Πολιτική

Το ίντερνετ των πραγμάτων


Τον όρο ίντερνετ των πραγμάτων’ εισήγαγε το 1999 ο Βρετανός πρωτοπόρος της τεχνολογικής έρευνας Κέβιν Άστον.Η βασική παραδοχή του είναι  να δοθεί μία ηλεκτρονική ταυτότητα σε κάθε είδους αντικείμενο, ώστε να συνδέονται μεταξύ τους και είναι  αναγνωρίσιμα και ανιχνεύσιμα δια του ίντερνετ μέσα σε προσβάσιμες βάσεις δεδομένων.

Η λειτουργία αυτή προϋποθέτει την χρήση ηλεκτρονικών τσιπ που χρησιμοποιούν την τεχνολογία ραδιοσυχνικής αναγνώρισης. Αυτά τα τσιπ, που πλέον παράγονται μαζικά και με χαμηλό κόστος, έχουν τη δική τους ηλεκτρονική ταυτότητα και ενσωματώνονται σε αντικείμενα. Έτσι καθίσταται εφικτή η επικοινωνία με αυτά, ο εντοπισμός τους και αυτοματοποιήσεις στη λειτουργία τους.

Έτσι τα αντικείμενα που είναι εφοδιασμένα με τη νέα τεχνολογία αποκτούν ένα είδος τεχνητής νοημοσύνης. Παραδείγματα τέτοιων αντικειμένων είναι το έξυπνο σπίτι, το οποίο μέσω ανιχνευτών αντιλαμβάνεται την παρουσία των ανθρώπων στους χώρους του ρυθμίζοντας κατάλληλα τη θερμοκρασία σε αυτούς.

Πασίγνωστα είναι πλέον και τα λεγόμενα ‘έξυπνα’ κινητά τηλέφωνα που καθιστούν εφικτή την πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφορίες. Παράδειγμα από το… μέλλον είναι οι ‘έξυπνες’ πόλεις. Σε αυτές θα γίνει εφικτή μέσω αυτής της τεχνολογίας η άμεση απόκτηση και ανάλυση πληροφοριών, οι οποίες θα συμβάλλουν λ.χ. στη ρύθμιση της κυκλοφορίας στους δρόμους ή στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικτύων ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.

Το "ιντερνετ των πραγμάτων" αποσυνδέει τηνη παροχή πληροφοριών στο διαδίκτυο απο την ανθρώπινι δραστηριότητα. Ο Άστον οραματίστηκε την αυτόνομη, αυτοματοποιημένη παροχή της πληροφορίας από τα ίδια τα αντικείμενα καθιστώντας περιττή την ανθρώπινη παρέμβαση.

Πηγή:premium.paratiritis.gr