Οικονομία

To ΕΒΕΠ συμμετέχει στον Ενιαίο Ναυπηγικό Κόμβο εθνικής σημασίας από την ONEX Shipyards


Την επενδυτική συμμετοχή σε έναν Ενιαίο Ναυπηγικό Κόμβο εθνικής σημασίας από τον όμιλο ONEX Shipyards, αποφάσισε ομόφωνα χθες το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς εστιάζοντας στις επενδύσεις στα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά.

Αυτό αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του επιμελητηρίου με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ στο οποίο παραβρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρώτος στόχος του υπουργείου είναι η απλοποίηση των διαδικασιών για τα επενδυτικά σχέδια με τη χρήση της τεχνολογίας και της δημιουργίας μιας σύγχρονης ψηφιακής πλατφόρμας.

Ο κ. Παπαθανάσης έκανε ειδική αναφορά στις δύο προκηρύξεις των προγραμμάτων του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, συνολικών ενισχύσεων 500 εκατ. ευρώ, για τις δράσεις «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις». Επίσης τόνισε ότι η Ελλάδα, εν μέσω πανδημίας, κατάφερε να έχει χαμηλότερη ύφεση σε σχέση με άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. αλλά και να επανέλθουν ταχύτατα οι οικονομικές δραστηριότητες της χώρας μετά το lockdown, γεγονός που απέδωσε στην ταχεία ανταπόκριση του κράτους στην παρούσα συγκυρία.

Προτάσεις, που εκτιμά ότι θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε ένα «Ελληνικό Σύμφωνο για την Επιχειρηματικότητα», επανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του επιμελητηρίου

Σχετικά με τη δυνατότητα επενδύσεων 13,4 δισ. ευρώ σε όλους τους τομείς της οικονομίας, επισημάνθηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις, που γίνονται αυτή τη στιγμή, πρέπει να κινηθούν προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης επενδυτικού κλίματος, ευκαιρίας και εμπιστοσύνης, απαλλαγμένου από εμπόδια που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ή να αποτρέψουν την έλευση επενδύσεων.

Το Δ.Σ. του ΕΒΕΠ εστίασε στις επενδύσεις στα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά και πήρε ομόφωνη απόφαση για επενδυτική συμμετοχή σε έναν Ενιαίο Ναυπηγικό Κόμβο εθνικής σημασίας από τον όμιλο ONEX Shipyards. Συζητήθηκε ο προϋπολογισμός, τα οικονομικά στοιχεία του γ' τριμήνου του έτους, οι ενέργειες για τα «φίλτρα» του ΟΛΠ στις τελωνειακές και λιμενικές διαδικασίες. Επίσης, οι προτάσεις του επιμελητηρίου για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, που θα υποβληθεί μετά τις 15 Οκτωβρίου για προέγκριση από την ΕΕ και, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται τα οικοσυστήματα του εμπορίου, της βιομηχανίας, της μεταποίησης, των μεταφορών-logistics, της ναυπηγοεπισκευής και των ναυτιλιακών υπηρεσιών, που μπορούν, με τη σωστή υποστήριξη, να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές.

Υπενθυμίζεται στη σχετική ανακοίνωση ότι το επιμελητήριο, σε αναλυτικό υπόμνημά του στις αρχές Σεπτεμβρίου προς τα συναρμόδια υπουργεία, εξειδίκευσε και περιέγραψε τις δέκα βασικές παραγωγικές προτεραιότητες ανάκαμψης στα παραγωγικά οικοσυστήματα της Ελλάδας, με ειδική αναφορά στη κυκλική οικονομία, την καθαρή ενέργεια, τη διαχείριση απορριμμάτων και υδάτινων πόρων, την εφοδιαστική αλυσίδα και τα «πράσινα» ναυπηγεία.

Στις κορυφαίες προτεραιότητες του ΕΒΕΠ, όπως σημειώνεται, είναι η ανάδειξη της καινοτομίας, η αναβάθμιση της ψηφιακής τεχνολογίας και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Αυτοί είναι οι τρεις παράγοντες δημιουργίας προστιθέμενης αξίας στον μετασχηματισμό που απαιτείται για την ύπαρξη υγιών και σύγχρονων ΜμΕ, οι οποίες θα «συνεπειχειρούν» με τις ξένες επενδύσεις στη χώρα.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Βασίλης Κορκίδης, επεσήμανε ότι «οφείλουμε να συνεργαστούμε για να περάσουμε, με τον πλέον ασφαλή τρόπο, στην επόμενη μέρα της πανδημίας. Βραχυπρόθεσμος στόχος είναι η επιβίωση των ελληνικών επιχειρήσεων, μεσοπρόθεσμος η ενδυνάμωσή τους και μακροπρόθεσμος η μεγέθυνσή τους. Η στήριξη ώριμων επενδυτικών σχεδίων 3,5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2021 είναι το "κλειδί" για την υλοποίηση του προϋπολογισμού. Το Ε.Β.Ε.Π. θα συνεχίσει να υποβάλει ρεαλιστικές προτάσεις αναφορικά με τη ψηφιακή, γαλάζια και κυκλική οικονομία, ανυπομονώντας να δει την αξιοποίηση των, συνολικά, 72 δισ. ευρώ πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ σε μια σταθερή ανάπτυξη. Η αλλαγή του σημερινού οικονομικού μοντέλου, που αποδεδειγμένα δεν μας βοηθά πλέον και η προσαρμογή των επιχειρήσεων σε μια ετερογενή και παραγωγική οικονομία, που επίσης δεν είναι εύκολη υπόθεση, είναι το «δίδυμο της επιτυχίας» που μπορεί να μας οδηγήσει σήμερα σε γρήγορη ανάκαμψη και αύριο σε βιώσιμη ανάπτυξη».