Η πρώτη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτηρίστηκε από την επισφράγηση της στροφής 180 μοιρών του κυβερνώντος κόμματος σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Του Δημήτρη Κυριακόπουλου
Η περίοδος που η ΝΔ ως αντιπολίτευση φορούσε τον μανδύα του «μακεδονομάχου» και πρωτοστατούσε στις διαμαρτυρίες με παντιέρα χαρακτηρισμούς για «προδοτική» και «εθνικά επιζήμια» συμφωνία, έκλεισε τελεσίδικα με την στάση του ίδιου του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες αυτές τις μέρες.
Δύο κινήσεις σηματοδότησαν την επισημοποίηση της αλλαγής πλεύσης του Κ. Μητσοτάκη σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών:
- Σε σημειολογικό επίπεδο η αναφορά του σε Βόρεια Μακεδονία για πρώτη φορά. Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός μίλησε για Βόρεια Μακεδονία, καθαρά και ξάστερα, αφήνοντας πίσω περιγραφικές εκφράσεις του τύπου «ο βόρειος γείτονας», το «γειτονικό κράτος» κλπ.
- Η μη σύμπλευση κατά τις εργασίες της συνόδου, με τον Γάλλο πρόεδρο Ε. Μακρόν, ο οποίος για δικούς του λόγους έθεσε βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Αλβανία και Β. Μακεδονία, μπλοκάροντάς την. Αν ο Κ. Μητσοτάκης πίστευε πραγματικά ότι η συμφωνία είναι εθνικά επιζήμια, είχε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συνταχθεί με τον Μακρόν, ασκώντας πίεση για την επαναδιαπραγμάτευσή της. Δεν το έπραξε. Και όχι μόνο. Στη συνέντευξη τύπου συνέδεσε ευθέως την ευρωπαϊκή προοπτική της Β. Μακεδονίας με την πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Αλλά, θα ήθελα να τονίσω αυτό το οποίο έχω επαναλάβει σε πολλές ευκαιρίες ότι η Ελλάδα πάντα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και έχει θέσει πολύ συγκεκριμένες αιρεσιμότητες σε αυτή τη διαδικασία. Ως προς τη Βόρεια Μακεδονία, αυτό αφορά προφανώς την απόλυτη συμμόρφωσή της με τη Συμφωνία των Πρεσπών».
Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση βάζει οριστικά στη ντουλάπα της ιστορίας τις στολές των «μακεδονομάχων» και επαναφέρει τα κουστούμια του ρεαλισμού, ιδιαίτερα χρήσιμα μπροστά στις σοβαρότατες γεωπολιτικές προκλήσεις της περιόδου.