Ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς του πετρελαίου επέστρεψε στα υψηλά της περιοχής των 40 δολάρια/βαρέλι, λόγω του αδύναμου δολαρίου. Εντωμεταξύ, οι Ιάπωνες εξαγωγείς διαμαρτύρονται έντονα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας ίσως μπει στον πειρασμό να αναλάβει δράση.
-Το αδύναμο δολάριο βοήθησε τον αμερικανικό δείκτη αναφοράς WTI να ξεπεράσει τα 40 δολάρια/βαρέλι για πρώτη φορά φέτος και κατά την ασιατική συνεδρίαση σημείωσε υψηλό 3,5 μηνών στα 40,55 δολάρια/βαρέλι. Η επιβράδυνση της παραγωγής και η επικείμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ με τη Ρωσία στις 17 Απριλίου στη Ντόχα βελτίωσαν τις προοπτικές του πετρελαίου, ωστόσο τα θεμελιώδη μεγέθη δεν επιτρέπουν να παρασυρόμαστε.
-Ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς Brent παραμένει άνω των 41 USD / βαρέλι, αφού σημείωσε υψηλό τριών μηνών στα 41,60 δολάρια/βαρέλι.
-Στην εκπληκτικά μετριοπαθή στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) οφείλεται η υποτονική εικόνα του δολαρίου, το οποίο υποχωρεί έναντι των άλλων βασικών νομισμάτων. Το κινεζικό γουάν σημείωσε υψηλό έναντι του δολαρίου για το 2016, καθώς η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) χαμήλωσε τη μέση ισοτιμία από 6,4961 σε 6,4628.
-Ωστόσο, δεν χάρηκαν όλοι με την υποχώρηση του δολαρίου, καθώς οι Ιάπωνες εξαγωγείς είδαν την ισοτιμία να πλησιάζει τα 111,00 και να πλήττει τους ισολογισμούς τους μετατρέποντας τα κέρδη σε ζημιές. Αυτή η εξέλιξη πρέπει να έχει απασχολήσει την Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ).
-Το ισχυρό γιεν και οι ανησυχίες για τις εξαγωγές οδήγησαν τον δείκτη Nikkei σε ημερήσια πτώση 1,5% περίπου και ουσιαστικά σε απομόνωση (γεγονός που οι υπέρμαχοι του Brexit σίγουρα πληροφορήθηκαν με δάκρυα στα μάτια) καθώς τόσο ο δείκτης Hang Seng όσο και ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκαν λόγω του ράλι που σημείωσαν οι μετοχές στη Wall Street.
-Ανεξαρτήτως του ράλι όμως, σήμερα, οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες αναφοράς αναμένεται να ανοίξουν στα ίδια επίπεδα.
-Τέλος, σε αυτή τη δύσκολη εβδομάδα για τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, υπήρξε μικρή ώθηση από τον δείκτη ΡΡΙ Φεβρουαρίου που δημοσιεύτηκε το πρωί, καθώς ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών για μείωση 2,6% και υποχώρησε 3% σε ετήσια βάση. Η πτώση οφειλόταν κυρίως στην πτώση των τιμών της ενέργειας.