Η τελευταία έκδοση της έκθεσης Ericsson Mobility Report αποκαλύπτει ότι το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT, Internet of Things) θα έχει εκθρονίσει τα κινητά τηλέφωνα από την κατηγορία των περισσότερων συνδεδεμένων συσκευών, μέχρι το 2018.
Μεταξύ 2015 και 2021, ο αριθμός των συσκευών που είναι θα συνδεδεμένες στο IoT, αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση 23%, ετησίως, με το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης να εντοπίζεται στο κινητό ΙοΤ. Από τα 28 δισεκατομμύρια συσκευών που θα έχουν συνδεθεί έως το 2021, σχεδόν 16 δισεκατομμύρια θα αντιπροσωπεύουν συσκευές ΙοΤ.
Η δυτική Ευρώπη θα έχει τις περισσότερες προστιθέμενες συνδέσεις ΙοΤ – ο αριθμός των συσκευών ΙοΤ στην αγορά προβλέπεται να παρουσιάσει αύξηση 400% έως το 2021. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ώθηση θα προέλθει, κυρίως, από τις κανονιστικές απαιτήσεις, όπως αυτές για ευφυείς μετρητές οργανισμών κοινής ωφελείας, καθώς και από την αυξανόμενη ζήτηση για συνδεδεμένα αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας για επείγουσες κλήσεις (e-call) της ΕΕ, η οποία θα υλοποιηθεί το 2018.
Οι συνδρομές σε smartphone συνεχίζουν να αυξάνονται και αναμένεται να ξεπεράσουν αυτές των συμβατικών κινητών τηλεφώνων, το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Έως το 2021, οι συνδρομές σε smartphone σχεδόν θα διπλασιαστούν, από 3,4 δισεκατομμύρια σε 6,3 δισεκατομμύρια. Η έκθεση αποκαλύπτει, επίσης πως σήμερα υπάρχουν πέντε εκατομμύρια συνδρομητές σε κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες, παγκοσμίως, μοναδικοί χρήστες, το οποίο αποτελεί απόδειξη της εντυπωσιακής ανάπτυξης του τομέα των κινητών τεχνολογιών, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.
Αναλυτικά στην έκθεση παρουσιάζεται η δραματική αλλαγή στις συνήθειες παρακολούθησης περιεχομένου των εφήβων: Η χρήση δεδομένων κινητής για βίντεο, μέσω smartphone, από εφήβους αυξήθηκε κατά 127%, μέσα σε 15 μόνο μήνες (2014-15). Κατά τη διάρκεια μίας περιόδου τεσσάρων ετών (2011-15), σημειώθηκε 50% μείωση στο χρόνο που έφηβοι δαπανούν, παρακολουθώντας τηλεοπτικό ή βίντεο περιεχόμενο, μέσω της τηλεόρασης, ενώ, παράλληλα, παρατηρήθηκε 85% αύξηση στο χρόνο παρακολούθησης τηλεοπτικού ή βίντεο περιεχομένου, μέσω smartphone. Αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι η επόμενη γένια χρηστών κινητής επικοινωνίας κάνουν τη μεγαλύτερη χρήση βίντεο με τεχνολογία συνεχούς ροής (streaming), συνυπολογίζοντας Wi-Fi και κινητές επικοινωνίες, γίνεται κατανοητό ότι πρόκειται για την ομάδα που παρακολουθούν περισσότεροι οι πάροχοι κινητών επικοινωνιών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «μέσα στο 2016, θα επιτευχθεί ένα πολυαναμενόμενο ορόσημο, καθώς τα εμπορικά δίκτυα LTE υποστηρίζουν μέγιστες ταχύτητες 1 Gbps για την κατερχόμενη ζεύξη (downlink). Στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, αναμένονται συσκευές που θα υποστηρίζουν 1 Gbps, αρχικά σε αγορές, όπως η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Κίνα, ενώ γρήγορα θα εξαπλωθούν και σε άλλες περιοχές. Οι χρήστες κινητών θα απολαμβάνουν εξαιρετικά σύντομους χρόνους ανάκτησης περιεχομένου, χάρη στην προηγμένη αυτή τεχνολογία, η οποία θα καταστήσει εφικτές ταχύτητες λήψης αυξημένες έως και κατά δύο τρίτα σε σύγκριση με τις υψηλότερες ταχύτητες που είναι διαθέσιμες σήμερα».
Το Mobility Report της Ericsson αποτελεί μία από τις κορυφαίες αναλύσεις στην κινητικότητα δεδομένων, που είναι έως τώρα διαθέσιμα, παρέχοντας αναλυτικές μετρήσεις από ενεργά δίκτυα ανά την υφήλιο. Η έκθεση χρησιμοποιεί τις μετρήσεις και τις αναλύσεις αυτές, καθώς και εσωτερικές προβλέψεις και άλλες σχετικές μελέτες, ώστε να παρέχει στοιχεία σχετικά με τις τρέχουσες τάσεις της αγοράς και της κινητικότητας δεδομένων στη δικτυωμένη κοινωνία. Η έκθεση ορίζει ως συνδεδεμένη συσκευή ένα φυσικό αντικείμενο το οποίο διαθέτει μία στοίβα IP, η οποία επιτρέπει αμφίδρομη επικοινωνία πάνω από μία διασύνδεση δικτύου.
Η πλήρης έκδοση Ericsson Mobility Report βρίσκεται εδώ Traffic Exploration Tool. Όλα τα υπόλοιπα reports για Ευρώπη, Ασία, Ωκεανία, Αμερική και Αφρική, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα κατεβάσουν από εδώ www.ericsson.com/mobility-report Biography and photos of Rima Qureshi.