Αγορές

Το φυσικό αέριο υπό μακροπρόθεσμη πίεση - Ανταγωνισμός και πιθανές εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αγορά


Οι τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζουν να διορθώνουν από τα πρόσφατα υψηλά τους. Στις ΗΠΑ, τα futures του Henry Hub έχουν πέσει στα 3,558 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu), σημειώνοντας πτώση πάνω από 15% από τα υψηλά τους επίπεδα από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, που καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο στα 4,201 δολάρια. Στην Ευρώπη, οι τιμές futures του TTF παραμένουν κοντά στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Νοέμβριο του 2023, παρά τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς.

Η επίδραση του καιρού και της γεωπολιτικής

Η πρόσφατη άνοδος στις τιμές πυροδοτήθηκε από ευνοϊκές προβλέψεις για ψυχρές καιρικές συνθήκες και τη λήξη της ρωσικής παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας.

Παράλληλα, γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπως η πτώση του καθεστώτος Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία και η ανάδειξη μιας νέας κυβέρνησης με στενούς δεσμούς με το Κατάρ και την Τουρκία, ενδέχεται να αναμορφώσουν τις δυναμικές της αγοράς φυσικού αερίου.

Η νέα κατάσταση μπορεί να αναζωπυρώσει το σχέδιο για τη μεταφορά καταριανού φυσικού αερίου μέσω αγωγών προς την Ευρώπη μέσω Συρίας, ένα έργο που το καθεστώς Άσαντ είχε απορρίψει στο παρελθόν.

Ένα νέο έργο που αλλάζει τους κανόνες

Η ολοκλήρωση ενός τέτοιου αγωγού θα μπορούσε να διαφοροποιήσει τις διαδρομές εξαγωγής του Κατάρ, να ενισχύσει τη θέση της Τουρκίας ως ενεργειακού κόμβου και να προσθέσει ανταγωνισμό στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Με τις τιμές του φυσικού αερίου ακόμα χαμηλές σε σύγκριση με τις κορυφές του 2022, η μεγαλύτερη προσφορά θα μπορούσε να ασκήσει επιπλέον πτωτική πίεση στις τιμές, ενώ οι ήπιες χειμερινές περίοδοι και η αδύναμη οικονομική δραστηριότητα συνεχίζουν να μειώνουν τη ζήτηση.

Η ανάπτυξη τεχνολογιών υγροποίησης και μεταφοράς φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με την αύξηση της χρήσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ενισχύουν περαιτέρω τον ανταγωνισμό.

Προκλήσεις και γεωπολιτικά εμπόδια

Ωστόσο, το έργο αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια:

  • Οικονομική αδυναμία στην Ευρώπη: Η έλλειψη οικονομικής ανάκαμψης, σε συνδυασμό με τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, περιορίζει τις προοπτικές ζήτησης.
  • Ρυθμιστικοί φραγμοί: Το Κατάρ έχει εκφράσει ανησυχίες για πιθανά πρόστιμα που μπορεί να επιβληθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει της νομοθεσίας για τη δέουσα επιμέλεια, γεγονός που θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξαγωγή.
  • Πολιτική αστάθεια στη Συρία: Το έργο προϋποθέτει σταθερότητα στη Συρία, κάτι που Ρωσία και Ιράν ίσως δεν ευνοούν. Η επιτυχία του αγωγού θα περιόριζε δραστικά τη δυνατότητα των δύο χωρών να εξάγουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη, ακόμα και αν οι τρέχουσες συγκρούσεις επιλυθούν.

Το μέλλον της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς

Η εξέλιξη της κατάστασης στη Συρία και οι γεωπολιτικές ισορροπίες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της αγοράς φυσικού αερίου. Το ενδεχόμενο του αγωγού από το Κατάρ μέσω Συρίας υπόσχεται να αναδιαμορφώσει τον ανταγωνισμό και να μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από ρωσικό και ιρανικό αέριο, ενισχύοντας παράλληλα τη στρατηγική θέση της Τουρκίας.

Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν μεγάλες. Οι πολιτικές, οικονομικές και ρυθμιστικές αποφάσεις που θα ληφθούν τα επόμενα χρόνια θα καθορίσουν αν αυτό το φιλόδοξο έργο θα γίνει πραγματικότητα ή θα παραμείνει μια γεωπολιτική φιλοδοξία.

Με πληροφορίες από σημείωμα του Samer Hasn, Senior Market Analyst στο XS.com

Image by wirestock on Freepik