Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί στην κυβέρνηση η εμμονική στάση που διαμορφώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες και την ανάγκη άμεσης εξέτασης της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Το ΔΝΤ ζητά την διενέργεια ΑQR (έλεγχο ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών), υποστηρίζοντας ότι μέσω αυτού του ελέγχου θα αποκαλυφθεί ένα καινούργιο χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» δανείων που εδράζονται εντός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Το Ταμείο, όπως επισημαίνει και στις σχετικές του εκθέσεις, αφήνει ανοιχτή την «πόρτα» νέα ανακεφαλαιοποίησης με 10 δισ. των τραπεζών, ενδεχόμενο το οποίο απορρίπτει χωρίς δεύτερη σκέψη η ελληνική κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί με πρώτη και καλύτερη την «αρμόδια» Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι ανησυχίες του Μαξίμου, δεν σχετίζονται τόσο με τις πιθανότητες υλοποίησης των σεναρίων που επεξεργάζεται το ΔΝΤ, αλλά κυρίως με το γεγονός ότι ενδεχόμενη διαιώνιση της «κουβέντας» για το προβληματικό ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ανάγκη νέας ανακεφαλαιποίησής του, θα αποτελέσει τροχοπέδη στις προσπάθειες για νέα έξοδο της χώρας στις αγορές και θα δυσχεράνει τις διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση.
Το Ταμείο αναμένεται το επόμενο διάστημα να αυξήσει την πίεσή του προς την ελληνική πλευρά, μέσω επίσημων τοποθετήσεων των στελεχών του και της διαρροής σχετικών εκθέσεων, για την επισκόπηση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών και την υιοθέτηση επιθετικότερης πολιτικής στο μείζον θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η γραμμή άμυνας και ο ρόλος της ΕΚΤ
Ελληνικό τραπεζικό σύστημα και κυβέρνηση, αποκλείουν μετά βεβαιότητας το σενάριο για διενέργεια AQR και ενδεχόμενης νέας ανακεφαλαιοποίησης, έχοντας δημιουργήσει την ανάλογη γραμμή άμυνας, απέναντι στις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Περίοπτη θέση στην εν λόγω γραμμή άμυνας έχει ο Μάριο Ντράγκι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που απορρίπτουν τις απαιτήσεις του Ταμείου και επισημαίνουν ότι υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την διεξαγωγή των stress tests.
Ενδεχομένως, όπως επισημαίνουν έγκυροι αναλυτές, να βρισκόμαστε μπροστά στη δημιουργία ενός νέου μετώπου ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ, με φόντο και πάλι την Ελλάδα. Οι συσχετισμοί και οι τάσεις που εκδηλώνονται, αναφορικά με το AQR και την ανακεφαλαιοποίηση είναι δεδομένες στην παρούσα φάση, ωστόσο οι ίδιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι επικείμενες γερμανικές εκλογές και ενδεχόμενες πολιτικές ανακατατάξεις στο Βερολίνο, είναι πιθανό να επηρεάσουν τα… δρώμενα και στο ελληνικό ζήτημα και τις πολλαπλές πτυχές του.