Χρηστικά

Το «φορολογικό θαύμα» έγινε!


Πάνω από κάθε προσδοκία διαμορφώθηκαν τα έσοδα που βεβαιώθηκαν από την οικειοθελή αποκάλυψη των εισοδημάτων.

Όπως ανακοίνωσε από το βήμα του συνεδρίου της Capital Link στη Νέα Υόρκη ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, η ρύθμιση για τα αδήλωτα εισοδήματα των περασμένων ετών στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό, απέδωσε τελικά το ποσό των 711 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος της ΑΑΔΕ και του ΥΠΟΙΚ ήταν ένα ποσό της τάξης των 300 – 350 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως τα κρυφά εισοδήματα που δηλώθηκαν τελικά κυμάνθηκαν πέριξ των 7 δισ. ευρώ.

Όπως είπε είναι η τρίτη κατά σειρά ρύθμιση οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων την τελευταία δεκαετία, πολύ λιγότερο ελκυστική (όσον αφορά τους συντελεστές) σε σχέση με τις προηγούμενες δύο, αλλά παρ’ όλα αυτά η πλέον αποτελεσματική δεδομένου ότι οι προηγούμενες ρυθμίσεις είχαν αποδώσει ασήμαντα έσοδα.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται από τον διοικητή της ΑΑΔΕ στο ότι η φορολογική διοίκηση είναι πλέον σε θέση να διενεργεί ελέγχους με βάση πληροφορίες οι οποίες συλλέγονται από τις τραπεζικές συναλλαγές και αυτό έγινε μια «αξιόπιστη απειλή» για όσους παραμελούσαν τις υποχρεώσεις τους.

Το 2018 θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, υπογράμμισε ο κος Πιτσιλής αναπτύσσοντας νέες έμμεσες τεχνικές ελέγχου για όσους σκοπίμως προχωρούν σε παραπλανητικές εγγραφές στα βιβλία τους, νέο μοντέλο συμμόρφωσης λαμβάνοντας υπόψη την γενικότερη φορολογική συμπεριφορά των πολιτών, κάνοντας τη βέλτιστη χρήση όλων των πληροφοριών από εθνικές και διεθνείς πηγές με έλεγχο όλων των εισαγωγών αγαθών στη χώρα μέσω των νέων μηχανημάτων e-ray στα τελωνεία και αναπτύσσοντας ειδικό λογισμικό για την ηλεκτρονική συμπλήρωση των εντύπων μεταφορών αγαθών μέσα στη χώρα.

Η εξέλιξη αυτή, αποτελεί πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του Σin που μιλούσε για "φορολογικό θαύμα", λόγω του αυξανέμενου ενδιαφέροντος που καταγράφονταν από τον Σεπτέμβριο για την οικειοθελή αποκάλυψη (https://www.sofokleousin.gr/archives/356902.html). 

 Οι περισσότεροι έχοντες αδήλωτα εισοδήματα, φοβήθηκαν το ηλεκτρονικό δίχτυ της ΑΑΔΕ, ενώ μεταξύ αυτών που έσπευσαν να ενταχθούν είναι οι ευρισκόμενοι στις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς, όπως και στα 65 CDs. Επίσης, ο φόβος εντάθηκε από τα στοιχεία που συλλέγει η ΑΑΔΕ από ελληνικές και ξένες τράπεζες για καταθέσεις. Υπενθυμίζεται πως η ΑΑΔΕ, έσφιγγε σταδιακά τον κλοιό, με συγκεκριμένες και στοχευμένες κινήσεις, όπως:

Έως τις 25 Σεπτεμβρίου οι ελληνικές τράπεζες απέστειλαν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία για τις καταθέσεις και γενικά χρηματοοικονομικές επενδύσεις των πελατών τους, τα οποία φυσικά θα διασταυρωθούν με τις φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων.

Έως το τέλος Σεπτεμβρίου οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έλαβαν από τράπεζες 54 χωρών, στοιχεία για καταθέσεις καταθέσεων και άλλων στοιχείων κινητής περιουσίας φορολογικών κατοίκων Ελλάδας.

Έως το τέλος του 2018 θα ακολουθήσει δεύτερο κύμα στοιχείων, καθώς θα ληφθούν στοιχεία από επιπλέον 30 χώρες.