπανδρέου


Τέλος στα φιλόδοξα σχέδια για τη δημιουργία ενιαίου πολυκομματικού και πολυσυλλεκτικού φορέα της κεντροαριστεράς, που θα συσπείρωνε τις διάσπαρτες δυνάμεις του χώρου και θα μπορούσε να σταθεί ανάμεσα στις συμπληγάδες του νέου διπολισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Μπροστά στον κίνδυνο περαιτέρω πολυδιάσπασης, αποχωρήσεων και συνεχών διαρροών, η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ ανακρούει πρύμναν και επιστρέφει στο «σίγουρο λιμάνι» απ’ όπου ξεκίνησε – και είναι αυτό που μπορεί να της διασφαλίσει την πολιτική επιβίωση.

Μετά τους κλυδωνισμούς που προκάλεσαν το «μακεδονικό» και η Συμφωνία των Πρεσπών, με την αποχώρηση του Ποταμιού, τη διαγραφή Θεοχαρόπουλου, την αποπομπή της ΔΗΜΑΡ και τη διαφοροποίηση του Γιώργου Παπανδρέου, το ΚΙΝ.ΑΛ αναδιπλώνεται και αυτοπεριορίζεται στην αρχική του κοίτη – στα όρια του μικρού ΠΑΣΟΚ την πρώτης μνημονιακής περιόδου.

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι «Ελιά», Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΙΝ.ΑΛ ολοκλήρωσαν γρήγορα τον κύκλο τους, χωρίς να προσθέσουν ουσιαστικά τίποτα στην προσπάθεια αναδιάταξης του χώρου.

 Ομοιογενές κόμμα

Αναγνωρίζοντας αυτή την πραγματικότητα, η Φώφη Γεννηματά και οι επιτελείς της αποφασίζουν να μετατρέψουν το ΚΙΝ.ΑΛ σε ενιαίο κόμμα, χωρίς συνιστώσες και πολυφωνία. Προτιμούν ένα μικρότερο, ομοιογενές κόμμα, παρά έναν πολυκομματικό, «πολυφωνικό» πολιτικό φορέα με συλλογική ηγεσία, όπου κομματικά αξιώματα και βουλευτικές έδρες θα κατανέμονται βάσει ποσοστώσεων.

Θα είναι μία νέα έκδοση του παλιού ΠΑΣΟΚ, με δύο βασικές αλλαγές – στο όνομα και στο… ΑΦΜ.

Είναι όμως αμφίβολο  αν σ’ αυτό το σχήμα θα παραμείνουν ο Γιώργος Παπανδρέου, το ΚΙΔΗΣΟ και κάποιες πολιτικές ομάδες («Κινήσεις Πολιτών» κλπ) που θέλησαν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα της δημιουργίας ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς, αλλά  δεν είναι διατεθειμένοι να ενταχθούν σε ένα «αναπαλαιωμένο» ΠΑΣΟΚ.

Τα συν και πλην χωρίς ΓΑΠ

Πολιτικοί σχολιαστές και στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι ο Γ. Παπανδρέου, το ΚΙΔΗΣΟ και οι «Κινήσεις Πολιτών» του Γιάννη Τούντα θα αποχωρήσουν, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο για την Φώφη Γεννηματά και τους Ευ. Βενιζέλο και Ανδρέα Λοβέρδο, που θέλουν φέρουν το παλιό/νέο ΠΑΣΟΚ στη δεξιά πλευρά του διπολικού σχήματος που διαμορφώνεται στον πολιτικό χάρτη της χώρας.

Η αποχώρηση του Γ. Παπανδρέου θα έχει βέβαια κόστος σε ψήφους και πολιτική εμβέλεια. Παράλληλα όμως θα επιτρέψει στην ηγεσία του «αναπαλαιωμένου» ΠΑΣΟΚ να δώσει καθαρότερη πολιτική φυσιογνωμία στο κόμμα, τοποθετώντας το στη δεξιά πτέρυγα του κέντρου.

Η στάση του πρώην πρωθυπουργού θα εξαρτηθεί και από το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία συγκρότησης του νέου κόμματος και ανάδειξης της ηγεσίας του μέσω συνεδρίου.

Συνέδριο και διαρροές-αποχωρήσεις

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε σήμερα  ότι θα διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο τον Μάρτιο, με εκλογή συνέδρων από τη βάση. Για να συμμετάσχει ο Γ. Παπανδρέου, θα πρέπει νωρίτερα να έχει διαλύσει το ΚΙΔΗΣΟ και να θέσει εαυτόν υπό την κρίση της κομματικής βάσης – και εν συνεχεία των εκλεγμένων συνέδρων, αν θελήσει να διεκδικήσει την ηγεσία.

Ο πρώην πρωθυπουργός θα βρεθεί μάλλον προ διλήμματος και θα χρειασθεί να σταθμίσει πολλές παραμέτρους, κρατώντας ανοιχτούς διαύλους με  την τωρινή ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ και με την κομματική βάση.

Προς το παρόν, για τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη το πρόβλημα  δεν είναι ο Γ. Παπανδρέου αλλά οι συνεχιζόμενες αποχωρήσεις-διαρροές στελεχών, που διαφωνούν με τη «δεξιόστροφη»  πλεύση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ υπό την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά.

Χ. ΝΙΑΚΑΣ

Διαβαστε επισης