Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ζήτησε σήμερα από τους ηγέτες της G20 (των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών) να στηρίξουν τον διπλασιασμό της έκτακτης χρηματοδοτικής δυνατότητάς του, η οποία ανέρχεται σήμερα σε 50 δισ. δολάρια, για να ενισχυθεί η αντίδρασή του στην πανδημία του κορονοϊού που αναμένεται να οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση το 2020.
Αύριο θα συνεδριάσει εκτάκτως η Επιτροπή Καθοδήγησης του Ταμείου για να συζητήσει τα μέτρα που θα πάρει, σύμφωνα με πηγή. Η Γκεοργκίεβα ζήτησε, επίσης, από τους ηγέτες της G20 να ενισχύσουν την παγκόσμια ρευστότητα μέσω μίας μεγάλης κατανομής Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (SDR), όπως και κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009, καθώς και να επεκτείνουν τη χρήση διευκολύνσεων, τύπου swaps.
Στη δήλωσή της προς τους ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, η επικεφαλής του Ταμείου επεσήμανε ότι το βάθος της οικονομικής συρρίκνωσης και της ταχύτητας της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από τον περιορισμό της πανδημίας και από το «πόσο ισχυρά και συντονισμένα θα είναι τα μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής μας». Τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να στηριχθούν οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι οποίες έχουν πληγεί πολύ σκληρά από την κρίση, τις ξαφνικές διακοπές στην οικονομία, τη φυγή κεφαλαίων και, ορισμένες, από τη δραματική πτώση στις τιμές των πρώτων υλών.
«Πρέπει να δράσουμε ανάλογα με το μέγεθος της πρόκλησης», ανέφερε στη δήλωσή της. Όπως είπε, οι ηγέτες της G20 έχουν λάβει ήδη έκτακτα μέτρα για να σώσουν ζωές και να ασφαλίσουν τις οικονομίες τους, αλλά πρόσθεσε ότι είναι κρίσιμης σημασίας να προσφέρουν στοχευμένη δημοσιονομική στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις δαπάνες τους και να επανέλθουν γρήγορα στη δουλειά». Μία τέτοια στήριξη «θα επιταχύνει την τελική ανάκαμψη και θα μας θέσει σε καλύτερη κατάσταση για να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις, όπως το υψηλό χρέος και την αποδιάρθρωση των εμπορικών ροών», είπε, προσθέτοντας: «Διαφορετικά, θα χρειαστούν χρόνια για να ξεπεράσουμε τις συνέπειες των εκτεταμένων χρεοκοπιών και απολύσεων».
Η Γκεοργκίεβα είχε δηλώσει νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι το Ταμείο θα διαθέσει έκτακτη χρηματοδότηση 50 δισ. δολαρίων για να βοηθήσει φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες με ασθενή συστήματα υγείας να ανταποκριθούν στην κλιμακούμενη υγειονομική κρίση.