Πολιτική

Το ίδρυμα Robert Bosch στηρίζει τη νέα γενιά με το πρόγραμμα START


Όταν η Θάλια Ρίζου σπούδαζε στη Θεσσαλονίκη, "κόλλησε" από το μουντό κλίμα της πόλης.  «Η έλλειψη ευκαιριών απασχόλησης οδηγούσε τους νέους ολοένα και περισσότερο στην αδράνεια. Κάθονταν παθητικά, επί ώρες στις καφετέριες». Ένας στους δύο Έλληνες κάτω των 25 είναι άνεργος – και οι συνέπειες της κρίσης σίγουρα δεν αποτελούν παρελθόν. Αλλά ποιος θα μπορούσε να φέρει την απαραίτητη αλλαγή , αν όχι η νέα γενιά; «Αναρωτήθηκα τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι που ακόμα σπουδάζουν θα μπορούσαν να ξεπεράσουν αυτή την νωθρότητα». Η Θάλεια, ήθελε να προσφέρει ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους στην πόλη της. Έτσι προέκυψε η πρωτοβουλία Youthnest, καθιστώντας τη Θάλεια μία διεθνή μάνατζερ πολιτιστικής διαχείρισης.

To  Youthnest φέρνει σε επαφή νέους ανθρώπους με ειδικούς φορείς από μουσεία, ιδρύματα, ΜΚΟ, και πολιτισμικά ινστιτούτα. Μέσα από ομαδικά workshops, οι συμμετέχοντες ασχολούνται με θέματα που αφορούν τρόπους επιχορήγησης, το branding πολιτισμικών ινστιτούτων ή την ανάπτυξη στρατηγικής επικοινωνίας για τα social media. «Έχει επίσης να κάνει με την πλήρη αξιοποίηση των δεξιοτήτων των μελών της ομάδας και την περαιτέρω ανάπτυξή τους» μας λέει η Θάλεια.  Ιδανικά, οι ίδιοι οι συμμετέχοντες του Youthnest θα έπρεπε να γίνουν διασπορείς αυτού του επιτυχημένου πολιτισμικού μοντέλου. «Το μοντέλο αυτό, επιτρέπει στους νέους να δημιουργήσουν μία νέα κοινωνία, μία κοινωνία η οποία λαμβάνει σοβαρά υπόψη την αντίληψη των νέων και τους οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον». 

Αυτή η θεμελιώδης πεποίθηση, ότι η κουλτούρα μπορεί να βελτιώσει το κλίμα της "Ελλάδας της κρίσης", αποτελεί και τη βάση του προγράμματος START – Δημιουργία Πολιτισμικής Αλλαγής, του Robert Bosch Stiftung (Ίδρυμα Robert Bosch), το οποίο προσφέρει στους ανερχόμενους μάνατζερ πολιτιστικής διαχείρισης όπως τη Θάλεια, την ευκαιρία να ξεκινήσουν τις δικές τους πρωτοβουλίες και να αποκτήσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη, διαρκεί 8 βδομάδες και πραγματοποιείται στην Γερμανία. Εκεί, οι νέοι μάνατζερ πολιτιστικής διαχείρισης συμμετέχουν σε ένα εντατικό πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων και πρακτικής άσκησης που περιλαμβάνει: α) workshops με θέμα τη δημιουργία πετυχημένων παρουσιάσεων, για την προσέλκυση χορηγών και τη δημιουργία μίας καλής στρατηγικής μάρκετινγκ και β) μαθητεία σε ένα Γερμανικό Ινστιτούτο πολιτισμού, όπου οι υποψήφιοι μπορούν να αντλήσουν ιδέες και να ενημερωθούν από πρώτο χέρι, για τους παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχία ενός πρότζεκτ. Στο τέλος της πρώτης φάσης, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν μέρος σε έναν τελικό διαγωνισμό, όπου μέσα από μια διαδικασία προφορικής παρουσίασης, γίνεται η επιλογή αυτών που θα συνεχίσουν στην επόμενη φάση. Η δεύτερη φάση υλοποιείται στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι τελικοί συμμετέχοντες, λαμβάνουν καθοδήγηση από έμπειρους μέντορες για να αναπτύξουν επιχειρηματικές δεξιότητες αλλά και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Η δεύτερη φάση διαρκεί 6 μήνες, μέσα στους οποίους και υλοποιούνται οι κοινωνικές πρωτοβουλίες.

Για το έτος 2016/17 το πρόγραμμα προσέφερε 30 υποτροφίες σε απόφοιτους Πανεπιστημίου, με σκοπό την κατάρτιση των νέων στον τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης και την υλοποίηση μιας κοινωνικής πρωτοβουλίας στην Ελλάδα.

Οι 12 τελικοί συμμετέχοντες του προγράμματος START, παρουσίασαν τα αποτελέσματα τους σε μια τελετή λήξης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Τα αποτελέσματα αυτά περιλάμβαναν ένα εύρος ποικίλων πρότζεκτ αφιερωμένα στις τέχνες του θεάματος, στη παραγωγή ταινιών και σε εικονικούς κόσμους.

Το πρόγραμμα START - Δημιουργία Πολιτισμικής Αλλαγής, σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V. (Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων), θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους νέους μάνατζερ πολιτιστικής διαχείρισης έτσι ώστε, να γίνουν κινητήριοι μοχλοί της αλλαγής στην Ελληνική κοινωνία. Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα βήμα για το μέλλον και ένα παράδειγμα αλληλεγγύης για την Ευρώπη.