Αν και οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία ερμηνεύονται ως πλήγμα για το κόμμα, εν τούτοις η μεσομακροπρόθεσμη δυναμική ίσως λειτουργήσει υπέρ του κόμματος και της συσπείρωσης του. Η εσωστρέφεια που πυροδοτήθηκε από το εκλογικό φιάσκο σε συνδυασμό με τη χαμηλή συσπειρωτική δυναμική όλων των υποψηφίων είναι προφανές ότι αποδυναμώνει τη δυνατότητα παρέμβασης του κόμματος στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, αποκαλύπτοντας παράλληλα ουσιαστικά κενά οργάνωσης και λειτουργίας του γηρασμένου και δυσκίνητου κομματικού μηχανισμού.
Αυτό φάνηκε άλλωστε και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των τεσσάρων υποψηφίων, καθώς απέτυχαν να συνεννοηθούν, να βρουν modus operandi και να εκπέμψουν διακριτό πολιτικό στίγμα, ο καθένας για λογαριασμό του.
Συνεπώς το φιάσκο ήταν αποτέλεσμα της έλλειψης ηγετικής πολιτικής προσωπικότητας που θα μπορούσε να εγγυηθεί την πολιτική συνοχή της παράταξης σε μεταβατικές περιόδους.
Το timing του εκλογικού ατυχήματος της Νέας Δημοκρατίας είναι όμως… άριστο, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να διαχειριστεί αποφάσεις και εξελίξεις εξαιρετικά υψηλού πολιτικού κόστους, ενώ την ίδια ώρα η ΝΔ αναζητά ευθύνες στο εσωκομματικό σκηνικό.
Συνεπώς το… φιάσκο φαίνεται ότι μεσομακροπρόθεσμα μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για τους υποψήφιους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας καθώς και για το ίδιο το κόμμα, καθώς δεν θα χρεωθεί αποφάσεις και μέτρα, τα οποία αν και ψήφισε το καλοκαίρι, δεν θα στηρίξει τώρα, επικαλούμενο πολιτική εμπλοκή.
Ακόμα και αν οι εκλογές διεξαχθούν τάχιστα η Νέα Δημοκρατία θα κάνει καιρό να βρει τον αντιπολιτευτικό βηματισμό της και να εκπέμψει διακριτό πολιτικό στίγμα.
Ο νέος αρχηγός θα είναι -κατά πάσα πιθανότητα- συνθετικός, άρα και μεταβατικός, εκτός αν αποδείξει πολιτικές αρετές και ηγετικά χαρακτηριστικά που δεν έχουν φανεί έως τώρα.
Όπερ σημαίνει ότι όσο καιρό θα διαρκεί η ανασύνθεση του κόμματος και οι διεργασίες για τη διαμόρφωση πολιτικής η Νέα Δημοκρατία θα έχει την πολιτέλεια να κάνει επιλεκτική αντιπολίτευση.
Το sofokleousin.gr είχε σε νεκρό χρόνο επισημάνει τις μεθοδεύσεις για την αποδυνάμωση του χώρου της Συντηρητικής Παράταξης καθώς και τον κατακερματισμό της Δεξιάς και Κεντροδεξιάς στα πλαίσια μιας πολιτικής ιταλοποίησης του πολιτικού συστήματος της χώρας.
Οι μεθοδεύσεις που θέτουν σε περιδίνηση τη Νέα Δημοκρατία δεν απέχουν πολύ από αυτές που αποδυναμώνουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και πληγώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ένα τέτοιο σκηνικό η απουσία αντίρροπων πολιτικών δυνάμεων που θα εμποδίσουν, θα μπλοκάρουν και θα ανασχέσουν την επιβολή μέτρων και πολιτικών για τις οποίες απαιτούνται ειδικοί πολιτικοί χειρισμοί είναι μεν επιζήμια για τη χώρα, ωστόσο διαφυλάττει δυνάμεις και προστατεύει το πολιτικό προσωπικό από εκρήξεις που θα ήταν αδύνατο να διαχειριστεί σε κατάσταση κρίσης και πανικού.