Διεθνή

Το Ιράν υπέγραψε μνημόνιο για την ένταξή του στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης


Το Ιράν υπέγραψε σήμερα μνημόνιο με στόχο να ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO), ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν και μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Το μνημόνιο για τις δεσμεύσεις του Ιράν στον SCO υπογράφηκε σήμερα. Αυτό ανοίγει τον δρόμο στη χώρα να ενταχθεί πλήρως στον SCO», επεσήμανε το υπουργείο στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα βρεθούν στη Σαμαρκάνδη σήμερα, μαζί με τους ηγέτες της Ινδίας, του Πακιστάν, της Τουρκίας, του Ιράν και άλλων χωρών για μια διήμερη σύνοδο του SCO.

Αν και η βασική συνεδρίαση της συνόδου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, τα βλέμματα είναι στραμμένα στη διμερή συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Κίνας και της Ρωσίας σήμερα, καθώς οι χώρες τους βρίσκονται στο επίκεντρο διεθνών, διπλωματικών κρίσεων.

Ο Πούτιν έφτασε σήμερα το πρωί αεροπορικώς στη Σαμαρκάνδη, όπου έγινε δεκτός με τιμές στο αεροδρόμιο. Ο Σι είχε φτάσει στην πόλη ήδη από χθες.

Για τον Ρώσο πρόεδρο, που έχει κάνει μια στροφή προς την Ασία μετά την επιβολή κυρώσεων εναντίον της χώρας του από τη Δύση λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, η σύνοδος αυτή αποτελεί ευκαιρία να αποδείξει ότι η Μόσχα δεν είναι απομονωμένη στη διεθνή σκηνή.

Ο Σι, που πραγματοποιεί στην κεντρική Ασία το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά το ξέσπασμα της πανδημίας covid-19, θα μπορέσει να ενισχύσει τη θέση του ως ενός ηγέτη πρώτου μεγέθους πριν την συνεδρίαση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος τον Οκτώβριο, στη διάρκεια του οποίου θα διεκδικήσει τρίτη θητεία στην προεδρία της χώρας.

Η συνάντησή τους έχει επίσης στόχο να δείξει ότι οι δύο χώρες αψηφούν τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία και στηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία, ενώ έχουν προκαλέσει την οργή του Πεκίνου μετά την επίσκεψη Αμερικανών αξιωματούχων στην Ταϊβάν.

«Εναλλακτική» στη Δύση

«Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης προσφέρει μια πραγματική εναλλακτική στις δομές που είναι προσανατολισμένες προς τη Δύση», δήλωσε την Τρίτη ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ.

Πρόκειται «για τον μεγαλύτερο οργανισμό παγκοσμίως, στον οποίο συμμετέχει ο μισός πληθυσμός του κόσμου» και ο οποίος εργάζεται για «μια δίκαιη διεθνή τάξη», είχε προσθέσει.

Ο SCO, μέλη του οποίου είναι η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, το Πακιστάν και οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας, δημιουργήθηκε το 2001 ως ένα εργαλείο πολιτικής, οικονομικής συνεργασίας και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, ανταγωνιστικό προς τους δυτικούς οργανισμούς.

Δεν πρόκειται για μια στρατιωτική συμμαχία, όπως το ΝΑΤΟ, ή έναν οργανισμό ενσωμάτωσης όπως η ΕΕ, αλλά τα μέλη του εργάζονται από κοινού για να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας και για να προωθήσουν το εμπόριο.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία, η κατάσταση στο Αφγανιστάν και οι ταραχές που συγκλόνισαν πολλές χώρες της κεντρικής Ασίας τους τελευταίους μήνες θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν.

Εκτός από τον Σι, ο Πούτιν θα συναντηθεί σήμερα με τον Ιρανό πρόεδρο Ιμπραχίμ Ραϊσί, η χώρα του οποίου θέλει να ενταχθεί στον SCO, και τον Πακιστανό πρωθυπουργό Σεμπχάζ Σαρίφ. Αύριο θα έχει συνομιλίες με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβαστε επισης